Dainis Gašpuitis
finanses, ekonomika
Gašpuitis: Enerģijas cenas uztur deflāciju
Pievienots 2020 gada 10. novembrī | 1 komentārs
Drukāt
Oktobrī cenu līmenis noturējās nemainīgs, bet gada inflācija turpināja dzīvoties negatīvajā vidē, norādot uz cenu līmeņa sarukumu par 0.7%. Precēm cenas samazinājās par 1.6%, bet pakalpojumiem palielinājās par 1.5%. Deflācijas pamatā ir izteiktais enerģijas cenu samazinājums, kura efekts pamazām gaisīs. Mērenā tempā turpinās sadārdzināties pārtika.

Atjaunotie ierobežojumi un recesijas riski turpinās nomākt inflācijas dzinuļus, kas jau iepriekš bija ļoti vāji. Uzņēmēji būs ļoti uzmanīgi ar cenu celšanu un, visdrīzāk, pieliks daudz pūļu, lai noturētu un piesaistītu pircējus, rīkojot atlaides. Sarežģītā situācijā turpinās atrasties pakalpojumu sniedzēji, jo algu spiediens saglabāsies. Tādēļ uzņēmējiem to nāksies uzņemties uz saviem pleciem.

Visumā šis ir ļoti īpatnējs laiks, arī inflācijas kontekstā. Piemēram, ko nozīmē cenu kritums vai kāpums noteiktos segmentos, ja patēriņa iespējas ir ļoti ierobežotas vai tādu nepastāv? Šādi apstākļi apgrūtina arī cenu uzskaiti.

Tāpat ir skaidrs, ka izmaiņas piedzīvo arī mājsaimniecību patēriņa struktūra, kā dēļ novirzes no vidējā statistiskā groza kļuvušas vēl izteiktākas. Lai kā arī nebūtu, inflāciju turpinās mērīt atbilstoši vidējam patēriņa grozam jeb tam, itkā kovida nebūtu. Mūsu prognoze ir, ka inflācija šogad būs 0.3% apmērā, bet nākamgad atdzīvosies līdz 2%.

Komentāri:
davana, 26/10/2023 02:06
Emocijas ir labākā dāvana ikvienam. Vai arī, ja jūs zināt personas vēlmes, varat pagatavot dāvana dvēselei https://www.davanusala.lv/lv/130-davana-sievietei
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Tavs komentārs:
Par autoru
Makroekonomikas eksperts, AS "SEB banka"
Reklāma