05. maijs,
Vārda dienas: Ģederts, Ģirts
Sākuma lapa » Sabiedrība » Sāk tiesāt Baltezera shēmotāju Artūru Priedi
Sāk tiesāt Baltezera shēmotāju Artūru Priedi
Autors: Imants Vīksne / NRA.lv / 6. marts 2014, 11:38
Ar inovatīvu zaļo shēmošanu skandalozu slavu un Baltezera betmena iesauku nopelnījušais Artūrs Priede beidzot sēdies uz apsūdzēto sola. Tiesa sākusi izskatīt lietu, kurā pašpasludinātais vides aktīvists apsūdzēts par neatļautu labumu pieņemšanu lielā apmērā. Par to viņam draud sods līdz pat pieciem gadiem cietumā.


Kriminālā stāsta būtība ir šāda: uzdodoties par vides aizstāvi, šis cilvēks ar dažādiem šķietami legāliem līdzekļiem – iesniegumiem, sūdzībām un preses relīzēm – torpedēja būvniecības projektus dārgos un skaistos īpašumos, viņš arī mudināja šai procesā pievienoties sev vietējos iedzīvotājus. Pat nodibināja sabiedrisku organizāciju. Un tālāk sekoja daļa, kas tiesas procesā vēl jāpierāda – apmaiņā pret mutes un iesniegumu turēšanu viņš no attīstītājiem centās izdiedelēt naudu un vismaz vienā gadījumā arī tika aizturēts ar banknotēm piebāztu mapīti. Šobrīd vienā lietā apvienotas divas epizodes – projekts Pērle, kas, par spīti A. Priedes aktivitātēm, tomēr veiksmīgi tika uzbūvēts, un Zvaigznīši, kas šobrīd neglābjami iestrēdzis. Zīmīgi, ka paralēli šai tiesvedībai Artūrs Priede turpina savas apšaubāmās aktivitātes, un, kā ziņo aģentūra LETA, tagad viņš tiesā apstrīd kāda dārga Jūrmalas īpašuma apbūves leģitimitāti.

Bet otrdien uz paša tiesāšanu skandalozais būvniecības apkarotājs ieradās jaunā, dārgā apvidus automašīnā un ar vēl dārgāku advokātu – Aivo Leimani – pie sāniem. Paredzams, ka šī būs gara tiesvedība, jo jau pati pirmā sēde ķērās aiz visdažādākajiem sprunguļiem.

Teju četrdesmit minūtes vien tiesai nācās veltīt, lai izvērtētu, vai tiesājamajam ekskluzīvā kārtā nepienākas ērtākas mēbeles. Sēdes sākumā Artūrs Priede pretēji parastajai kārtībai krimināllietās piesēdās pie viena galda ar prokurori un advokātu, jo viņam nepieciešama «galda virsma». Prokurore Vita Hutore iebilda, jo apsūdzētajam jāsēž apsūdzētā vietā, un beigās tiesnesis Svens Lorencs nosprieda, ka tādā gadījumā arī cietušos nedrīkstētu diskriminēt un viņiem pienāktos galdu virsmas. Savukārt tik lielu zāli, kurā visas šīs virsmas ietilpu, nāktos gaidīt vismaz pusgadu. Lietā ir trīs cietušie, vairāki liecinieki. Galu galā Artūrs Priede tika iesēdināts viņam paredzētajā vietā.

Tiesas sēdi vakar gan nācās atlikt, jo puses jau pirms tās bija iesniegušas lietā dažādus papildinājumus sējuma biezumā. Un arī sēdes gaitā tika pievienoti jauni dokumenti. Cietušajiem ar tiem jāiepazīstas.

Viens būtisks lēmums sēdē tomēr tika pieņemts, proti, kompānija NERE E – nekustamā īpašuma Pērle attīstītāja – tika atkārtoti atzīta par cietušo šai kriminālprocesā. Jāatgādina, ka izmeklēšanas gaitā attīstītāji paši vēlējās pilnībā distancēties no šīs lietas un 2012. gadā ar Artūru Priedi noslēdza vienošanos par vispusīgu strīda izbeigšanu. Vienošanās jēga – firma ņem atpakaļ visas finansiālās pretenzijas, bet Priede pārtrauc projekta sabotēšanu.

Tomēr tagad attīstītāji atgriežas cietušo statusā. Kā NRA.lv paskaidro NERE E pārstāvis Jānis Stakens: «Priede nav turējis solījumu un dara visu, lai projektam kaitētu. Mums bija vienošanās labā ticībā, ka Priede beigs rakstīt izdomātus stāstus, bet viņš šo vienošanos ir lauzis.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Artūrs Priede, Baltezers, tiesa

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats