26. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Alīna, Rūsiņš, Sandris
Sākuma lapa » Sabiedrība » LM neredz iespēju būtiski piekāpties pensionēšānās vecuma paaugstināšanas jautājumā
LM neredz iespēju būtiski piekāpties pensionēšānās vecuma paaugstināšanas jautājumā
Autors: Apollo.lv / 1. aprīlis 2012, 22:38
Labklājības ministrija (LM) uzskata, ka vairāki kompromisi pensiju likuma grozījumos jau rasti un vairāk piekāpties, piemēram, atliekot pensionēšanās vecuma paaugstināšanu, nevar, svētdien vēsta raidījums «De facto».


Labklajības ministre Ilze Viņķele (V) uzsver, ka vairāki kompromisi, ko vēlas kritiķi jau panākti, piemēram, saglabājot priekšlaicīgās pensionēšanās iespējas, ko sākotnēji bija plānots atcelt vispār. Līdz ar to vienīgais, par ko vēl varētu diskutēt, ir pensionēšanās vecuma celšanas pakāpeniskums, proti, to būtu iespējams darīt lēnāk, katru gadu pa dažiem mēnešiem, taču neatsakoties no 2014. kā sakuma gada reformai, raksta Apollo.lv.

Tikmēr opozīcijas pārstāvji noskaņojušies vēl uz plašām diskusijām Saeimā gan ar LM, gan nevalstisko organizāciju un citu ieinteresēto piedalīšanos un cer panākt kompromisu sarunās. No opozīcijas pārstāvju teiktā gan arī noprotams, ka par spīti skaļajiem izteikumiem un gatavību organizēt referendumu šajā jautājumā, tautas nobalsošanu tās kalpi nemaz nekāro.

Tikmēr eksperti, lai arī ir vienisprātis, ka bez pensionēšanās vecuma celšanas neiztikt, dalās pārliecībā, vai jāpieņem jaunais valdības piedāvātais plāns, vai jāturas pie 2010.gada beigās atbalstītās koncepcijas. Iepriekš pieņemtais plāns paredzēja reformu sākt ar 2016.gadu. Ir eksperti, kas piekrīt LM, norādot, ka šis sāpīgais un nepopulārais lēmums jāpieņem pēc iespējas ātrāk, lai novērstu risku, ka to varētu atlikt uz vēl ilgāku laiku. Sevišķi ņemot vērā plānotās pašvaldību un pēc tam arī Saeimas vēlēšanas tuvākajos gados.

Turpretī, piemēram, ekonomists un pensiju sistēmas eksperts Edgars Voļskis norāda – šāda mētāšanās grauj uzticību sistēmai kopumā. Viņš arī norāda, ka pensijas vecuma celšana ir sekas vairākiem kļūdainiem lēmumiem iepriekš un šādas sistēmiskas izmaiņas nedrīkstētu pieņemt tikai tādēļ, ka sociālajā budžetā trūkst naudas.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Edgars Voļskis, Ilze Viņķele, Labklājības ministrija, pensija

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats