04. maijs, Sestdiena
Vārda dienas: Viola, Vizbulīte
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » VDI ierosina lietu pret TV3 par personu nodarbināšanu, neslēdzot darba līgumus
VDI ierosina lietu pret TV3 par personu nodarbināšanu, neslēdzot darba līgumus
Autors: Apollo.lv / 23. marts 2012, 16:15
Valsts darba inspekcija (VDI) ir konstatējusi, ka daļa elektroniskajos masu medijos nodarbināto strādā, nenoslēdzot rakstveida darba līgumu. Kā norāda VDI, to vietā tiek slēgti tā saucamie uzņēmuma vai autoratlīdzības līgumi, tādējādi nenodrošinot nodarbinātajiem sociālās garantijas, kas izriet no darba tiesiskajām attiecībām.


VDI uz iesnieguma pamata ierosinājusi administratīvā pārkāpuma lietu pret telekompāniju «TV3 Latvia» par personu nodarbināšanu, nenoslēdzot rakstveida darba līgumus. Darbinieku nodarbināšanas nosacījumi atbilst darba tiesiskajām attiecībām, tomēr telekompānija ar šiem darbiniekiem ir noslēgusi autoratlīdzības vai uzņēmuma līgumus.

Lai noskaidrotu, vai līdzīga rakstura problēmas nav citos masu medijos, VDI uz tikšanos jau uzaicinājusi Nacionālo elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomi, lai pārrunātu kopīgu sadarbību nodarbināšanas nosacījumu sakārtošanai atbilstoši Darba likuma prasībām.

VDI brīdina - lai novērstu medijos strādājošo tiesību neievērošanu, inspekcija veiks papildus pārbaudes arī citos nozares uzņēmumos.

VDI atgādina, ka darba tiesisko attiecību slēpšana aiz cita veida līgumiem ir pielīdzināma nodarbināšanai bez rakstveidā noslēgta darba līguma, par ko ir paredzēta administratīvā atbildība, piemērojot sodu no 750 līdz 5000 latiem.

Ja uzņēmums gada laikā atkārtoti nodarbinājis cilvēkus bez rakstveida darba līgumu, administratīvais sods ir no 5000 līdz 10 000 latiem, raksta Apollo.lv.

VDI arvien biežāk sastopas ar gadījumiem, kad darba devējs darbiniekam ierastā darba līguma vietā piedāvā noslēgt uzņēmuma līgumu. Tas notiek gan uzsākot darba tiesiskās attiecības, gan tad, kad darba attiecības kādu laiku jau ir pastāvējušas.

Darbinieki bieži vien neapzinās šo divu līgumu atšķirības un maldīgi uzskata, ka tiesiskās sekas un sociālās garantijas abos gadījumos ir vienādas.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: darba ligums, TV3 Latvia, VDI

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats