23. aprīlis, Otrdiena
Vārda dienas: Georgs, Jurģis, Juris
Sākuma lapa » Sabiedrība » Absurds: cēla mērķa vārdā pieņemts likums pasargā krāpniekus (video)
Absurds: cēla mērķa vārdā pieņemts likums pasargā krāpniekus (video)
Autors: Apollo.lv / 18. jūnijs 2014, 12:07
Mēģinot risināt parādnieku problēmas - lai pēc ikmēneša parāda atmaksas parādniekiem vēl paliktu arī līdzekļi izdzīvošanai, valsts noteikusi minimālo naudas līdzekļu apmēru, kas saglabājams parādniekam  tā ir minimālā mēnešalga jeb 320 eiro. Diemžēl šis likuma pants ietekmē iespēju atgūt parādu no ļaunprātīgiem parādniekiem, vēsta Latvijas Televīzijas raidījums «Četras istabas».

Kāds ļaundaris no Birutas kundzes Rīgā izkrāpis 7000 eiro. 2011.gadā Biruta iepazinusies ar kādu kungu. Pēc kāda laika jaunais draugs viņai lūdzis aizdot 7000 eiro - it kā steidzamas operācijas izdevumiem. Naudu astoņdesmitgadīgais kungs tā arī nav atdevis.

Pēc vairākiem gadiem tiesa uzdevusi vīrietim pienākumu nauda pa daļām Birutai atdot. Pagājušajā gadā no parādnieka Birutas kontā ieskaitīti daži simti eiro. Taču jau labu laiku nauda vairs pārskaitīta netiekot.

Tiesu izpildītāja kundzei skaidrojusi, ka ir likums, kas liedz ļaundarim piedzīt parādu. No šā gada janvāra spēkā stājušies Saeimas pieņemtie grozījumi Civilprocesa likumā, kas nosaka, ka no parādnieka nav iespējams piedzīt naudu, ja tā ienākumi mēnesī nepārsniedz minimālo algu 320 eiro.

Birutas kundze ir sašutusi par tādiem likumiem, kas «pasargā blēžus».

Bijušais tieslietu ministrs Gaidis Bērziņš (NA) to sauc par «robu likumā». Grozījumi tikuši pieņemti cēla mērķa vārdā - lai pasargātu nabadzīgos iedzīvotājus no bankām, kas krīzes laikā vēlējušās no kredītņēmējiem atņemt teju visu. Bērziņš uzskata, ka bija jāparedz izņēmuma situācijas, kad tiek piedzīti zaudējumi, kas radušies prettiesiskas rīcības rezultātā. Diemžēl izmanīgi parādnieki 320 eiro slieksni var izmantot savā labā, strādāt ēnu ekonomikā un oficiāli uzrādīt tikai minimālo algu un šādi ērti izvairīties no parādu apmaksas.

Valsts ieņēmumu dienests (VID) komentāru par šo situāciju sniegt atteicies.

Tieslietu ministrijā likuma robu nesaskata un norāda, ka cilvēki mūsdienās ir ļoti radoši un vienmēr var atrast kādu izeju. Jebkurš kurš gribēs, izmantos to ļaunprātīgi, norāda TM pārstāve.

Birutas kundze vēršas pie deputātiem, lai tiktu atcelts šis likums, jo viņa zaudējusi bērnu un mazbērnu saziedoto naudu.




Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: likumi, nauda, video

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats