12. maijs,
Vārda dienas: Ina, Ināra, Inārs
Sākuma lapa » Ziņas pasaulē » Darbu atsāk ekoloģisko katastrofu izraisījusī rūpnīca Ungārijā
Darbu atsāk ekoloģisko katastrofu izraisījusī rūpnīca Ungārijā
Autors: www.2v.lv / 16. oktobris 2010, 20:51
15. oktobra vakarā darbu atsākusi Ungārijas rūpnīca „Ajkai Timfoldgyar”, kurā notikusī avārija noveda pie liela toksisko atkritumu apjoma noplūdes un deviņu cilvēku bojāejas, vēsta aģentūra AP.

Tehnoloģiskā procesa atjaunošana prasīs aptuveni četras dienas, un otrdien, 19. oktobrī, rūpnīca, kurā tiek ražots alumīnija oksīds, atsāks darboties ar pilnu jaudu, paziņojis Ungārijas Ārkārtas situāciju aģentūras pārstāvis. Tikmēr Kolontaras pilsētiņā sākuši atgriezties no tās evakuētie iedzīvotāji. Aģentūra gan piebilst, ka preses pārstāvji Kolontarā nav ielaisti.

Portāls www.pok.lv atgādina, ka avārija rūpnīcā „Ajkai Timfoldgyar” notika 4. oktobrī, kad dambja pārrāvuma dēļ no rezervuāra noplūda vairāk nekā miljons kubikmetru tā dēvēto sarkano dubļu.

Sarkanie dubļi ir toksisks alumīnija oksīda ražošanas blakusprodukts, kas satur lielu daudzumu smago metālu, ieskaitot dzelzi – no tā arī sarkanā krāsa – un sārmu. Sarkanie dubļi var radīt nopietnus draudus apkārtējai videi un cilvēkiem – viela saēd ādu, atstājot spēcīgus un ilgi nedzīstošus apdegumus, tāpat no to izgarojumiem var ciest plaušas. Savukārt, ja viela nonāk cilvēka gremošanas traktā, tā var izraisīt pat nāvi.

Toksisko atkritumu straumes izplatījās 40 kvadrātkilometrus lielā teritorijā, applūdinot ielas un mājās kopumā septiņās apdzīvotajās vietās. Dubļu noplūdes rezultātā dzīvību zaudēja kopumā deviņi cilvēki, bet aptuveni piecdesmit cietušo joprojām atrodas slimnīcās, turklāt vairāku veselības stāvoklis tiek vērtēts kā ļoti smags.

Tāpat pastāvēja nopietnas bažas, ka dubļu noplūde var izraisīt ekoloģisko katastrofu, nonākot Eiropas otrajā lielākajā upē Donavā, tomēr 9. oktobrī Ungārijas varas iestādes paziņoja, ka speciālistiem izdevies apturēt kaitīgo vielu tālāku izplatīšanos.

Pēc avārijas varas iestādes apcietināja kompānijas „MAL”, kurai pieder rūpnīca „Ajkai Timfoldgyar”, izpilddirektoru, tomēr drīzumā viņš tika atbrīvots pret drošības naudu. Savukārt pats uzņēmums, kurā strādā aptuveni 1100 cilvēku, uz nenoteiktu laiku ir nodots valsts pārvaldē.




Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: ekoloģija, Ungārija

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats