Dainis Gašpuitis
finanses, ekonomika
Pievienots 2020 gada 10. novembrī | 1 komentārs
Oktobrī cenu līmenis noturējās nemainīgs, bet gada inflācija turpināja dzīvoties negatīvajā vidē, norādot uz cenu līmeņa sarukumu par 0.7%. Precēm cenas samazinājās par 1.6%, bet pakalpojumiem palielinājās par 1.5%. Deflācijas pamatā ir izteiktais enerģijas cenu samazinājums, kura efekts pamazām gaisīs. Mērenā tempā turpinās sadārdzināties pārtika.
Pievienots 2018 gada 8. martā | 0 komentāri
Pērn ekonomika uzrādīja straujāko izaugsmi pēdējo sešu gadu laikā. Savukārt eksporta vērtība pieauga par 10% un aizsniedzās līdz jaunam rekordam – 11,39 miljardiem eiro. Ļoti atzīstams veikums. Tas atspoguļo ekonomikā valdošo klimatu apstākļos, kad izaugsmes tempi ir tuvu maksimumam. Taču šoreiz par izaicinājumiem un perspektīvām mazo un vidējo uzņēmumu vidū, kur redzamais izraisa bažas.
Pievienots 2014 gada 8. septembrī | 0 komentāri
Augustā cenu izmaiņas pārsteigumus neuzrādīja, un atbilstoši prognozēm cenu līmenis kritās (-0.6%). Samazinājumu noteica cenu sarukums precēm par 0.9%. Tikmēr pakalpojumiem cenas palielinājās par 0.1%. Lielākā ietekme uz cenu pārmaiņām mēneša laikā bija cenu kritumam dārzeņiem, degvielai un apaviem. Samazinājumu noteica gan sezonalitātes, gan sankciju ietekme. Savukārt degvielas cenu samazinājumu veicina salīdzinoši labvēlīgais globālais piedāvājums un ne pārāk rožainas pieprasījuma pieauguma prognozes.
Pievienots 2014 gada 28. augustā | 0 komentāri
Vasara pamazām izskan un iegulst atmiņās, bet ekonomiskie procesi turpina savu gaitu, neatkarīgi no izteiktajām prognozēm. Pēdējā laikā saasinās notikumi Ukrainā, kas veido nelabvēlīgas reģiona ekonomisko attīstības perspektīvas. Tomēr tā ir vien daļa no globālās ekonomikas un to virzošajiem spēkiem. Kas pa vasaru ir noticis un kādas vēsmas valda globālajā ekonomikā?
Pievienots 2014 gada 11. augustā | 0 komentāri
Šā gada 2.ceturkšņa laikā IKP turpināja augt un uzrādīja kāpumu 1% apmērā. Tikmēr IKP pieaugums gada laikā ir noslīdējis līdz 2.5% atzīmei. Uz šī fona sparīgi turpināja augt būvniecības nozare (+16%). Mēreno attīstības kāpumu saglabāja mazumtirdzniecība (+4%). Nedaudz pārsteidz stagnācija pakalpojuma nozarēs, kas bija gaidāma gada otrajā pusē. To varētu skaidrot ar potenciālo Ukrainas konflikta ietekmi, taču precīzāku ainu iegūsim vien ar pilnu datu kopas saņemšanu. Iepriekšējā gada līmeni saglabāja apstrādes rūpniecība, kaut rūpniecība kopumā kritusies par 1%.
Pievienots 2014 gada 8. jūlijā | 0 komentāri
Šā gada jūnijā, salīdzinot ar maiju, patēriņa cenu līmenis ir audzis par 0.3%. Lielāko ietekmi uz cenu pārmaiņām mēneša laikā veidoja cenu kāpums pārtikai (jaunās ražas ienākšana) un bezalkoholiskajiem un alkoholiskajiem dzērieniem, kā arī tabakai. Visai strauju kāpumu uzrādīja arī transports, ko veidoja ne tikai benzīna cenas pieaugums, bet arī jūras transporta, transportlīdzekļu apkopes un remonta pakalpojumu, kā arī automašīnu iegādes sadārdzināšanās. Sākoties atlaižu periodam, cenas kritās apģērbiem un apaviem.
Pievienots 2014 gada 30. jūnijā | 0 komentāri
Pēc uzplaiksnījuma aprīlī, maijā mazumtirdzniecības aktivitātē sekoja loģisks atslābums, mēneša laikā apjomiem sarūkot par 3%. Kritums ir likumsakarīgs, jo aprīļa uzrāvienu lielā mērā nodrošināja garās brīvdienas, kas ļāva patēriņam uzplaukt. Līdzīgu ainu varam sagaidīt arī jūnija datos.
Pievienots 2014 gada 10. jūnijā | 0 komentāri
Precizēties dati nav nesuši pārmaiņas un apliecina ātrā novērtējuma sniegto ziņu, ka IKP šā gada pirmajā ceturksnī gada laikā ir pieaudzis par 2.8%.
Pievienots 2014 gada 15. maijā | 0 komentāri
Kā liecina jaunākā statistika, darba meklētāju īpatsvars 1. ceturksnī, salīdzinot ar iepriekšējo ceturksni, ir pieaudzis par 0.6 procentpunktiem un veidoja 11.9%. Pirms gada šajā laikā periodā bezdarba līmenis bija 13%.
Pievienots 2014 gada 9. maijā | 0 komentāri
Šā gada pirmajā ceturksnī ekonomikas izaugsme turpinājās, palielinoties par 0.7%. Savukārt gada laikā izaugsme ir noslīdējusi līdz 2.8%. Ātrais novērtējums liecina par pieaugumu mazumtirdzniecībā (+2.6%), kā arī pakalpojumu nozarēs (+3%). Iespaidīgu kāpumu uzrāda būvniecības nozare (+25%). Nelielu pieaugumu uzrāda apstrādes rūpniecība (+1%), bet rūpniecība kopumā, galvenokārt laikapstākļu dēļ, samazinājusies par 2%.
Pievienots 2014 gada 30. aprīlī | 0 komentāri
Šā gada martā, salīdzinot ar februāri, mazumtirdzniecības uzņēmumu apgrozījums pieauga par 2.8%. Savukārt gada laikā mazumtirdzniecības apgrozījums palielinājās par 3.8%. Pārtikas preču grupā tas pieauga par 4.1%, bet nepārtikas preču grupā apjoms palielinājās par 3.6%. Straujākais apgrozījuma pieaugums bija metālizstrādājumu, instrumentu, būvmateriālu un santehnikas mazumtirdzniecībā (+20%) un apģērbu un apavu tirdzniecībā (+15.5%).
Pievienots 2014 gada 4. aprīlī | 0 komentāri
Februārī, salīdzinot ar janvāri, rūpniecības produkcijas apjoms pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem pieauga. Tādejādi februārī, salīdzinot ar 2013. gada februāri, rūpniecības produkcijas apjoms samazinājās par 1.7%, apstrādes rūpniecībā par 0.6%, elektroenerģijas un gāzes apgādē par 5.9%. Ieguves rūpniecība un karjeru izstrāde uzrādīja kāpumu par 10.2%.
Pievienots 2014 gada 11. martā | 0 komentāri
Nedaudz piekoriģējot 4.ceturkšņa datus no 3.5% pieauguma uz 3.6%, 2013.gadā IKP ir audzis par 4.1%. Galvenais izaugsmes avots pērn bija privātais patēriņš, ko veicināja iedzīvotāju ienākumu un nodarbinātības pieaugums. Pildoties valsts kasei, valdībai veidojās iespējas palielināt tēriņus vienlaikus, ievērojot pragmatisku fiskālo politiku.
Pievienots 2014 gada 6. martā | 0 komentāri
2014.gad janvāri rūpniecībā iesācies ar visai ievērojamu kritumu. Tā janvārī, salīdzinot ar 2013. gada janvāri, rūpniecības produkcijas apjoms samazinājās par 11%, tai skaitā apstrādes rūpniecībā par 11.3%, elektroenerģijas un gāzes apgādē par 11.4%. Ieguves rūpniecība un karjeru izstrāde uzrādīja pieaugumu par 5.7%.
Pievienots 2014 gada 3. martā | 0 komentāri
Nešaubīgi uzmanības centrā šobrīd ir notikumi Ukrainā, kas atstās nozīmīgu ietekmi arī uz turpmākajām tendencēm ekonomikā. Tikmēr mazumtirdzniecības janvāra dati uzrāda nelielu, bet šim gada mēnesim raksturīgu atslābumu.
Pievienots 2014 gada 28. februārī | 0 komentāri
Dati par darba samaksas izmaiņām uzrāda konstantu augšupeju. Tā 2013.gada 4.ceturksnī salīdzinājumā ar 2012.gada 4.ceturksni darba samaksa uzrādīja kāpumu 4.8% apmērā. Visa 2013.gada laikā vidējā bruto alga ir pieaugusi par 4.8% jeb no 685 eiro līdz 716 eiro. 2012.gadā vidējā darba samaksa pieauga par 3.7%. Lai arī bruto darba samaksas līmenis ir pārsniedzis pirmskrīzes līmeni jau 2012.gadā, reālā darba samaksa to varētu pārsniegt vien šā gada otrajā pusē.
Pievienots 2014 gada 17. februārī | 0 komentāri
Pasaules ekonomikas izaugsmes pamati pakāpeniski nostiprinās. Process nerit raiti, vērojami atslābumi, un tas joprojām ir atkarīgs no vērienīgās ekspansīvās monetārās politikas. Pamazām noslēdzas fiskālās taupības periods gan Amerikas Savienotajās Valstīs (ASV), gan Eiropā, bet publiskā sektora parāds joprojām ir ļoti augsts.
Pievienots 2014 gada 10. februārī | 0 komentāri
Kā liecina jaunākie dati, ekonomikas izaugsme pērnā gada ceturtajā ceturksnī turpinājās, uzrādot kāpumu 0.7%, gada laikā palielinoties par 3.5%. Kā bija gaidāms, pieaugumu virzīja mazumtirdzniecība (+3.9%) un apstrādes rūpniecība (+ 2.6%), kaut silto laika apstākļu dēļ, kopējie rūpniecības apjomi kritās.
Pievienots 2014 gada 13. janvārī | 0 komentāri
Decembrī, salīdzinot ar novembri, patēriņa cenu līmenis saglabājās nemainīgs. Lielākā ietekme uz patēriņa cenu pārmaiņām mēneša laikā bija cenu kāpumam pārtikai, degvielai, kā arī cenu kritumam apģērbam un apaviem. Rezultātā, gada laikā (2013.gada decembri salīdzinot ar 2012.gada decembri) cenu līmenis ir krities par 0.4%.
Pievienots 2013 gada 29. novembrī | 0 komentāri
Pēdējo mēnešu laikā uzrādītās pazīmes, ka mazumtirdzniecība ir iegājusi mērenākas izaugsmes fāzē, apliecināja oktobra dati, kas uzrāda mazumtirdzniecības apgrozījuma kāpumu 0.4%. Kāpums galvenokārt balstījās uz pārtikas preču tirdzniecības pieauguma rēķina (+1.1%), kamēr nepārtikas preču apgrozījums nemainījās.
Pievienots 2013 gada 12. novembrī | 0 komentāri
Kā liecina ātrais novērtējums, 2013.gada trešajā ceturksnī IKP ir audzis par 1.2%, gada laikā noturot uzņemto tempu un uzrādot 4.2% kāpumu. Tikmēr trešajā ceturksnī Lietuvas izaugsme noslīdējusi līdz 2.2%, bet Igaunijas līdz nieka 0.4%.
Pievienots 2013 gada 30. oktobrī | 0 komentāri
Septembrī, salīdzinot ar augustu, mazumtirdzniecības apgrozījums nemainījās. Rudens ražas veltes mazināja pieprasījumu pēc pārtikas precēm (-1.2%), bet nepārtikas preču apgrozījums pakāpās par 0.8%.
Pievienots 2013 gada 4. oktobrī | 0 komentāri
Augustā rūpniecības produkcijas apjomi samazinājies par 2%. Ieguves rūpniecība un karjeru izstrāde saruka par 4.3%, bet apstrādes rūpniecība par 2.4%. Nelielu kāpumu uzrādīja elektroenerģijas un gāzes apgāde (+0.8%).
Pievienots 2013 gada 30. augustā | 0 komentāri
Silto laika apstākļu ietekmē, kas pozitīvi atsaucās nācijas noskaņojumā, un ne tikai, jūlijā mazumtirdzniecības apgrozījums pieauga par +2.1%. Gada laikā tēriņu pieaugums ir saglabājies gana straujš. Tomēr tas ir nedaudz pierimis salīdzinājumā ar gada sākumu un jūlijā uzrādīja 5.5% pieaugumu. Ierasti lielāko interesi iedzīvotāji uzrādīja par nepārtikas preču iegādi (+7.6%), kamēr pieprasījuma kāpums pēc pārtikas precēm bija krietni mērenākā tempā (+2.4%). Ja pavērtē dažādās preču grupas, tad izceļas mēbeļu, apgaismes ierīču un cita veida mājsaimniecības piederumu iegādes kāpums (+31.1%), kas apliecina iedzīvotāju noskaņojuma uzlabošanos un vēlmi labiekārtot sadzīves apstākļus esošajā dzīvesvietā. Tajā pašā laikā visai kuslā nekustamā īpašuma aktivitāte norāda, ka tālākas nākotnes vērtējumos iedzīvotāji joprojām ir visai piesardzīgi.
Pievienots 2013 gada 4. jūlijā | 0 komentāri
Maijā, salīdzinot ar aprīli, rūpniecības produkcijas apjomi pieauga par 2.2%. Savukārt, salīdzinot ar 2012. gada maiju, rūpniecības produkcijas izlaide pieauga par 0.6%.
Pievienots 2013 gada 31. maijā | 0 komentāri
Pēdējā informācija liecina, ka pasaules ekonomikas pieauguma temps, lai arī lēnāk kā tika sagaidīts gada sākumā, pamazām pieņemas spēkā. Tomēr vērojamā aktivitāte dažādos reģionos joprojām ir atšķirīga un pat anēmiska. Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (ESAO) 34 valstu iekšzemes kopprodukts (IKP) šogad pieaugs par 1.3 procentiem un 2.3 procentiem nākamgad. Joprojām aktuāli ir faktori, kas vājina spiedienu uz cenām. Inflācija ir spējusi sniegt negatīvus pārsteigumus zemu resursu izlietošanas, lejupvērsta spiediena uz algām un krītošu izejvielu cenu veidā. Tikmēr turpinās piekoptās fiskālās taupības politikas un centrālo banku mērķu, īstenoto pasākumu un neatkarības pārvērtēšana. Kaut oficiālā ekonomikas politika bauda tirgu uzticību, kas atspoguļojas zemajā obligāciju ienesīgumā un augošajos akciju tirgos, izmaiņas fiskālās un monetārās politikas jomā uztur nenoteiktību.
Pievienots 2013 gada 10. maijā | 0 komentāri
Aprīlī, salīdzinājumā ar martu, vidējais cenu līmenis palika nemainīgs. Minimālu pieaugumu 0.1% apmērā uzrādīja preču cenas, bet pakalpojumu cenu līmenis palika nemainīgs. Būtiskākā ietekme uz patēriņa cenām mēneša laikā bija cenu kritumam degvielai, dārza augiem un dārzeņiem, kamēr uz augšu cenu līmeni stūma apģērbu un apavu, kā arī alus un vīna cenu celšanās.
Pievienots 2013 gada 30. aprīlī | 0 komentāri
Martā mazumtirdzniecības apjomi pieņēmās spēkā par 2.1%, bet gada griezumā kāpums sasniedza jau 8.8%. Pārtika preču tirdzniecība pieauga par 8.2%, bet nepārtikas preču tirdzniecība palielinājās par 9.2%. Visai iespaidīgi jeb par 17.6% pieauga auto degvielas noiets. Izteikti liela aktivitāte vērojama preču grupā, kas saistīta ar mājokļa labiekārtošanu.
Pievienots 2013 gada 19. aprīlī | 0 komentāri
Rēķinot atbilstoši Eiropas kontu sistēmas (EKS) metodoloģijai, 2012.gada valsts budžeta deficīts bija 187.2 miljoni latu, kas atbilst 1.2% no IKP. Tajā pašā laikā vispārējās valdības parāds pērnā gada laikā pieauga līdz 6.31 miljardiem latu, tomēr tā īpatsvars pret IKP saruka no 41.9% 2011.gadā līdz 40.7%.
Pievienots 2013 gada 9. aprīlī | 0 komentāri
Martā, pēc vairāku mēnešu pārtraukuma, patēriņa cenu līmenis pieauga, uzrādot 0.5% kāpumu. Tradicionāli martā apģērbam un apaviem atlaides nomainīja jaunās kolekcijas preces. Tāpat dārgāka kļuva pārtika un stiprais alkohols. Savukārt kritumu uzrādīja degvielas cenas. Neskatoties uz cenu kāpumu mēneša laikā, gada inflācija nokritās līdz 0.2%. Jāpiezīmē, ka nozīmīgākās izmaiņas salīdzinājumā ar pērnā gada martu bija apģērbam un apaviem, kam cenu līmenis bija par 2.5%, bet pārtikai par 1.5% augstāks. Savukārt degviela bija par 2.6% lētāka.  
Pievienots 2013 gada 3. aprīlī | 0 komentāri
Pēdējie dati liecina, ka Turcijas ekonomika šā gada sākumā varētu būt paātrinājusi savu izaugsmi. Tomēr nākotnes vērtējums saglabājas piesardzīgs. 2012.gadā izaugsme strauji nobremzējās līdz 2.2%, kas ir zemākais izaugsmes temps kopš 2009.gada.
Pievienots 2013 gada 6. martā | 0 komentāri
Janvārī, salīdzinot ar 2012.gada decembri, rūpniecības izlaides apjomi saruka par 3.5%, tai skaitā apstrādes rūpniecībā par 3.6%, bet elektroenerģijas un gāzes apgādē par 0.9%. Taču gada izteiksmē rūpniecības apjomi ir par 1.9% lielāki, ko galvenokārt noteica elektroenerģijas un gāzes apgādes apjomu kāpums par 6.7%. To lielā mērā noteica tas, ka šogad janvāris izrādījās daudz aukstāks un bija nepieciešams saražot vairāk siltuma. Savukārt apstrādes rūpniecības apjomi saglabājās iepriekšējā gada līmenī.
Pievienots 2013 gada 12. februārī | 0 komentāri
Pasaules ekonomikas attīstības tendences iezīmē pareizo virzienu. Globālā izaugsme palielināsies gan šogad, gan arī 2014.gadā. Tomēr pieaugums būs piezemēts un dažādās valstīs un reģionos atšķirīgs. Iedarbojas pozitīvie aspekti: globālā monetārā politika vairāk orientējas uz izaugsmi, stabilizējas ASV un Ķīnas atveseļošanās. Japāna ir uzsākusi jaunu ekonomikas stimulēšanas programmu, bet lielāka politiskā elastība valdības taupības centienus caurvij, kā arī banku regulācijas un standartu ieviešanu.
Pievienots 2013 gada 30. janvārī | 0 komentāri
Lai kāds būtu iedzīvotāju vērtējums par situāciju ekonomikā, iedzīvotāji 2012.gadā ir krietni palielinājuši savu tēriņus. Kā bija gaidāms decembra aktivitāte bija izteikti augsta - +12.5%, kas liecina, ka svētki tika svinēti ar krietni lielāku vērienu kā gadu iepriekš.
Pievienots 2013 gada 9. janvārī | 0 komentāri
Decembrī patēriņa cenas piedzīvoja maznozīmīgas svārstības abos virzienos, kā rezultātā cenu līmenis, salīdzinājumā ar novembri, saglabājās nemainīgs.
Pievienots 2012 gada 30. novembrī | 0 komentāri
Ekonomikas veselības nostiprināšanās turpināja nest pozitīvas vēsmas arī atalgojumā. Trešajā ceturksnī mēneša vidējā bruto darba samaksa valstī sasniedza 484 latus, kas salīdzinot ar iepriekšējā gada atbilstošo periodu, ir pieaugusi par 3.6%, kas atbilst pirmā pusgada pieauguma tempam. Lai arī pieaugums ir mērens, zemā inflācija pirktspējai ļāva uzlaboties par 1.9%, kas ir straujākais uzlabojums kopš 2009.gada pirmā ceturkšņa.
Pievienots 2012 gada 10. septembrī | 0 komentāri
Augustā vidējais patēriņa cenu līmenis mēneša laikā samazinājās par 0.3%. Precēm cenas kritās par 0.4%, bet pakalpojumiem tās pieauga par 0.1%. Lielākā ietekme uz patēriņa cenu pārmaiņām bija cenu kritumam pārtikai (dārzeņi un augļi), apaviem, alkoholam un tabakai, kā arī cenu kāpumam transportam (degvielai), veselības aprūpes precēm un pakalpojumiem un mājokļa uzturēšanas izdevumiem.
Pievienots 2012 gada 9. augustā | 0 komentāri
Kā rāda CSP IKP ātrais novērtējums, Latvijas ekonomika otrajā ceturksnī ir spējusi uzrādīt visnotaļ cienīgu attīstības tempu 5.1% apmērā. Atzīstamu izaugsmi - +7% joprojām uztur apstrādes rūpniecība. Arī tirdzniecībā bija vērojams līdzvērtīgs apjomu kāpums.
Pievienots 2012 gada 9. jūlijā | 0 komentāri
Šā gada jūnijā patēriņa cenu līmenis mēneša laikā kritās 0.1% apmērā. Precēm cenas saruka par 0.3%, bet pakalpojumiem tās pieauga par 0.6%. Lielākā ietekme uz cenu pieaugumu bija sezonālajiem pārtikas produktiem un atpūtas pakalpojumiem, bet krituma pusē - degvielai.
Pievienots 2012 gada 28. jūnijā | 0 komentāri
Pēdējā laikā vērojamais degvielas cenu kritums labvēlīgi atsaucas uz ekonomisko aktivitāti, lai gan notiekošā pamatā ir naftas cenas kritums, ko veicina bažas par pasaules ekonomikas veselību. Izskan dažādi turpmākās attīstības scenāriji, kas prognozē cenu krituma (pat ļoti ievērojama) turpināšanos.
Pievienots 2012 gada 30. maijā | 0 komentāri
Pēc gada pirmajos trijos mēnešos uzņemtā kāpuma, aprīlī mazumtirdzniecībā bija vērojams atslābums. Salīdzinot ar martu, uzņēmumu apgrozījums kritās par 2.1%. Samazinājās gan nepārtikas, gan pārtikas preču pārdošana. Savukārt uz vājā pērnā gada fona mazumtirdzniecības apgrozījums gada laikā uzrāda 7.8% pieaugumu. Pieticīgāk augusi pārtikas preču tirdzniecība (+2.2%). Savukārt nepārtikas preču tirdzniecības apjomi palielinājās par 10.7%, bet augstās degvielas cenas nav bijis šķērslis degvielas mazumtirdzniecības pieaugam par desmito daļu.
Pievienots 2012 gada 10. maijā | 0 komentāri
Ekonomika pirmajā ceturksnī turpināja augt. Tā attiecīgajā laika periodā, salīdzinot ar 2011.gada ceturto ceturksni, IKP palielinājās par 1%. Vājais pērnā gada attiecīgā perioda rezultāts ļauj uzrādīt arī visai iespaidīgu kāpumu gada laikā, kas saskaņā ar ātro novērtējumu, liecina par 6.8% kāpumu. Lai arī trūkst pilna aina par visām tautsaimniecības nozarēm, joprojām ievērojams aktivitātes kāpums turpinājās rūpniecībā (+11%) un tirdzniecībā (+10%), kas izskaidro arī iekasēto nodokļu pieaugumu. No krīzes zemākā punkta turpināja atkopties būvniecības nozare.
Pievienots 2012 gada 24. aprīlī | 0 komentāri
Uz valdošā naftas cenu kāpuma fona, šā gada martā, salīdzinājumā ar februāri, ražotāju cenu līmenis samazinājās par 0.4%. To galvenokārt noteica produkcijas cenu kritums eksporta tirgos, kamēr vietējam tirgum saražotās produkcijas cenu līmenis pieauga minimāli (+0.1%).
Pievienots 2012 gada 3. aprīlī | 0 komentāri
2012.gada februārī, salīdzinot ar janvāri, rūpniecības produkcijas apjoms pieaugums bija 0.1%. Pozitīvo iznākumu nodrošināja klimatisko apstākļu izmaiņas, kas ļāva augt elektroenerģijas un gāzes apgādei (+5.7%), kamēr apstrādes rūpniecība apjomi kritās par 2.4%, bet ieguves rūpniecība un karjeru izstrāde par 10.5%.
Pievienots 2012 gada 9. martā | 0 komentāri
Latvijas ekonomikas veikums pērnā gada 4.ceturksnī un par gadu kopumā ir atzinības vērts fakts. Panākumu pamatā bija eksportā balstīta izaugsme, kas ļāva atdzīvoties arī patēriņam.
Pievienots 2012 gada 29. februārī | 0 komentāri
Jaunais gads mazumtirdzniecībā iesācies ar negaidīti straujām izmaiņām. Dati uzrāda, ka nozares apgrozījums mēneša laikā audzis par 6.4%.
Pievienots 2012 gada 21. februārī | 0 komentāri
Janvārī, salīdzinājumā ar 2011.gada decembri, ražotāju cenu līmenis rūpniecībā piedzīvoja strauju kāpumu (+1.8%). Savukārt salīdzinot ar pērnā gada janvāri, ražotāju cenu līmenis rūpniecībā ir par 7.1% augstāks. Ražotāju cenas vietējā tirgū realizētajai produkcijai pieauga par 9.4%, bet eksportētajai par 4.1%. Galvenie faktori straujajām ražotāju inflācijas kāpumam bija cenu kāpums gāzei un siltumenerģijai. Cenas pieauga arī elektroenerģijai. Sezonālo faktoru ietekmē sadārdzinājās ieguves rūpniecības produkcija.
Par autoru
Makroekonomikas eksperts, AS "SEB banka"
Reklāma