29. aprīlis, Pirmdiena
Vārda dienas: Laine, Raimonds, Vilnis
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » MTG caur "Bez tabu" spiežot Lattelecom
MTG caur "Bez tabu" spiežot Lattelecom
Autors: Imants Vīksne / NRA.lv / 18. februāris 2013, 9:46
Virszemes TV apraides monopolists un kabeļoperators Lattelecom sūdzas, ka telekanālu LNT un TV3 īpašnieks – zviedru koncerns MTG – izdarot uz to nekorektu spiedienu. Proti, raidījums Bez tabu pēdējā laikā īpaši naski pievēršoties tādu sižetu veidošanai, kuros iespējams rādīt Lattelecom negatīvā gaismā.


Elektronisko mediju uzraugiem un žurnālistu organizācijām nosūtītajā vēstulē uzņēmuma galvenais izpilddirektors Juris Gulbis pauž bažas par TV3 redakcionālo neatkarību. Apkopotie mediju monitoringa dati liecina, ka Bez tabu interese par Lattelecom ir strauji augusi kopš 2012. gada oktobra – uzreiz pēc tam, kad Saeima pieņēma pretrunīgi vērtētos grozījumus Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā.

Līdz šim bezmaksas licence nacionālajai apraidei nozīmēja, ka televīzija nedrīkst par savu produktu prasīt naudu, taču pārejas noteikumos parlaments nāca pretī MTG un lēma, ka šogad obligātās retranslācijas pienākums – tā saucamais must carry princips – netiks piemērots. Tas nozīmē, ka Lattelecom un pārējiem kabeļniekiem zviedru ražojumus nāksies pirkt. Darījuma sarunas nevedas, un Bez tabu sižeti tās pavisam neveicina – stāsti par mirušam klientam izrakstītu rēķinu, aplami lauka vidū ieraktu kabeli, veco klientu diskrimināciju un tādā garā. J. Gulbis pauž aizdomas, ka TV skatītāju sūdzību birums, uz ko raidījums reaģē, nav nekāda nejaušība. Vēstulē viņš aicina to izmeklēt: «Ir svarīgi saprast, vai gadījumā mediju koncerns MTG un SIA TV3 Latvia vadība neizmanto iespēju ietekmēt programmas TV3 un tajā ietverto raidījumu saturu, lai izdarītu papildu spiedienu uz sarunu partneriem, ar kuriem tiek risinātas darījumu sarunas vai ar kuriem MTG grupas uzņēmumi konkurē tirgū.»

Jāatgādina, ka arī satelīttelevīzijas pakalpojumu sniedzējs Viasat pieder MTG un attiecīgi cīnās par tirgus atņemšanu Lattelecom. Līdztekus strupceļam pārrunās par retranslācijas licences maksu Juri Gulbi satrauc, vai Bez tabu veidošanā – tēmu izvēlē un atspoguļošanas veidā attiecībā pret Lattelecom – «tiek vai netiek ievēroti atbilstoši profesionālie un ētiskie standarti, redakcionālā neatkarība un objektīvas, neatkarīgas un godīgas žurnālistikas principi».

Vēstules adresāti šobrīd izvērtē tās saturu, tai skaitā Latvijas Žurnālistu savienība. Taču, tā kā lieta skar tieši televīzijas darbības jautājumus, organizācijas vadītājs Juris Paiders gaida ātru un nepieciešamības gadījumā asu reakciju no Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes. Sevišķi tās priekšsēdētāja Aināra Dimanta, kurš līdz šim vairāk pievērsies amatu dalīšanai sabiedriskajā televīzijā. Taču nekāda operatīvā reakcija no Aināra Dimanta nav sagaidāma. Lattelecom sūdzība nonākusi pie viņa vietnieces Aijas Dulevskas, un uzņēmumam atbilde tiek solīta mēneša laikā. Padomei vispirms jāizdomā, kā piekļūt sūdzībā uzskaitītajiem sižetiem, un tie jānoskatās. Diezin vai šāds termiņš apmierinās pašu sūdzētāju, jo saskaņā ar Saeimas lemto līdz februāra beigām visiem kabeļoperatoriem, kuri vēlas iekļaut savā piedāvājumā TV3 un LNT, jābūt noslēgtiem līgumiem ar mediju grupu MTG.

Bumba pašlaik ir zviedru pusē, un beidzot viņi var citiem diktēt noteikumus, jo skaidrs, ka latviešu auditorija grib redzēt nacionālos kanālus. Bet raizes par Bez tabu objektivitāti un žurnālistikas standartu pieskaņošanu komercinteresēm koncerns noraida. MTG TV kanālu direktore Baiba Zūzena skaidro: «Bez tabu ir raidījums, kas jau 13 gadu garumā iemantojis skatītāju uzticību, jo reaģē uz skatītāju zvaniem un bieži vien arī atrisina radušās sociālās un sadzīviskās problēmas. Ņemot vērā to, cik liela ir Lattelecom tirgus daļa, atbilstoši lielāks ir arī sūdzību skaits.»

Attiecīgi no viņas teiktā izriet, ka pie mazākas tirgus daļas arī sūdzību un raižu Lattelecom būtu mazāk.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Bez Tabu, Lattelecom, MTG, TV3

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats