19. marts, Otrdiena
Vārda dienas: Jāzeps
Sākuma lapa » Sabiedrība » Apvainotie valdību sola speciāli nešūpot
Apvainotie valdību sola speciāli nešūpot
Autors: Jānis Lasmanis / NRA.LV / 11. februāris 2016, 9:29
Jaunizveidotās koalīcijas partneri ir pārliecināti, ka Zaļo un zemnieku savienību pārstāvošā Māra Kučinska veidotā valdība šodien Saeimā gūs vairākuma atbalstu. Prognozes par stabilitāti gan ir uzmanīgākas, kaut arī visi partneri pauž, ka to mērķis nav valdības šūpošana vai gāšana, ziņo NRA.lv

Dodot startu cīņai par premjerministra amata vietu, Laimdota Straujuma par demisiju paziņoja pirms diviem mēnešiem un četrām dienām. Tolaik šobrīd Stradiņos veselību atgūstošais Valsts prezidents deva nepārprotamu mājienu, ka arī nākamajam premjeram jābūt no Vienotības.

Aizvainojums aizmirsts

Uzskatīdama, ka šis solījums ir akmenī kalts, Vienotība pārāk aizrāvās ar shēmošanu un valsts ietekmīgāko amatu zaudēja par labu ZZS kandidātam. Kā glābšanas salmiņu, lai nezaudētu seju, Vienotība uztvēra cīņu par ministru amatiem – saglabāt sešus ministru portfeļus. Taču arī šajā cīņā ZZS un Nacionālās apvienības (NA) izveidotās alianses aizsardzība bija neiedragājama un kādreizējiem noteikumu diktētājiem nācies samierināties ar tiem amatiem, kurus nevēlējās sadarbības partneri. Tagad Vienotības līdere Solvita Āboltiņa, kas valdības veidošanas procesā vairākkārt uzsvēra, ka M. Kučinskim nav izdevīgi iekļaut valdībā partneri, kas jūtas aizvainots, mainījusi retoriku un pauž, ka Vienotības mērķis nav destabilizēt valdību, bet strādāt valsts labā. Aizvainojums, mazliet piepalīdzot Vienotībai piešķirtā Ministru prezidenta biedra amatam, ir aizmirsts.

No mērķiem neatsakās

Taču vieglas dienas M. Kučinskim Vienotība nesola. S. Āboltiņa uzsver, ka bijušā finanšu ministra Jāņa Reira zināšanas par šī gada valsts budžetu ļoti noderēs viņa jaunajā amatā – labklājības ministra krēslā. Viens no centrālajiem Vienotības mērķiem būšot rūpes par pensionāriem un bērniem.

Nebeigšoties arī cīņa par minimālās algas palielināšanu. Vienotībai, pateicoties ZZS iebildumiem, gan neizdevās šo ieceri iekļaut jaunās valdības deklarācijā, taču šis mērķis netikšot aizmirsts, sola S. Āboltiņa.

Arī ZZS Saeimas frakcijas priekšsēdētājam Augustam Brigmanim neesot šaubu par to, ka valdība šodien tiks apstiprināta, – nekas neliecinot par pretējo. Jautāts, cik ilgu mūžu frakcijas biedra valdībai viņš prognozē, A. Brigmanis, netieši atgādinādams, ka L. Straujumas valdību gāza pašas partija, atteica, ka tas galvenokārt atkarīgs no pašas valdības. Tomēr šobrīd viņam šķietot, ka M. Kučinska valdība strādāšot ilgi un produktīvi.

Pārbaudījums jaunajam ministram

Par to, lai koalīcijā nezustu spriedze, rūpēsies arī zemkopības ministrs Jānis Dūklavs. Viņš arī jaunajā valdībā apņēmies turpināt cīņu par pievienotās vērtības nodokļa likmes samazināšanu pārtikai. PVN samazinātā likme ir 12%, pārtikai tiek piemērota standarta likme – 21%.

«Es to esmu aizstāvējis, ka tā vajadzētu darīt. Taču tas nav tīri Zemkopības ministrijas jautājums – nodokļu politika un likmju aplikšana. Šo jautājumu esam virzījuši vairākkārt,» saka ministrs.

Līdz šim pret PVN likmes samazinājumu kategoriski iebilda Vienotība un tās vadītā Finanšu ministrija. ZZS pārņemot šīs ministrijas vadību, iesprūdušais jautājums varētu izkustēties no vietas. Uz to norāda arī J. Dūklavs, atklādams, ka no Finanšu ministrijas jau panākts solījums, ka, veidojot nākamā gada budžetu, šis priekšlikums tiks vērtēts.

Kopumā jaunajā valdībā, ja neskaita jaunu premjerministru, būs tikai divas jaunas sejas – Vienotību pārstāvošais izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis un ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens. Pārējie ministri, mainot atbildības jomas, palikuši tie paši.




Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Māris Kučinskis, Saeima, valdība

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats