26. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Alīna, Rūsiņš, Sandris
Sākuma lapa » Sabiedrība » Rokāde Saeimas prezidijā raisa neizpratni
Rokāde Saeimas prezidijā raisa neizpratni
Autors: Ilze Zālīte / NRA.lv / 15. jūnijs 2012, 11:39
Lai gan 76 Saeimas deputāti vakar atbalstīja politiķu rokādi Saeimas prezidijā, kuluāros šāds lēmums tomēr raisījis neizpratni. Proti, līdzšinējā Saeimas priekšsēdētājas biedre Inga Bite amatu zaudējusi bez attiecīga viņas iesnieguma, savu krēslu atdodot kolēģei no Reformu partijas (RP) Inesei Lībiņai-Egnerei.


Īsi pirms balsojuma par Saeimas priekšsēdētājas biedres posteni nacionālā flanga deputāts un prezidija loceklis Dzintars Rasnačs neslēpa neizpratni par to, ka parlaments joprojām nav saņēmis iesniegumu no pašas Ingas Bites, apliecinot viņas brīvprātīgo vēlmi pamest atbildīgo amatu. Tajā pašā laikā viņas partijas biedri jau ilgāku laiku esot apgalvojuši, ka šāds iesniegums pastāvot. Dz. Rasnačs nekautrējās izteikt minējumus, ka augstā amata dalīšana varētu būt notikusi nekorekti. «Jau ilgāku laiku Reformu partijas pārstāvis Vjačeslavs Dombrovskis apstaigāja partijas, meklējot stingru atbalstu Inesei LībiņaiEgnerei. Manuprāt, tas ir maz ticami, ka Inga Bite varētu būt aizmirsusi uzrakstīt iesniegumu, kā šobrīd skaidro Reformu partijas vadība,» atzina Dz. Rasnačs. Tikmēr V. Dombrovskis apgalvoja, ka tieši tā arī esot noticis. «Inga Bite pavisam nesen ir kļuvusi par māti. Tagad kopā ar zīdaini viņa atrodas tālā un ilgā atvaļinājumā. Iespējams, visas viņas domas ir veltītas ģimenei, tādēļ iesniegumu tik tiešām ir aizmirsies uzrakstīt,» atzina V. Dombrovskis. Savukārt Romualds Ražuks (RP) papildina, ka maza bērna kopšana ikvienas sievietes dzīvē ir atbildīgs un arī laikietilpīgs brīdis, tādēļ partija esot lēmusi atslogot savu biedri no saspringtā darba Saeimas prezidijā, kam pati I. Bite esot piekritusi.

Iesniegums no I. Bites netika saņemts, tāpēc viņas nomaiņu prezidijā vakar virzīja desmit koalīcijas deputāti. Saeimas Juridiskā biroja vadītājs Gunārs Kusiņš Neatkarīgajai atzina, ka šāds mehānisms ir pieļaujams, piebilstot, ka šis neesot pirmais gadījums, kad rokāde Saeimas vadībā notiekot bez paša prezidija locekļa piekrišanas. Līdzīgā veidā Saeimas spīkeres amatu zaudēja Ilga Kreituse, analogu scenāriju piedzīvoja arī Kārina Pētersone. 9. Saeimas laikā intrigas raisījās arī par Antras Rugātes (TP) ievēlēšanu Saeimas priekšsēdētāja biedres amatā. Toreiz Saeima divas reizes tā arī nenobalsoja par A. Rugātes kandidatūru, rezultātā iekārojamais krēsls prezidijā ilgi bija tukšs.

Saeimas kuluāros tiek spriests, ka I. Bites nomaiņa, visticamāk, tomēr neesot notikusi īsti korekti un notikušais liecinot par iekšējo rīvēšanos RP rindās. Jāatgādina, ka I. Bitei šā gada 31. martā piedzima meitiņa, taču deputāte pēcdzemdību atvaļinājumā nedevās un drīz atgriezās Saeimā, tādējādi apliecinot savu vēlmi aktīvi turpināt darbu. Līdz ar to Saeimas aizkulisēs spriež, ka ir maz ticama I. Bites pēkšņā vēlme tomēr samazināt savas politiskās aktivitātes. Tāpat baumo, ka līdz ar RP līdera Valda Zatlera veselības stāvokļa pasliktināšanos un tam sekojošās attālināšanās no politikas partijas iekšienē ir parādījušās jaunas vēsmas un sākusies ietekmes dalīšana.

Saeimas prezidiju veido pieci Saeimas deputāti – Saeimas priekšsēdētāja ir Solvita Āboltiņa (Vienotība), priekšsēdētājas biedri – I. LībiņaEgnere (RP) un Andrejs Klementjevs (SC), Saeimas sekretārs – Dzintars Rasnačs (VL!TB/LNNK) un sekretāra biedrs – Jānis Vucāns (ZZS).


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Dzintars Rasnačs, rokāde, Saeima, Vjačeslavs Dombrovskis

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats