25. aprīlis, Ceturtdiena
Vārda dienas: Bārbala, Līksma
Sākuma lapa » Makroekonomika » VDI pērn pieķēra teju trīs tūkstošus ēnstrādnieku
VDI pērn pieķēra teju trīs tūkstošus ēnstrādnieku
Autors: Apollo.lv / 30. janvāris 2013, 17:13
Valsts darba inspekcija (VDI) pērn atklājusi 2928 bez rakstveida darba līguma strādājošos, kas tika nodarbināti 841 uzņēmumā, portālu «Apollo» informēja VDI eksperts ārējo sakaru jautājumos Aivis Vincevs.


«Ēnstrādnieku skaita samazinājums skaidrojams ar mazāku apsekojuma skaitu, ko VDI inspektori veica pagājušajā gadā. Pērn veikti 3037 apsekojumi saistībā ar nereģistrētās nodarbinātības apkarošanu, savukārt gadu iepriekš – 3248. Apsekojumu skaits sarucis augstās kadru mainības dēļ, jo inspektori VDI pameta, to mainot pret labāk atalgotu un mierīgāku darbu,» skaidro VDI direktors Renārs Lūsis.

2012.gadā palielinājies ēnstrādnieku skaits, jo vienā apsekojumā VDI konstatēja vairāk bez rakstveida darba līguma strādājošos. Turklāt darba devēji bieži vien arī pēc pirmā VDI piemērotā administratīvā soda turpina iepriekšējo praksi, nodarbinot cilvēkus bez rakstveida darba līguma. 2011.gadā par atkārtotu nodarbināšanu bez rakstveida darba līguma sodīti 30 uzņēmumi, bet pērn jau 39, informē inspekcijā.

Visvairāk ēnstrādnieku nodarbināti būvniecībā, individuālo pakalpojumu sniegšanas jomā un transporta un uzglabāšanas jomā. Būvniecībā 2012.gadā atklāti 706, individuālo pakalpojumu sniegšanas jomā 415, bet transporta un uzglabāšanas jomā 325 bez rakstveida darba līguma nodarbinātie.

VDI atzīst, ka būvniecības joma jau vairākus gadus ir līderis nereģistrētās nodarbinātības jautājumā.

2012.gadā pieaudzis VDI saņemto iesniegumu skaits, vairums no tiem bijis par darba tiesību pārkāpumiem. 2012.gadā izskatīti 4609 iesniegumi, bet 2011.gadā – 4481.

Visvairāk darbinieku sūdzējušies par darba samaksas (53% iesniegumu) neizmaksu vai nepareizu tās aprēķināšanu. Iesnieguma iesniedzēji visbiežāk strādājuši vairumtirdzniecības, mazumtirdzniecības un būvniecības jomā.

Lūsis uzsver, ka šogad būtiski tiek stiprināta VDI kapacitāte: «Šajā gadā amata vietu skaits palielināts par 22 cilvēkiem, kas nozīmē papildus 1500 apsekojumus nereģistrētās nodarbinātības apkarošanas jomā. Pieaugums ir par 50% procentiem, un negodīgajiem darba devējiem būtiski tiks apgrūtināta izvairīšanās no nodokļu nomaksas.»



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: ēnstrādnieki, VDI

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats