20. aprīlis, Sestdiena
Vārda dienas: Mirta, Ziedīte
Sākuma lapa » Makroekonomika » Politiķi: referendums ir kā bubulis parlamentam
Politiķi: referendums ir kā bubulis parlamentam
Autors: Ilze Zālīte / NRA.lv / 3. jūnijs 2013, 9:51
Sabiedrības attieksme pret eiro ieviešanu nav tik nokaitēta, lai vēlētāji pieprasītu 11. Saeimas atlaišanu. Tā biedrības Latvija par latu ieceri rīkot referendumu par parlamenta pārvēlēšanu raksturo Saeimas deputāti.


Pagājušās nedēļas nogalē Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) akceptēja biedrības Latvija par latu ierosmi vākt 10 000 parakstu, lai rosinātu tautas nobalsošanu par 11. Saeimas atlaišanu. Likumdošana nosaka, ka pirmajā posmā biedrībai būs jāsavāc 10 tūkstoši notariāli apstiprinātu parakstu, kas iesniedzami CVK. Ja šie paraksti tiks atzīti par derīgiem, tad komisija organizēs otro kampaņas posmu, kurā vēlme rīkot referendumu būs jāapliecina 150 tūkstošiem vēlētāju. Tiesa, tā kā nākamā gada oktobrī Latvijā notiks kārtējās parlamenta vēlēšanas, tad otrajai parakstu vākšanas kārtai tiek dots laiks tikai līdz šā gada novembra sākumam. Kā zināms, atbilstoši Satversmei tautas nobalsošana par Saeimas atsaukšanu nevar notikt gadu pēc Saeimas sanākšanas vai, kā šajā gadījumā, gadu pirms Saeimas pilnvaru beigām.

Pēdējais piliens

Biedrība Latvija par latu argumentē: 11. Saeima pieņēmusi daudzus lēmumus, kas nonāk klajā pretrunā ar sabiedrības viedokli, taču pēdējais piliens ir parlamenta gatavība atteikties no nacionālās valūtas un ieviest eiro. Kā zināms, Saeima jau šā gada sākumā pieņēma likumu, kas skrupulozi definē visas ar jaunās valūtas ieviešanu saistītās tehniskās nianses un izmaksas. Neraugoties uz plašu neapmierinātību sabiedrībā un daudzu nevalstisko organizāciju iebildumiem, parlaments nebija gatavs iesaistīties diskusijā par eiro ieviešanas lietderīgumu vai termiņu maiņu. Tikmēr eiro skeptiķu īpatsvars sabiedrībā joprojām ir augsts un atteikšanos no nacionālās valūtas pagaidām atbalsta tikai aptuveni 30% Latvijas iedzīvotāju.

Parakstus nesavākšot

Tiesa, politiķi uzskata, ka, neraugoties uz sabiedrības skeptisko noskaņojumu, Latvijas virzība uz eiro nav pietiekams iemesls, lai atlaistu šā brīža Saeimu. Gan opozīcijā strādājošās Zaļo un zemnieku savienības Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis, gan koalīcijas vadošā spēka, partijas Vienotība Saeimas frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis abi reiz jau ir piedzīvojuši parlamenta atstādināšanu un uzskata, ka šobrīd situācija ir radikāli citāda. «Bēdīgi slavenais rīkojums numur divi ir sabiedrībai iemācījis, ka parlamenta atlaišana nav brīnumnūjiņa, tāpēc vēlētāji turpmāk nopietni apsvērs, kādu iemeslu dēļ tik tiešām ir vērts apspriest Saeimas pārvēlēšanu. Šobrīd pieteiktā parakstu vākšana drīzāk uzrādīs sabiedrības attieksmi pret eiro ieviešanu, nevis pret parlamenta darbu. Tomēr eiro jautājums, manuprāt, nav tik jaudīgs, lai iekustinātu plašu iedzīvotāju loku. Neraugoties uz sabiedrībā valdošo skepsi, liela daļa iedzīvotāju apzinās, ka vilciens ir aizgājis un eiro tiks ieviests, tāpēc cilvēki masveidā nepiedalīsies parakstu kampaņā,» prognozē politiķis.

Referendums kā bubulis

Vienotības līderis Dz. Zaķis sarunā ar Neatkarīgo atzīst, ka kārtējā ierosme atlaist Saeimu esot spēlēšanās ar demokrātiju. «Ja iesniedzēju mērķis ir nepieļaut eiro ieviešanu, tad parlamenta atlaišana šo jautājumu nerisina. Turklāt nav pieļaujams, ka, nesasniedzot kādu mērķi, katru reizi parlamentam kā ar bubuli tiek draudēts ar pārvēlēšanu,» pauž Dz. Zaķis. Vienotības pārstāvis arī uzsver, ka 10. Saeimas atlaišana sabiedrībai esot skaidri nodemonstrējusi, «ka nākamajā dienā nekādas brīnumainas pārvērtības valstī nenotiek, tāpēc spekulācijas ar referendumu vēlētājus vairs neuzrunā».



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Centrālā vēlēšanu komisija, eiro, eiro referendums, eiro zona, referendums, Saeima

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats