01. maijs, Trešdiena
Vārda dienas: Ziedonis
Sākuma lapa » Sabiedrība » Eiropā sākusies jauno narkotiku epidēmija
Eiropā sākusies jauno narkotiku epidēmija
Autors: Inga Paparde / NRA.lv / 21. novembris 2012, 9:26
Katru nedēļu Eiropā tiek atklāta kāda jauna psihoaktīva viela, kas līdz šim nav bijusi iekļauta aizliegto vielu sarakstā.


Jaunas sintētiskās vielas aizstāj līdz šim plaši lietotas narkotikas, piemēram, heroīnu, taču tās, pēc ekspertu aplēsēm, var būt vēl bīstamākas, liecina tikko publiskotais Eiropas Savienības narkotiku aģentūras ziņojums. Piemēram, Interpols atklājis, ka jaunajās vielās, kuras plaši lieto, pērkot internetā, ir tādi preparāti, kas apdraud cilvēka dzīvību, raksta NRA.LV.

Laika posmā no 2005. līdz 2011. gadam ar agrīnās brīdināšanas sistēmas starpniecību tika oficiāli paziņotas 164 jaunas psihoaktīvas vielas. 2011. gadā jau trešo gadu pēc kārtas Eiropā konstatēts rekordliels vielu skaits – 49, teikts Eiropas Savienības (ES) narkotiku aģentūras (EMCDDA) 2012. gada ziņojumā. Šo vielu paziņošana notiek laikā, kad pastāvīgi attīstās «legālo apreibinošo vielu» fenomens, kas liecina par Eiropas narkotiku tirgū laisto vielu skaitu. Ziņojumā precizēts, ka šīs vielas pārsvarā tiek tirgotas internetā vai speciālos augu maisījumu veikalos, tās mēdz nosaukt pat ar dažādu ražotāju zīmoliem, piemēram, par vannas sāli. Tās izstrādātas, nedaudz pamainot vielu ķīmisko struktūru, lai apietu spēkā esošos kontroles mehānismus.

Sintezē ārpus Eiropas

Par jaunu narkotiku ražošanu ziņojumā minēts, ka lielāko daļu jauno psihoaktīvo vielu, kas parādās Eiropas nelegālo narkotiku tirgū, sintezē ārpus Eiropas; kā galvenās valstis tiek norādītas Ķīna un mazākā mērā Indija. Par apjomīgākiem konfiskācijas gadījumiem, kas saistīti ar jaunām neprecizētām psihoaktīvām vielām, saskaņā ar pētījumu, ziņojusi Spānija (veikalā konfiscēts 96 kg vielas), Čehija (20 kg mefedrona no Indijas) un arī Latvija (5 kg).

Eiropā konstatēti gadījumi, kad augu maisījumu aizsegā tiek pārdotas narkotikas, kuras jau tiek kontrolētas kā nelegālas narkotikas, jo īpaši katinons un piperazīns – šo un citu vielu klātbūtne maisījumos apdraud to lietotājus. Internetā visbiežāk piedāvātās «legālās apreibinošās vielas» ir trīs dabiskas izcelsmes – salvija, kratoms un halucinogēnās sēnes – un astoņas sintētiskas, kuru pieejamība pēdējo gada laikā palielinājusies.

Samazinās heroīna lietošana

Eiropas Narkotiku un narkomānijas uzraudzības centra biroja pārstāvis Alesandro Pirona, komentējot kopējās tendences Eiropā, norāda, ka samazinās heroīna lietošana, kas 30 gadu bijusi galvenā problēma. Kopumā narkotiku lietošana ir stabilizējusies, tā nepieaug, bet arī nemazinās. «Pētījumos par to, vai narkotikas lieto skolēni, Eiropā kopumā parādās tendence, ka šī lietošana samazinās, taču ir divas valstis, kur vairāk lieto narkotiskās vielas – Latvija un Francija,» uzsvēra eksperts. Trešā tendence skar jau minētās jaunās narkotiskās vielas. «Var teikt, ka Eiropā ir jauna epidēmija – katru nedēļu parādās jauna narkotiska viela, opiāti tiek aizstāti ar sintētiskām narkotikām, piemēram, mefedronu,» skaidro A. Pirona.

Piemēram, EMCDDA ziņo, ka Igaunijā heroīnu, kas ilgstoši bijusi galvenā injicējamo narkotiku lietotāju galvenā viela (pirms vairāk nekā desmit gadiem Igaunijā ienākušais heroīns bija galvenais iemesls HIV epidēmijai narkotiku lietotāju vidū), aizstājis fentanils. Par šo narkotiku ziņo arī Slovākija. Iekšlietu ministrijas Politikas ieviešanas nodaļas vadītājs Jānis Bekmanis norāda: lai gan Igaunija jau divus gadus ziņojusi par fentanilu un tā kaimiņzemē ir toptēma, Latvijā tās nav. Visticamāk, tai nav atrasts izplatīšanas kanāls.

Tiek novērots, ka arī Latvijā pāriet no opioīdiem uz sintētiskām narkotikām, bet tas atkarīgs no to iedarbības.

Pieaug noziegumu skaits

J. Bekmanis prognozē, ka līdz ar likumu grozījumiem paplašināsies aizliegto vielu klāsts, tiesībsargiem būs vairāk darba un pieaugs noziedzīgu nodarījumu skaits. «Pēdējo divu gadu laikā noziegumu skaits saistībā ar narkotiku tirdzniecību samazinājies, ko var izskaidrot ar lietotāju maksātspējas samazināšanos un jauno vielu ienākšanu, kuras tiek lietotas aizliegto vietā,» saka J. Bekmanis.

Ziņojumā atzīts, ka heroīna lietošana un tā pieejamība samazinās (dažās valstīs piedzīvots pat tā deficīts), to aizstāj sintētiskas injicējamas vielas, piemēram, fentanils, stimulanti (amfetamīni un citi), taču tas būtiski palielina veselības apdraudējumu. Joprojām tieši opioīdu lietošana izraisa lielāko skaitu nāves gadījumu, kas saistīti ar narkotiku lietošanu Eiropā. Narkotiku lietošanu injicējot, opioīdu, kokaīna vai amfetamīna ilgstošu, regulāru lietošanu eksperti sauc par «problemātisku narkotiku lietošanu». Par visaugstākajām problemātiskas opioīdu lietošanas aplēsēm ziņo Īrija, Latvija, Malta un Luksembur ga (6–8 lietotāji uz 1000 iedzīvotājiem). Eiro pas reģionā ir valstis, kur šis rādītājs ir daudz lielāks, piemēram, Krievijā 16,4 lietotāji uz 1000 iedzīvotāju, Ukrainā – 13.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: jaunās narkotikas, narkotikas

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats