19. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Fanija, Vēsma
Sākuma lapa » Sabiedrība » Kultūras ministre: Izīrēt operu Krutojam ir nožēlojami (video)
Kultūras ministre: Izīrēt operu Krutojam ir nožēlojami (video)
Autors: Apollo.lv / 30. jūlijs 2014, 10:55
Latvijas Nacionālā opera (LNO) kļuvusi par ballītes vietu Krievijas komponista Igora Krutoja 60. dzimšanas dienas svinībām. 120 tūkstošus eiro liels ziedojums bija gana liels arguments, lai Baltais nams atdotu savas telpas viņa rīcībā. Tas ir nožēlojami, secina atbildīgā nozares ministre. Atdodot savus nacionālos simbolus īrei ikvienam, mēs savā ziņā parādām savu attieksmi paši pret sevi un savu nāciju, vēsta LTV raidījums «Panorāma».

«Es esmu pilnīgi pārliecināta, ka jebkura nacionālajai kultūras institūcijai ir jākalpo kā kultūras un nācijas simbolam. Cits jautājums ir, kā mēs - valsts, nodrošinām šo simbolu darbību, jo tas ir nožēlojami, ka Nacionālajai operai ir jāslēdz šādi neviennozīmīgi līgumi, lai nodrošinātu savu darbību,» raidījumam «Panorāma» stāsta kultūras ministre Dace Melbārde (NA).

Nepilni desmit tūkstoši eiro par zāles īri un 120 tūkstošus eiro liels ziedojums Operai - tāda ir Krutoja samaksātā summa, lai viņš varētu tur rīkot ballīti. Operas vienīgais arguments ir, vai tajā brīdī zāle ir pieejama - tā kā tagad ir vasara, repertuārā izrāžu nav. Par telpu īri Krutojs interesējies jau aprīlī, tad arī Operas valde jautājusi lielo ziedojumu, kam komponists piekritis.

«Vai jūs varētu būt pārliecināti, ka tieši šie cilvēki nav lojāli LNO? Mums nav šādu faktu, kas arī izšķirs kurš ir un kurš nav lojāls LNO. Šis jautājums ir plašāks, tādēļ Opera tam nav īstais adresāts. Zāle ir brīva, šobrīd nav sezonas, Operai līdzekļi ir nepieciešami, lai varētu uzturēt augstu māksliniecisko vērtību,» saka LNO valdes locekle Daina Markova.

Kultūras socioloģe Dagmāra Beitnere iesaka skatīties plašāk, jo šī nav pirmā reize, kad Operu izīrē. Jautājums ir, vai mēs paši saprotam, kā izturamies pret valsts simboliem un savu pašapziņu.

«Tikai ar dziesmu svētkiem mēs paliekam Krievijas impērijas malienē kā maza tauta. Kā pilntiesīga nācija mēs esam ar Nacionālo operu un simfonisko orķestri. Jāatceras, ka nacionāla valsts ir ļoti dārgs projekts, tāpēc skatīties, kur tiek izmantoti mūsu simboli, kur tie piedalās, piedalāmies mēs paši. Tas mums ir augstākā mērā svarīgi,» raidījumam saka Beitnere.

Krutoja balles dēļ Operas lielajā zālē ir izņemti visi skatītāju krēsli. Daļa no viņa ziedotajiem 120 tūkstošiem eiro tiks izmantota, slīpējot Operas lielās zāles grīdu - tas neesot darīts pēdējos desmit gadus. Tāpat jāpērk jauni instrumenti mūziķiem, arī tam valsts naudas nepietiek.

Kultūras ministre uzskata, ka ir jābūt godīgam dialogam par to, ko nozīmē mūsu nacionālās kultūras celtnes. 




Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Dace Melbārde, LNO, video

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats