25. aprīlis, Ceturtdiena
Vārda dienas: Bārbala, Līksma
Sākuma lapa » Sabiedrība » Vasarā vairāk nekā 10 tūkstošiem skolēnu nodrošinās darba iespējas
Vasarā vairāk nekā 10 tūkstošiem skolēnu nodrošinās darba iespējas
Autors: Līga Nestere / NRA.lv / 29. aprīlis 2014, 12:09
Vasara vairs nav aiz kalniem, tāpēc daļa jauniešu kaļ plānus, kā laiski baudīt vasaras brīvlaiku, taču ne mazums meklē veidus, kā brīvos mēnešus aizpildīt lietderīgāk, piemēram, atrodot sev pagaidu darbu, kas ļautu gan gūt vērtīgo darba pieredzi, gan nopelnīt.


Šogad pēc piecu gadu pauzes šefību par skolēnu nodarbinātību vasarā uzņēmusies Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA), palīdzot pirmos soļus darba tirgū spert vairāk nekā 10 tūkstošiem jauniešu vecumā no 15 līdz 20 gadiem. Sliktā ziņa – parasti pieprasījums pēc brīvajām vakancēm ir krietni lielāks nekā piedāvājums. Bet ir arī laba vēsts: savu skolēnu nodarbinātības programmu īsteno arī vairākas pašvaldības, kas pavērs iespējas atrast darbu vēl vairāk jauniešu, raksta NRA.lv.

Darbs mēneša garumā

«Sākotnēji bija plānots programmā iesaistīt ap 5500 skolēnu, piedāvājot viņiem algota darba iespējas divu mēnešu garumā. Taču ātri vien sapratām, ka par šo pasākumu no sabiedrības puses ir tik milzīga interese, ka labāk ir samazināt nodarbinātības laiku līdz vienam mēnesim, bet nodrošināt ar darbu pēc iespējas vairāk jauniešu,» skaidro NVA Nodarbinātības pasākumu nodaļas vadītāja Solveiga Kabaka.

Citu gadu pieredze liecina, ka jauniešu interese strādāt vasaras brīvlaikā ir krietni lielāka par brīvajām amatu vietām, tāpēc jārēķinās, ka visu vēlme iesaistīties nodarbinātības pasākumā neīstenosies.

Iespēja izzināt darba tirgus procesus

Skolēnu reģistrācija sāksies maija vidū. Jaunietis sevi dalībai programmā varēs pieteikt divos veidos: izpildot pieteikumu elektroniski (būs atrodams NVA mājaslapā) vai arī ierodoties kādā no aģentūras filiālēm klātienē un izvēloties sev tīkamāko darba devēju un vakanci, turklāt, piesakoties nodarbinātības pasākumam, netiks ņemta vērā jaunieša deklarētā dzīvesvieta, tādējādi ļaujot strādāt jebkurā novadā. Ar pieteikšanos gan nevajadzētu vilcināties, jo uz atlasēm pie darba devēja jaunieši tiks aicināti rindas kārtībā. «Katram skolēnam pirms darba parunām ar darba devēju tiks uzdots arī mājas darbs – sagatavot CV. Saprotams, skolēni savā CV nevarēs ierakstīt plašu iepriekšējo darba pieredzi, tāpēc CV būs jāveido vienkāršotā veidā. Uzdodot šādu mājas darbu, mēs vēlamies, lai skolēns mācās, kā sevi pasniegt darba tirgū, kā argumentēt, kāpēc viņš ir piemērots konkrētajam amatam, kāda ir viņa motivācija strādāt tieši pie tā darba devēja. Tā būs vērtīga un noderīga pieredze nākotnē. Arī darba pārrunas dos priekšstatu, ko šāda intervija nozīmē. Principā visa nodarbinātības pasākuma būtība ir sniegt jauniešiem ieskatu, kā notiek procesi darba tirgū – no darba meklēšanas, pieņemšanas darbā līdz izpratnei par darba kultūru, kas nozīmē akurāti pildīt uzticētos pienākumus, darbā ierasties laikus un citus aspektus,» skaidro S. Kabaka.

Nepilni divi eiro stundā

NVA organizētais pasākums norisināsies no 2. jūnija līdz 29. augustam. Atbilstoši Darba likumam skolēni līdz 18 gadiem, kas mācās vēl pamatskolā, skaitās bērni, un viņu darba laiks nepārsniegs četras stundas dienā. Tie, kas jau beiguši pamatskolu un viņu vecums nepārsniedz 18 gadu slieksni, strādās septiņas stundas dienā, bet 18 līdz 20 gadus veci jaunieši – astoņas stundas dienā. Par darbu skolēni saņems nepilnus divus eiro stundā.

Parasti viņiem tiek uzticēti dažādi palīgstrādnieka pienākumi, piemēram, viņi var palīdzēt lauku darbos, ražas novākšanā. «Papildu darbarokas meklē kafejnīcas, veikali, muzeji. Brīvo vakanču spektrs ir plašs,» norāda S. Kabaka.

Atbalsts darba devējiem

Jau otro nedēļu turpinās darba devēju reģistrācija programmai. «Interese par iespēju vasaras mēnešos piedāvāt darbu skolēniem ir gana liela, taču arvien vēl gaidām jaunus pieteikumus,» stāsta S. Kabaka. No savas puses NVA apņemas darba devējam nodrošināt dotāciju skolēna ikmēneša darba algai 50% apmērā no valstī noteiktās minimālās mēneša darba algas jeb 160 eiro. Otru pusi algas skolēnam maksā darba devējs, arī nodokļus no darba algas nomaksā darba devējs.

NVA nodrošinās dotāciju ikmēneša darba algai arī skolēnu darba vadītājam. Par viena skolēna darba vadīšanu darba vadītājs saņems desmito daļu no minimālās mēneša darba algas jeb 32 eiro.

Tāpat NVA apmaksās skolēna veselības pārbaudes, ja to paredz normatīvie akti par obligātajām veselības pārbaudēm. Pasākuma laikā NVA nodrošina arī skolēnu apdrošināšanu pret nelaimes gadījumiem darba vietā. Minēto izdevumu segšanai no valsts budžeta piešķirti 2,04 miljoni eiro.

Pašvaldību iniciatīva

Papildus NVA aktivitātei arī vairākas pašvaldības organizē savu skolēnu nodarbinātības programmu. Piemēram, Siguldas novada pašvaldība sadarbībā ar novada uzņēmējiem jau kopš 2010. gada vasaras īsteno skolēnu nodarbinātības projektu. Arī šis gads nebūs izņēmums. Iespēja strādāt un apgūt pirmās darba prasmes būs 13 līdz 19 gadus veciem jauniešiem, kuru ģimenes atbilst kritērijiem, lai saņemtu pašvaldības sociālo palīdzību, kuri iegūst izglītību vispārējās, speciālās vai profesionālās izglītības iestādēs un kuru dzīvesvieta deklarēta Siguldas novadā. Skolēnu pieteikšanās nodarbinātības pasākumiem vasaras brīvlaikā norisināsies vēl šodien un rīt.

Siguldas novada domes pārstāve Diāna Kondratenko informē, ka nodarbinātības pasākumos iesaistītie jaunieši strādās divas nedēļas vai vienu mēnesi (pēc pašu izvēles), četras stundas dienā – 20 stundas nedēļā, saņemot atlīdzību atbilstoši valstī noteiktajai minimālajai darba algai par faktiski nostrādāto laiku. Skolēnu darba alga tiks segta no Siguldas novada pašvaldības budžeta. Pērn vasaras darbos tika iesaistīti 283 skolēni. «Jaunieši strādā viesunamos, Turaidas muzejrezervātā (arheoloģiskie izrakumi), velo nomā, veic palīgdarbus, piemēram, veikalos un kafejnīcās,» teic D. Kondratenko.

Atlasa pēc vairākiem kritērijiem

Arī Liepājas pašvaldība pati organizē savu jauniešu nodarbinātības pasākumu 13 līdz 14 gadus veciem skolēniem (jaunieši, kas vecāki par 15 gadiem, iesaistās NVA aktivitātē). Izvērtējot pretendentus, tiks ņemti vērā vairāki faktori: vai skolēns ir no ģimenes, kurai ir trūcīgās vai maznodrošinātās ģimenes statuss; skolēns atrodas aizbildnībā, ir no sociālā riska vai daudzbērnu ģimenes; vai skolēnam ir labas sekmes un uzvedība, pozitīva attieksme pret darbu. Šogad plānots ar darbu nodrošināt 200 bērnus, kuri divas nedēļas tiks iesaistīti pie skolu apkārtnes labiekārtošanas un pilsētas komunālajā jomā. Bet Daugavpilī algota darba iespējas 10 dienu garumā tiks nodrošinātas 1085 pilsētas iedzīvotājiem vecumā no 13 līdz 20 gadiem. Savukārt Madonas novada pašvaldība šī gada vasaras mēnešos īstenos projektu Jauniešu karjeras izvēles un amata prasmju apguve, lai atbalstītu jauniešu amata prasmju apguvi vasaras periodā, veicinātu jauniešu karjeras un neformālās izglītības attīstību Madonas novadā, piešķirot finansējumu 30 jauniešu atalgojumam. Jaunieši pieteikumus uz piedāvātajām vakancēm varēs iesniegt no rītdienas līdz 16. maijam.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: darbs, jaunieši, NVA, vasara

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats