26. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Alīna, Rūsiņš, Sandris
Sākuma lapa » Sabiedrība » Vienotība aicinās Belēviču skaidrot situāciju veselības nozarē
Vienotība aicinās Belēviču skaidrot situāciju veselības nozarē
Autors: BNA / 23. februāris 2016, 11:24
Partija "Vienotība" ir satraukusies par informāciju saistībā ar situāciju veselības nozarē un martā aicinās uz sarunu veselības ministru Gunti Belēviču, lai uzklausītu viņa paskaidrojumus.


Otrdien intervijā LNT raidījumā "900 sekundes" partijas "Vienotība" līdere Solvita Āboltiņa pavēstīja, ka partiju satrauc situācija Latvijas veselības aprūpē, tai skaitā, rindas uz valsts apmaksātiem pakalpojumiem, kvotu sistēmu, kā arī medikamentiem, kas kļuvuši dārgāki.

"Ja cilvēki netiek pie ārsta, tā ir problēma, kas tuvojas krīzei," uzskata Āboltiņa.

Viņa apliecināja, ka partija "Vienotība" martā plāno tikties ar veselības ministru Gunti Belēviču, lai uzklausītu viņu par situāciju, kas izveidojusies veselības aprūpē.

Vienlaikus gan politiķe uzsver, ka partija nepieprasīs ministra demisiju, jo tas neesot koalīcijas partneru uzdevums.

Jau vēstīts, ka arī ģimenes ārstu vidū pieaug neapmierinātība ar veselības ministra Gunta Belēviča darbu un ja netiks panākts dialogs ar ministru par algu palielināšanu un nepieciešamo datu iesniegšanu, netiek izslēgta iespēja rīkot protesta akciju.

Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība (LVSADA) norādījusi, ka kritiski vērtē topošās valdības deklarācijas projektu.

Tiek norādīts uz to, ka sekas līdzekļu trūkumam veselības aprūpē ir dramatiskas: garas rindas pēc plānveida medicīniskās palīdzības saņemšanas, stabili augsta mirstība un arvien vairāk jaunu invaliditātes gadījumu. Vienlaikus padziļinās darba roku trūkums veselības nozarē, jo mediķu darba samaksas konkurētspēja pret vidējo darba samaksu valstī joprojām ir nepamatoti zema.

Neraugoties uz minēto, valdība 2016. gada budžeta projektā veselības nozarei ir atvēlējusi vien 3,0% no iekšzemes kopprodukta (IKP), kas ir vēl mazāk nekā pērn (salīdzinājumam: vidēji ES veselības aprūpei valdības atvēl 7,3% no IKP, bet jaunajās dalībvalstīs – aptuveni 5% no IKP).

Kā zināms, valdība 22.decembrī uzdeva VM apzināt iespējas palielināt minimālo atalgojumu ārstiem, kuri strādā privātajās ārstu praksēs, bet sniedz valsts apmaksātus pakalpojumus.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: veselības nozare, Vienotība

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats