08. maijs, Trešdiena
Vārda dienas: Staņislava, Staņislavs, Stefānija
Sākuma lapa » Ziņas pasaulē » Itālijas opozicionāri cer atgūt uzticību
Itālijas opozicionāri cer atgūt uzticību
Autors: Māris Krūmiņš / NRA.lv / 3. jūlijs 2012, 12:29
Bijušajam Itālijas iekšlietu ministram Roberto Maroni, kurš pagājušās nedēļas nogalē Asago notikušajā kongresā tika ievēlēts par opozīcijā esošās Ziemeļu līgas līderi, būs grūts uzdevums – pārliecināt iespējamos vēlētājus, ka šī partija nesastāv tikai no tādiem pašiem pašlabuma meklētājiem un rausējiem kā citas Itālijas partijas.


Pēc aprīlī notikušā naudas izšķērdēšanas skandāla, kas beidzās ar Ziemeļu līgas iepriekšējā vadītāja Umberto Bosi atkāpšanos un izmeklēšanas uzsākšanu pret vēl vairākiem partijas funkcionāriem, tas nebūs viegli.

«Mūsu partijai ir bijušas grūtības, un mums nebūs vienkārši atgūt to cilvēku atbalstu, kuri saka, ka par mums vairs nebalsojot, jo esam tādi paši kā visi pārējie,» R. Maroni sacīto partijas kongresā citē Reuters. Socioloģisko pētījumu kompānijas SWG aptauja, kas tika veikta jūnija nogalē, apliecina, ka Ziemeļu līgas reitings nepilna gada laikā krities no 10% līdz mazāk nekā 5%. Kā norāda Reuters, tiem, kuri ir neapmierināti ar tradicionālo Itālijas politisko eliti, pašlaik ir cita alternatīva, par ko balsot – komiķa Bepes Griljo izveidotā kustība Piecas zvaigznes, kas guvusi ievērojamu atbalstu arī Itālijas ziemeļu reģionos.

Deviņdesmito gadu sākumā, kad liela daļa itāliešu vēl dzīvoja ilūzijās pēc slaveno izmeklēšanas tiesnešu veiktās operācijas Tīrās rokas, kuras laikā izdevās atmaskot lielu skaitu korumpētu un ar mafiju saistītu politiķu, viens no jaunizveidotās Ziemeļu līgas lozungiem bija – mēs neesam tādi paši, mēs esam nesavtīgi. Šo tēlu partijai izdevās saglabāt, pat neraugoties uz iesaistīšanos trijās Silvio Berluskoni valdībās. Tomēr jau pirms vairākiem gadiem partijas ierindas biedru un elektorāta vidū sākās neapmierinātība, jo radās iespaids, ka daudzus funkcionārus vairāk interesē siltas vietiņas un ienesīgi amati Romā, nevis Itālijas ziemeļu reģiona iedzīvotāju problēmas. Vadzis lūdza pavasarī, kad kļuva zināms, ka ievērojamas naudas summas no partijas kases ir izšķērdētas, piemēram, U. Bosi mājas remontam un viņa 24 gadus vecā dēla Renco ceļojumiem. Itālijas prokuratūrai pret pašu U. Bosi pretenziju nav, taču pret vairākiem partijas funkcionāriem uzsākta izmeklēšana. Piemēram, bijušais Ziemeļu līgas kasieris Frančesko Belsito tiek turēts aizdomās ne tikai par to, ka organizējis U. Bosi dēla izklaides, bet arī par sadarbību ar mafiju un no partijas kases izblēdītās naudas ieguldīšanu šaubīgos uzņēmumos Tanzānijā un Kiprā.

Jau īsi pēc U. Bosi atkāpšanās R. Maroni, kurš uzreiz tika uzskatīts par viņa iespējamāko aizstājēju, paziņoja, ka «pienācis laiks veikt mājas uzkopšanu – pārbaudīt kvītis un izrevidēt atvilktnes». Kongresa laikā viņš sajūsmināja vairāk nekā 8000 partijas biedrus, solot turpināt Mario Monti tehniskās valdības kritiku (Ziemeļu līga, kurai ir 59 no 630 deputātu mandātiem, ir lielākā opozīcijas partija parlamentā) un vēlreiz atgādinot par to, ka Itālijas bagātāko ziemeļu reģionu iedzīvotājiem ir apnicis uzturēt dienvidu provinču pilsoņus. «Mums pašiem ir sava Grieķija, kas mūs mūžīgi žņaudz, bet kurai mēs vienmēr esam palīdzējuši. Ir pienācis laiks pateikt, ka vienreiz ir gana,» viņš sacījis. Turpinot tradicionālo Ziemeļu līgas eiroskeptisko kursu, R. Maroni kritiski izteicies par eiro ieviešanu, norādot, ka Itālijai tas bijis «uzspiests politiskais lēmums ar mērķi nepieļaut Itālijas ziemeļu atdalīšanos». Par Bobo iedēvētais partijas līderis arī atgādinājis par nepieciešamību stingri vērsties pret nelegālo imigrāciju.

Itālijas mediji pagaidām piesardzīgi komentē Ziemeļu līgas izredzes parlamenta vēlēšanās, kas iecerētas nākamā gada pavasarī, taču ironizē par R. Maroni pareģa spējām. «Šovakar es neskatīšos futbola finālu, bet sākšu strādāt partijas labā,» svētdienas pēcpusdienā sacījis R. Maroni. Pēc katastrofālā Itālijas zaudējuma Spānijai Eiropas čempionāta finālā vismaz šis bijis ļoti pareizs lēmums, smejas daļa itāliešu.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Itālija, Roberto Maroni

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats