07. maijs, Otrdiena
Vārda dienas: Henriete, Henrijs, Jete
Sākuma lapa » Sabiedrība » Atjauno skolēnu darbu vasarā
Atjauno skolēnu darbu vasarā
Autors: Inga Paparde / NRA.lv / 28. aprīlis 2014, 16:51
Pēc piecu gadu pārtraukuma Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA) atjauno skolēnu nodarbinātības pasākumu vasaras brīvlaikā. Kopumā darbā vasaras brīvlaikā varēs iesaistīties vairāk nekā 10 000 skolēnu.


Darba devēji – pašvaldības, biedrības, nodibinājumi un komersanti – ir aicināti pieteikt darba vietas skolēniem vasaras brīvlaikā. Lai pieteiktos, darba devējam jāaizpilda NVA mājaslapā ievietotā pieteikuma veidlapa un jāiesniedz NVA filiālē, kuras administratīvajā teritorijā plānots izveidot darba vietu skolēnam. NVA darba devējam nodrošinās dotāciju skolēna ikmēneša darba algai 50 procentu apmērā no valstī noteiktās minimālās mēneša darba algas. Otru pusi algas skolēnam maksās darba devējs, arī nodokļus no darba algas nomaksā darba devējs. Darba devējs skolēnam var maksāt arī vairāk nekā minimālo darba algu.

NVA nodrošinās dotāciju ikmēneša darba algai arī skolēnu darba vadītājam. Par desmit skolēnu darba vadīšanu dotācijas apmērs būs vienas valstī noteiktās minimālās mēneša darba algas apmērā. Par viena skolēna nodarbināšanu darba devējs saņems 160 eiro skolēna darba algai un 32 eiro skolēna darba vadītāja darba algai pirms nodokļu nomaksas, stāsta NVA speciāliste Iveta Kancēna. NVA apmaksās arī skolēna veselības pārbaudes, ja to paredz normatīvie akti par obligātajām veselības pārbaudēm. NVA nodrošinās skolēnu apdrošināšanu pret nelaimes gadījumiem darba vietā.

Savukārt skolēnu pieteikšanās plānota, sākot no maija vidus – pieteikties pasākumam jaunieši varēs elektroniski NVA mājaslapā vai klātienē filiālē. Ar NVA atbalstu vasaras mēnešos strādāt un iegūt darba pamatprasmes, iemaņas un pirmo darba pieredzi varēs jaunieši vecumā no 15 gadiem, kuri mācās vispārējās, speciālās vai profesionālās izglītības iestādēs. Pasākums norisināsies no 2. jūnija līdz 29. augustam, viena skolēna dalības ilgums – viens mēnesis. Skolēnu vasaras darbam piešķirts finansējums divu miljonu eiro apmērā, un tiek plānots, ka kopumā darbā vasaras brīvlaikā varēs iesaistīties vairāk nekā 10 000 skolēnu.

Skolēnu nodarbinātības pasākumu vasaras brīvlaikā NVA organizēja no 2004. gada. Sākotnēji ar NVA starpniecību bija nodarbināti 3225 skolēni, taču ar katru gadu iesaistīto skolēnu skaits auga – vasarā nodarbināto skolēnu rekordskaitu sasniedzot 2006. gadā (11 552 skolēni) un 2008. gadā (11 222 skolēni). NRA.lv rakstīja, ka 2009. gadā saistībā ar budžeta izdevumu apcirpšanu nauda skolēnu nodarbinātībai vasarā vairs netika paredzēta.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: darbs skolēniem, NVA

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats