19. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Fanija, Vēsma
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Maxima uzskata, ka nav varējusi paredzēt lielveikala sabrukšanu
Maxima uzskata, ka nav varējusi paredzēt lielveikala sabrukšanu
Autors: Apollo.lv / 30. maijs 2014, 17:36
«Maxima Latvija» ir saņēmusi un iepazinusies ar Valsts darba inspekcijas (VDI) akta projektu par nelaimes gadījuma izmeklēšanu «Maxima» veikalā Zolitūdē. Lai arī atsevišķi VDI sagatavotajā aktā par darba aizsardzību uzņēmumā izvirzītie jautājumi būtu izskatāmi un pilnveidojami, «Maxima» kategoriski nepiekrīt aktā norādīto apstākļu izklāstam un normatīvo aktu interpretācijai, kas balstīta uz faktos nepamatotiem minējumiem un pieņēmumiem, «Apollo» informēja «Maxima Latvia» komunikācijas vadītājs Jānis Beseris.


VDI savā aktā vaino uzņēmumu nespējā paredzēt ēkas sabrukšanu un izsaka faktos un pierādījumos nepamatotus minējumus par ēkas sabrukšanas, kā arī  ugunsdrošības signalizācijas nostrādāšanas iemesliem, neskatoties uz to, ka šobrīd vēl joprojām nav saņemti ne policijas izmeklēšanas rezultāti, ne neatkarīgu valsts pieaicinātu ekspertu slēdzieni. Šis apstāklis, kopā ar iepriekš paustajiem VDI amatpersonu izteikumiem presē, liek apšaubīt VDI slēdziena objektivitāti, uzskata uzņēmums.

«Maxima» kā VDI izveidotās izmeklēšanas komisijas loceklis vērsusi VDI uzmanību uz nepilnībām aktā, iesniedzot viedokli par tajā konstatētajiem trūkumiem. Viedoklī ir īpaši uzsvērts, ka VDI savā aktā ir norādījusi uz atsevišķām nepilnībām darba drošības dokumentācijā, lēmumu pieņemšanas procesā un darba organizācijā, taču neesot sniegts nekāds pamatojums VDI viedoklim, kā šie lietvedības trūkumi varēja novest līdz nelaimes gadījumam darbā.

Šādu slēdzienu nav iespējams izdarīt, neesot informācijai ne par ēkas sabrukšanas iemesliem, ne par sabrukšanas procesu (vai ēka sabruka pakāpeniski, vai dažu sekunžu laikā), ne arī par to, vai signalizācijas nostrādāšana bija saistīta ar sabrukšanu, vai nē, norāda «Maxima Latvia» pārstāvji. Visus šos apstākļus policijas izmeklēšanas gaitā skaidro eksperti, kas arī izdarīs secinājumus būvniecības vai signalizācijas funkcionēšanas jomā. Un, ja šie izmeklēšanas rezultāti norādīs un tiesa lems par «Maxima» vainu, uzņēmums no atbildības nevairīsies, sola uzņēmuma pārstāvji.

VDI savā gala atzinumā diemžēl nav ņēmusi vērā «Maxima» norādītās nepilnības, tādēļ uzņēmums sastādīto aktu apstrīdēs likumā noteiktajā kārtībā 30 dienu laikā, informē uzņēmums.

Vienlaikus «Maxima» piekrītot, ka atsevišķi VDI atzinumā norādītie jautājumi uzņēmumam būtu jāpilnveido un uzņēmums tos jau esot ņēmis vērā - jau kopš šī gada sākuma uzņēmums pārmaiņu plāna ietvaros aktīvi strādājis pie jautājumiem, kas saistīti ar darbinieku darba apstākļu uzlabošanu, kā arī zināšanu un praktisko spēju rīkoties uzlabošanas ugunsdrošības trauksmes un citās krīzes situācijās.

Konsultējoties arī ar Valsts ugunsdrošības un glābšanas dienestu, ir pārskatīta darba drošības un ugunsdrošības dokumentācija un mainīta rīcības kārtība ugunsdrošības trauksmes gadījumā. Noskanot ugunsdrošības signalizācijai, evakuācija tiek veikta nekavējoties. Tāpat, kā normatīvajos aktos noteikts, visos veikalos darbiniekiem ir veiktas ne vien teorētiskās, bet arī praktiskās ugunsdrošības mācības (kopumā vairāk kā 6000 darbiniekiem) un tiek veiktas atkārtotas darba drošības instruktāžas, norāda Beseris.

Taču uzņēmums uzskata, ka jāveic arī izmaiņas normatīvajos aktos, lai uzņēmumiem būtu vairāk pārskatāmas un saprotamas pret viņiem izvirzītās prasības darba aizsardzības jomā, jo likumdošanas normas 2013.gada nogalē, kā arī šobrīd vēl joprojām nenosaka rīcības kārtību, kādai tai jābūt, kad noskan ugunsdrošības signalizācija, bet ugunsgrēks konstatēts nav.

«Maxima», piesaistot jomas ekspertus, ir veikusi arī ugunsdrošības signalizāciju sistēmu tehniskās apsekošanas un nepieciešamos uzlabošanas darbus visos «Maxima» veikalos - arī tajos, kuru telpas tiek nomātas. Tāpat uzņēmums izstrādājis darba plānu ugunsdrošības sistēmu tehniskajai modernizēšanai veikalos, kur tas nepieciešams, lai sistēmas atbilstu jaunākajām tendencēm nozarē. Plānots, ka šie darbi tiks pabeigti tuvāko mēnešu laikā. Tiek veiktas arī «Maxima» veikalu ēku konstrukciju ārpuskārtas pārbaudes – šādas pārbaudes un apsekošanas fiziski veiktas visos veikalos un saņemti sertificētu būvinženieru atzinumi, ka ēkas ir drošas ekspluatācijai, uzsver uzņēmums.

Kopumā ugunsdrošības jautājumu pilnveidē un apmācības «Maxima Latvia» kopumā gatavojas ieguldīt vairāk nekā 350 000 tūkstoši eiro, savukārt ēku tehniskā stāvokļa apsekošanā un pilnveidē – 1,5 miljonus eiro. Turpretī darbinieku darba apstākļu un atalgojuma palielināšanā ieguldīti 6,4 miljoni eiro.

Vienlaikus «Maxima» turpinās sadarbību ar VDI un citām atbildīgajām institūcijām, lai nepārtraukti turpinātu uzlabot darba drošību un darba apstākļus uzņēmumā.

Uzņēmums izsaka nožēlu, ka nespēja darīt visu, lai glābtu cilvēku dzīvības, taču «Maxima» darbinieki diemžēl nav varējuši paredzēt ēkas sabrukšanu.




Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Jānis Beseris, Maxima, VDI

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats