26. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Alīna, Rūsiņš, Sandris
Sākuma lapa » Sabiedrība » Piebalgā Vienotības mesiju nesaskata
Piebalgā Vienotības mesiju nesaskata
Autors: Jānis Lasmanis / NRA.LV / 27. janvāris 2016, 10:14
Premjerministra amatu zaudējušās Vienotības biedriem aizvien biežāk pieminot nepieciešamību pēc jauna partijas līdera, kas būtu ievēlējams ārkārtas kongresā, sevi pieteicis kādreizējais eirokomisārs Andris Piebalgs. Partijas biedri un politikas eksperti slavē viņa labās īpašības, taču nesteidz paust viņam atbalstu vai pārliecību, ka tieši A. Piebalgam izdosies Vienotību izvilkt no tā dūksnāja, kurā tā pati sevi iedzinusi.


Iekšēju nesaskaņu plosītajā Vienotībā emocijas apogeju sasniedza brīdī, kad Valsts prezidents Raimonds Vējonis premjerministra amatam izvirzīja nevis Vienotības kandidātu, bet Zaļo un zemnieku savienību pārstāvošo Māri Kučinski. Šis daudziem negaidītais notikumu pavērsiens vairākiem Vienotības pārstāvjiem lika aizmirst elementāru solidaritāti starp vienas politiskās organizācijas biedriem, un emocijas guva atspoguļojumu publiskajā telpā.

Pēctecis atrasts

Gan Eiropas Parlamenta deputāte Sandra Kalniete, gan Rīgas domes Vienotības frakcijas vadītāja Sarmīte Ēlerte, gan partijas iekšējās opozīcijas līdere Ilze Viņķele publiski pauda viedokli, ka partijas reanimēšanai nepieciešams jauns līderis un tas jāatrod vēl pirms kārtējā kongresa, kas paredzēts gada beigās.

To, ka Vienotībai nepieciešams jauns līderis, nenoliedz arī tās priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa, kas jau aizvadītā gada rudenī Neatkarīgajai apliecināja, ka tiek meklēts viņas pēctecis. Toreiz bija tikai vēlme tādu atrast, jo neviens no tiem, kurus partijas līderi uzskatītu par šī amata cienīgu, nevēlējās uzņemties šo godu. Tagad ir izdevies pārliecināt A. Piebalgu, kas apņēmies kandidēt partijas vēlēšanās un, ja tajās gūs vairākuma atbalstu, nākamajās Saeimas vēlēšanās izcīnīt arī premjerministra amatu.

«Piebalgs Vienotībā ir viens no retajiem, kas procesus vērtē ne tikai Latvijas, bet arī Eiropas Savienības kontekstā. Turklāt viņa diplomāta pieredze palīdzētu atkal apvienot Vienotību,» uzskata S. Āboltiņa.

Diplomātija var līdzēt

Līdzīgi A. Piebalga kandidatūru vērtē arī politologs Filips Rajevskis, kas prognozē, ka bijušā komisāra kļūšana par Vienotības priekšsēdētāju varētu saliedēt šo organizāciju. Vienlaikus viņš atturējās prognozēt, kā šāda līderu maiņa varētu ietekmēt partijas reitingus sabiedrībā, atgādinot A. Piebalga vājo pieredzi iekšpolitikas procesos.

Uzmanīgāks vērtējumā ir politologs Ivars Ījabs. Viņš partijas vadīšanu Latvijā salīdzina ar psihoterapeita darbu, kuram jāspēj saliedēt vienam otru ienīstošus cilvēkus.

«Sākumā viņam būs lielāka vilkme, partija vairāk klausīsies viņa teiktajā, mazāk viņam runās pretim. Vai viņš mūsdienās ir spējīgs vadīt partiju – neesmu drošs. Bet mēs to nekad neuzzināsim, ja nedosim viņam tādu iespēju,» NRA.lv saka politologs, kurš uzskata, ka pagaidām nesabojātais, ar «Briseles auru apveltītā guru» tēls A. Piebalgam vismaz sākumā palīdzēs Vienotību stūrēt vienā virzienā.

Atbalstu vēl nesola

Tomēr, neraugoties uz partijā lielu ietekmi baudošās S. Āboltiņas atbalstu, A. Piebalga izredzes tapt par Vienotības priekšsēdētāju nav simtprocentīgas.

Pirmkārt, viņš partijā ir jaunpienācējs, kas nav piedalījies ne Vienotības veidošanā, apvienojot trīs dažādus politiskos spēkus, ne gājis cauri vēlēšanu ugunskristībām. Turklāt partijā salīdzinoši liels atbalsts ir arī citiem tās biedriem, piemēram, Andrejam Judinam un Artim Pabrikam.

Tā Eiropas Parlamenta deputāte S. Kalniete, kuras biroju A. Piebalgs vadīja laikā, kad viņa bija pirmā Eiropas komisāre no Latvijas, atgādina – lai kandidāts nonāktu līdz vēlēšanām, nepieciešamas vairākas birokrātiskas procedūras, kuru iznākumu eiroparlamentāriete neņemas prognozēt. Taču potenciālu Vienotības problēmu atrisināšanā viņa A. Piebalgā redz.

«Viņam ir daudz labu īpašību. Viņš ir labs priekšsēdētāja tips – tāds, kas ar pļauku nenobīdīs malā citu, kam ir atšķirīgs viedoklis vai kas met ēnu uz tavu spožo personību. Viņš spētu atšķetināt to kamolu, kas radies, Vienotībai šķeļoties,» saka S. Kalniete, kas pērnā gada nogalē izstājās no partijas valdes.

Arī Vienotības iekšējo opozīciju pārstāvošā Lolita Čigāne uzslavēja A. Piebalga pieredzi un drosmi atklāti pieteikt savas ambīcijas, taču izvairījās paust atbalstu viņa kandidatūrai.

Savukārt Andrejs Judins, kas 2014. gadā, iegūstot aptuveni trešdaļu balsu, par Vienotības priekšsēdētāja amatu neveiksmīgi konkurēja ar S. Āboltiņu, publiskajā telpā apspriest A. Piebalga kandidatūru atteicās.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Andris Piebalgs, Vienotība

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats