26. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Alīna, Rūsiņš, Sandris
Sākuma lapa » Sabiedrība » Latviešu valodas centrs: latviešu valoda ir Latvijas pamatvērtība
Latviešu valodas centrs: latviešu valoda ir Latvijas pamatvērtība
Autors: NRA.lv / 19. janvāris 2012, 18:12
"Katrai valstij ir pamatvērtības, kas valsti padara par to, kas tā ir. Latviešu valoda ir Latvijas pamatvērtība - identitātes pamats un valstiskuma kodols, un tieši ar latviešu valodas kā valsts valodas un Eiropas Savienības oficiālās valodas starpniecību un palīdzību gan pilsoņi, gan citi iedzīvotāji īsteno savas tiesības un uzņemas arī pienākumus," norāda Latviešu valodas aģentūras direktors Jānis Valdmanis.


Valstsnācijai ir īpaša atbildība par šo pamatvērtību saglabāšanu. Taču arī mazākumtautību pārstāvjiem, kas dzīvo šajā valstī, ir sava atbildība par valsts pamatvērtību saglabāšanu, vai viņiem vismaz ir jārespektē valsts un pilsoniskās sabiedrības pamatvērtības un intereses.

"Latviešu valoda tāpat kā valsts karogs, himna un ģerbonis ir valsts simbols, un šajā nozīmē valsts valoda īsteno vienu no divām būtiskākajām funkcijām - valodas simbolisko funkciju. Otra būtiskā valsts valodas funkcija ir instrumentālā, kas nozīmē: valoda tiek lietota visā valsts teritorijā visās sociolingvistiskajās jomās, t.i., valsts varas un pārvaldes institūcijās, pašvaldībās, bruņotajos spēkos un policijā, izglītībā un kultūrā, sadzīves pakalpojumu un citās jomās; valodas prasme ir nepieciešama, lai varētu ieņemt noteiktus amatus un strādāt noteiktās profesijās," uzskata J. Valdmanis.

Viņa vārdā nosūtītajā paziņojumā medijiem teikts: "Latvijā kā valstī ar multilingvālu sabiedrību (vairāk nekā simts mazākumtautībām) ir būtiski svarīgi, lai VALSTS VALODA, kas tiek noteikta, lai sabiedrību vienotu un sekmētu sabiedrības integrāciju, būtu tikai VIENA."


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Jānis Valdmanis, referendums

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats