06. maijs, Pirmdiena
Vārda dienas: Didzis, Gaidis
Sākuma lapa » Sabiedrība » Čalovska advokāti noraida iepriekš izskanējušo par ASV garantijām (video)
Čalovska advokāti noraida iepriekš izskanējušo par ASV garantijām (video)
Autors: Apollo.lv / 29. jūlijs 2013, 13:57
Par spīti publiski izskanējušajam, ASV nav garantējušas datornoziegumos vainotajam Denisam Čalovskim iespēju sodu izciest Latvijā, ja viņu notiesās, norāda viņa advokāti, kuri nupat iepazinušies ar ASV atsūtīto vēstuli.

Tikmēr tā dēvētā Imantas hakera māte Jeļena Čalovska «Latvijas Televīzijas» raidījumam «Panorāma» uzsvēra --viņas dēls vīrusu izstrādāt nemaz nemācētu.

Čalovska, atceroties tās dienas notikumus, kad no dzīvokļa Imantā tika aizvests viņas dēls, sacījusi: «Mēs atbraucām tieši pēc tam, kad viss tas notika. Redzējām mūsu dzīvoklī, ka viss bija sapostīts, mēbeles un stikls uz grīdas, izsisti logi, saspridzināta gulta.»

Viņa norādīja, ka Čalovskis tobrīd jau bija novests uz autostāvvietu. Vecāki devās turp, kur cilvēks civilās drēbēs paskaidrojis, ka Čalovskim ir problēmas ar Interpolu. Kopš tā laika viņš brīvībā nav bijis.

Māte Čalovski satiek vienreiz mēnesī uz vienu stundu, jo biežāk nav ļauts. Viņa joprojām uzskata, ka dēls nebūtu varējis izstrādāt vīrusu. Galvenā nodarbošanās viņam esot bijusi motociklu remonts, datori pat neesot bijusi viņa galvenā aizraušanās, viņš tikai reizēm esot piepelnījies, izstrādājot mājaslapas.

«Kā es tagad sapratu, vīrusi tāda pati programma kā pārējās programmas, bet programmas viņš vispār netaisīja. Viņam tā programmēšana nepatika,» sacīja māte.

Savukārt Čalovska advokāte Ilona Bulgakova norāda, ka pretstatā publiski paustajam, vēstule, ar kuru ASV it kā sniegusi papildu garantijas, ka ievēros viņas klienta cilvēktiesības, patiesībā nekādas garantijas nesniedzot. Tā vietā tajā esot ievietotas atsauces uz vispārējām cilvēktiesībām. Neesot arī gaidīto garantiju, ka notiesāšanas gadījumā viņš tiešām sodu varēs izciest Latvijā.

«Eiropas Padomes konvencija par notiesāto personu izdošanu soda izciešanai paredz šādas tiesības personai izciest sodu tur, kur viņš ir tātad dzimis, tur, kur viņam ir skaidras attiecības, skaidra vide, kurā viņš ir audzis, tātad valoda, kultūra, un šādā veidā šādas garantijas no šī dokumenta neizriet,» sacīja Bulgakova.

Savukārt advokāts Saulvedis Vārpiņš, kurš Čalovski pārstāv Eiropas Cilvēktiesību tiesā, norāda, ka Latvijas policija nekādus likumpārkāpumus, ko būtu pastrādājis tā dēvētais Imantas hakeris, nav konstatējusi. Tā pat atteikusies ierosināt kriminālprocesu.

«Atbilde ir divos teikumos - nav konstatēts, ka Čalovskis Latvijā būtu izdarījis kādu noziedzīgu nodarījumu, kas faktiski mūs ļoti apmierina, jo līdz ar to vēl jo vairāk rodas jautājums, kāds tad ir tas pamats Čalovski izdot, ja mūsu pašu policija konstatē, ka viņš, šeit Latvijā atrodoties, neko nav izdarījis. Tātad tas ir pretrunā ar to, ko apgalvo Amerikas puse, ka viņš, sēžot kaut kādā dzīvoklī Imantā, radījis vīrusu jeb vīrusu uzlabojis.»

Šobrīd Čalovska lietā iestājies kārtējais nogaidīšanas periods, jo Satversmes tiesai līdz 15.augustam jāizlemj, vai ierosināt lietu pēc viņa aizstāvja atkārtotā pieprasījuma. Tomēr, ja valdība lemtu Imantas hakeri izdot, to varētu apturēt Eiropas Cilvēktiesību tiesa. Tai esot tiesības izdošanu iesaldēt uz lietas izskatīšanas laiku, norāda advokāts.

Tikmēr vīrieša māte vēl joprojām cer uz Latvijas valdību. «Mēs ar vīru tagad esam senioru vecumā un, lai mūs uzklausa valdība un nepieļauj atdot mūsu dēlu ASV, uz citu zemi, tāpēc, ka mēs viņu vairs varam nesagaidīt,» viņa sacījusi.




Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: video

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats