02. maijs, Ceturtdiena
Vārda dienas: Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds
Sākuma lapa » Sabiedrība » Laikraksts: sekojot ebrejiem, savus īpašumus varētu sākt pieprasīt arī citas mazākumtautības
Laikraksts: sekojot ebrejiem, savus īpašumus varētu sākt pieprasīt arī citas mazākumtautības
Autors: Apollo.lv / 22. jūnijs 2012, 11:34
Ja savus īpašumus sāks pieprasīt ebreju organizācijas, tad sarosīties varētu arī citas mazākumtautības, piemēram, - krievi un vācbalti, raksta «Dienas bizness».


Latvijas krievu kopienas prezidents Vjačeslavs Altuhovs apgalvo, ka Latvijā ir arī īpašumi, kas piederējuši krievu sabiedriskajām organizācijām, bet pašreizējās Latvijas valsts laikā nav atgūti, raksta Apollo.lv.

«Nekādi saraksti mums nav izveidoti, taču īpašumi krievu kopienai ir bijuši,» tā Altuhovs.

Altuhovs laikrakstam paudis, ka šo procesu nedrīkst sasteigt, rūpīgi jāizvērtē visi dokumenti, tāpat ieguldījumi īpašumā – gan valsts, gan starptautiskie un privātie. Nedrīkstētu pieprasīt īpašumus, kuri pilda sabiedriski nozīmīgu funkciju – izglītības, kultūras un veselības aprūpes iestādes. Ja ēku nevar atdot, tās sākotnējā vērtība jākompensē.

Latviešu – vācbaltu centra «Domus Rigensis» valdes priekšsēdētājs Ojārs Spārītis «Dienas biznesam» norāda, ka arī Baltijas vācieši savulaik zaudēja īpašumus Latvijā.

Ja runā par sabiedriskajām organizācijām, tad būtu jāizskata visu pirmskara sabiedrisko organizāciju īpašumu tiesības, ne tikai ebreju, uzskata Spārītis.

«Kā tad ar Aizsargu organizācijas īpašumiem, ar ugunsdzēsēju un citu organizāciju īpašumiem?» viņš vaicā. Spārītis uzskata, ka ebreju kopienai būtu arī dokumentāri jāpierāda, ka viņi ir Latvijas pirmās brīvvalsts ebreju organizāciju juridiskie mantinieki, jo, viņaprāt, tagadējās organizācijas lielākoties vada to ebreju pēcteči, kuri iebraukuši Latvijā pēc Otrā pasaules kara. Tāpat būtu jānovērtē īpašumi pēc veiktajiem ieguldījumiem, un, ja īpašumu tomēr nāktos atdot, būtu jāprasa atmaksāt ieguldījumu summu.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Domus Rigensis, ebreji, īpašums, Ojārs Spārītis, Vjačeslavs Altuhovs

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats