26. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Alīna, Rūsiņš, Sandris
Sākuma lapa » Sabiedrība » Vienotībai savas opozīcijas likvidēšana neizdevīga
Vienotībai savas opozīcijas likvidēšana neizdevīga
Autors: Jānis Lasmanis / NRA.LV / 17. februāris 2016, 9:24
Arī pēc jaunās valdības apstiprināšanas Vienotībā nepārtrauc viļņoties kaislības ap politiskā spēka melnajām avīm – iekšējās opozīcijas līderēm Ilzi Viņķeli un Lolitu Čigāni. Partijas reģionālās nodaļas aicinājušas abas izslēgt no organizācijas, taču Vienotības valde vilcinās sekot šim aicinājumam. Eksperti lēš, ka abu opozicionāru izslēgšana partijai varētu nodarīt lielāku ļaunumu, vēsta NRA.lv

Vienotības reģionālo nodaļu pārstāvji I. Viņķelei un L. Čigānei nevēlas piedot nostāšanos pret partijas interesēm jaunās valdības veidošanas laikā un citus, senākus grēkus, piemēram, abas politiķes ignorēja Vienotības valdes lēmumu un Valsts prezidenta vēlēšanās neatbalstīja Raimonda Vējoņa kandidatūru.

Arī Vienotības līdere Solvita Āboltiņa vairākkārt paudusi neapmierinātību ar abu opozicionāru sludinātajām idejām un uzvedību partijai sarežģītos mirkļos, taču partijas valdes sēdē konkrēts lēmums tā arī netika pieņemts.

Gandrīz trīs stundas garās diskusijās Vienotības valde nolēma, ka I. Viņķeles un L. Čigānes darbība ir vērtējama partijas ētikas komisijā. Ņemot vērā, ka ētikas komisijas darbs nav ierobežots ar termiņiem, kad tā pieņems savu lēmumu, nav prognozējams. S. Āboltiņa saka, ka viņa komisijas pārstāvjus nesteidzinās.

Pirms Vienotības valdes sēdes ar aicinājumu neizslēgt opozicionāres klajā nāca organizāciju Rīgas domē pārstāvošā Sarmīte Ēlerte, kura uzskata, ka izslēgšana tikai turpinātu graut partijas reputāciju.

Tika izplatīts arī apšaubāms un kļūdām bagāts saraksts ar tiem Vienotības biedriem, kuri pamestu Vienotību un dibinātu jaunu politisko spēku, ja I. Viņķele un L. Čigāne tiktu izslēgtas. Piemēram, pie šķeltniekiem pieskaitīta arī Linda Medene, kura sarakstā minēta kā L. Čigānes palīdze, par spīti tam, ka viņa ir S. Āboltiņas palīdze un partiju, līdzīgi citiem sarakstā minētajiem, pamest negrasās.

To, ka partijā joprojām ir nesaskaņas, S. Āboltiņa nenoliedz un teicās ar varu Vienotībā nevienu neturēt. Neoficiāli zināms, ka Vienotības liberālāk noskaņotie opozicionāri ir piesaukuši iespēju izstāties no organizācijas un dibināt savu partiju, taču S. Āboltiņa, komentējot šādu iespēju, pauž pārliecību, ka valdības stabilitāti tas neietekmētu.

«Māra Kučinska valdībai mēs solījām 23 deputātu atbalstu tās apstiprināšanas balsojumā. Bet Kučinskim esmu teikusi, ka viņš var rēķināties tikai ar 17 Vienotības deputātu balsīm, kas valdībai dod 55 balsis, un ar to pietiek, lai tā būtu stabila,» saka S. Āboltiņa.

L. Čigāni un I. Viņķeli, visticamāk, neizslēgs no Vienotības, uzskata politologs Ivars Ījabs. «Domāju tas šobrīd jau ir skaidrs, viņas neizmetīs, jo Vienotība baidās no pārāk liela skandāla. Ja viņas izmetīs, viņas aizies ar skaļu durvju aizciršanu, un partija to nevēlas pieļaut,» uzskata eksperts un piebilst, ka ētikas komisija jau vairākas reizes aicinājusi šīs politiķes izslēgt no partijas, bet Vienotības valde šo ierosinājumu nav ņēmusi vērā.

Politologs ir pārliecināts, ka Vienotība nonākusi situācijā, kurā jebkurš lēmums nāks tai tikai par sliktu.

«Labāk šausmīgas beigas nekā nebeidzamas šausmas,» atzīdams, ka iekšējās opozīcijas patriekšana varētu radīt vēl lielākas problēmas partijai, saka politologs Filips Rajevskis. Tomēr viņš uzskata, ka, ļaujot iekšējai opozīcijai turpināt savu demoralizējošo darbību, Vienotība sev nodarīs vēl lielāku ļaunumu nekā izslēdzot abas politiķes. «Abas šīs kundzītes ir Vienotības Ahilleja papēdis,» saka F. Rajevskis.





Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: partija, saviļņojumi, Vienotība

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats