19. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Fanija, Vēsma
Sākuma lapa » Sabiedrība » Spaisa narkoūķi sabēguši internetā
Spaisa narkoūķi sabēguši internetā
Autors: Imants Vīksne / NRA.lv / 10. jūnijs 2014, 10:57
Lai gan Holivudas varoņa robokopa bildītēm pāri uzlikti sarkani akcijas baneri un jaunā cena 10 eiro vietā ir 7 eiro par gramu, turklāt komplektā ar Robokopa 2 paraugu, patiesībā narkotikas kopš ielu tirdzniecības apturēšanas ir krietni dārgākas.


Reizes piecas. Pēc tam kad dažus visparastākos kurjerus pieķēra izvadājam narkomānu pasūtījumus, arī šis izplatīšanas veids apturēts. Narkodīleri tagad izmanto īpašu slēpņu metodi. Norēķins tiek veikts internetā, un tad pasūtītājs saņem norādi, kur un cikos meklēt narkotiku paciņu. Savdabīga narkobiznesmeņu versija par populāro slēpņu spēli Geocaching. Jauni klienti var iesaistīties tikai ar veco klientu protekciju.

Mājaslapas ir vairākas, izplatītāji zīmējas, interneta forumos lielās, ka masu mediji, politiķi un policija ar gadu ilgušo apkarošanas kampaņu viņiem tikai reklāmu uztaisījuši un vienīgais zaudējums esot slēgtais pasta piegāžu ceļš. Taču patiesībā legālā narkotiku tirdzniecība tūliņ izlaidīs garu. Turpinās arvien jaunu narkotiku aizliegšana, un pavisam drīz klāt būs brīdis, kad arī neaizliegtu psihoaktīvu vielu tirdzniecība, izplatīšana, glabāšana, izgatavošana, pārveidošana citās vielās un visas pārējās iespējamās darbības būs kriminalizētas. Otrajā lasījumā likumprojekts Par narkotisko un psihotropo vielu un zāļu likumīgās aprites kārtību jau pieņemts, un likuma galīgā pieņemšana būs viens no šīs Saeimas pirmajiem darbiem – rudens sesijā.

Biedrības Stop Drugs vadītājs Sandris Bergmanis skaidro, ka narkotikas jau tagad kļuvušas faktiski nepieejamas tiem jauniešiem, kas mēdza pamēģināt slikta joka pēc. Tās ir jāmeklē, jāriskē, vajadzīga maksājumu karte bankā, jāzog nauda iegādei. Tik sarežģītām darbībām apdullināšanās vārdā gatavi rūdīti narkomāni, bet ne gadījuma rakstura pamēģinātāji. Turklāt stipri jāšaubās, vai visi, kas nogādāti medicīnas iestādēs un atzīstas spaisa pīpēšanā, tiešām to darījuši. Šis vienkārši ir veids, kā izvairīties no veco narkotiku, teiksim, heroīna, testiem un ar to saistītās atbildības.

«Kopumā narkotiku apjoms noteikti ir krities. Vismaz par 70 procentiem,» lēš Sandris Bergmanis. Kas ir spaisa tirgotāji interneta populārākajā vietējā narkomānu vietnē? Visticamāk, tie paši, kam piederēja narkoūķi Marijas ielas pirmajos numuros, bet pagaidām policijai rokas par īsām. Adresei izmantots domēns lv, bet serveris it kā atrodas ārzemēs.

Neieslīgstot detaļās, Valsts policijas preses dienests NRA.lv apstiprina, ka narkotiku tirdzniecībai tīmeklī tiek sekots – gan populārākajai vietnei, gan dažādos forumos noslēptām:

«Šis un arī citi interneta veikali, kuros, iespējams, tirgo jaunās psihoaktīvās vielas, ir nonākuši policijas redzeslokā, un kriminālpolicijas darbinieki šobrīd strādā, lai pārbaudītu visu informāciju par šiem veikaliem. Pagaidām gan aizturēto nav, bet, ja būs, tad uzreiz informēsim sabiedrību.»

Paņirgājoties par tiesībsargājošo iestāžu pagaidu bezspēcību, narkodīleri sadaļā Par mums raksta šādi:

«Darbojamies saskaņā ar LR likumdošanu – visi mūsu piedāvājumā esošie produkti ir legāli Latvijas Republikā. Mūsu piedāvājumā esošie produkti NAV paredzēti iekšķīgai lietošanai un inhalācijai!» Kaut gan ikvienam zināms, ka visi tie vīraki, kaljānu tīrītāji, puķu mēslojumi un robokopi paredzēti vienam mērķim – apziņas un palaikam arī ķermeņa sakropļošanai.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: narkotikas, spaiss, Stop Drugs

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats