26. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Alīna, Rūsiņš, Sandris
Sākuma lapa » Sabiedrība » Ikvienam brīvi pieejama nāve mūsu veikalu plauktos (video)
Ikvienam brīvi pieejama nāve mūsu veikalu plauktos (video)
Autors: Apollo.lv / 16. jūnijs 2014, 13:32
Slimnīcās nereti nonāk jaunieši, kas enerģijas dzērienus lietojuši kokteilī ar alkoholu. Te nav runa par sirdsklauvēm vai sliktu dūšu, bet gan par draudiem dzīvībai. Katra dzēriena bundžiņa slēpj ne vien uzrādīto kofeīna daudzumu,bet arī guaranu, kas kopā ar kofeīnu atbilst piecām līdz astoņām tasītēm kafijas, vēsta Latvijas Televīzijas raidījums «Panorāma».

Ārsts toksikologs Viesturs Liguts raidījumam stāsta: «Diemžēl tur ir arī guarana, kas 90% sastāv no kofeīna. Cilvēks, izdzerot piecas līdz astoņas kafijas tasītes dienā, rēķinās ar sekām. Ar enerģijas dzērieniem tiek uzskatīts, ka tas ir pavisam nevainīgi - ka mēs par naudu, lūk, nopirkām enerģiju. Bet mēs par to maksāsim.»

Tieši tāds pats drauds veselībai ir vēl viena dzēriena sastāvdaļa-sintētiskais taurīns. Cilvēkam pilnīgi pietiekot ar dabisko aminoskābi, raksta Apollo.lv.

«Ar enerģijas dzērieniem mēs uzņemam sintētisko taurīnu, par kuru ir pārliecinoši pierādījumu, ka tas bojā sirds asinsvadu sistēmu un var izraisīt pat insultus. Par to klusējam,» saka Liguts.

Ārsti saka, ka šādus dzērienus kategoriski aizliegts dzert karstā laikā vai pēc fiziskas slodzes, jo tie veicina organisma atūdeņošanos.

Ārsts uzskata, ka šos dzērienus drīkstētu pārdot vienīgi aptiekās pret receptēm.

Pēc psihotropo vielu tirgošanas ierobežošanas Saeimas deputāti aktīvi sākuši gatavot izmaiņas likumā, lai aizliegtu nepilngadīgajiem pārdot enerģijas dzērienus. Ārsti uzsver, ka patiesībā šīs košo dzērienu bundžas slēpj atkarību un insulta risku. Deputāti ar topošajiem jaunajiem likuma grozījumiem vēlas iegrožot enerģijas dzērienu reklāmu.

Pēdējā laikā vairākās Eiropas Savienības valstīs sākta tiesvedība par nāves gadījumiem, kurus, iespējams, izraisījusi šo dzērienu lietošana. Arī Latvijā cilvēki varētu būt miruši, pārdozējot šos dzērienus vai lietojot tos kopā ar alkoholu. Taču, līdzīgi kā ar «spaisu», tas nav pierādīts līķa sekcijā, jo nāves iemesls bijis sirds apstāšanās vai kas cits.




Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: pārtika, slimnīca, video, Viesturs Liguts

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats