03. maijs, Piektdiena
Vārda dienas: Gints, Uvis
Sākuma lapa » Sabiedrība » Par piekto daļu samazināsies darbinieku pieprasījums
Par piekto daļu samazināsies darbinieku pieprasījums
Autors: Līga Nestere / NRA.lv / 9. decembris 2014, 11:11
Nākamajā gadā pieņemt jaunus darbiniekus plāno 42% no aptaujātajiem Latvijas darba devējiem, kamēr Lietuvā un Igaunijā šie skaitļi ir attiecīgi 47% un 40%, liecina CVOnline veiktais pētījums Baltijas valstīs, aptaujājot kopumā vairāk nekā 2500 uzņēmumu.


Salīdzinot ar iepriekšējā gada pētījuma rezultātiem, visās Baltijas valstīs ir samazinājies to darba devēju skaits, kuri plāno pieņemt darbā jaunus darbiniekus. Latvijā šie rādītāji ir samazinājušies par 21%, Lietuvā par 11%, bet Igaunijā par 16%.

Pētījums atklāj, ka palielinājies tādu uzņēmumu skaits, kas nākamajā gadā plāno gan pieņemt, gan atlaist darbiniekus, attiecīgi Latvijā – 22% (pirms gada 16%), Lietuvā – 27% (pirms gada 24%), Igaunijā – 9% (pirms gada 2%) no aptaujātajiem darba devējiem. Tas nozīmē, ka aizvien vairāk uzņēmumu izvērtē esošo darbinieku darba rezultātus, atlaižot mazāk efektīvus un pieņemot to vietā efektīvākus darbiniekus.

Darba devēji plānoto personāla skaita pieaugumu galvenokārt pamato ar uzņēmuma darbības apjomu palielināšanos. Atbilstoši pētījuma datiem, visvairāk darbiniekus Latvijā meklēs informācijas tehnoloģiju, mazumtirdzniecības, finanšu un apdrošināšanas, inženiertehniskās un drošības nozares uzņēmumi.

Lai noturētu savus darbiniekus un būtu pievilcīgi darba devēji potenciālajiem darbiniekiem, atalgojuma pieaugumu iecerējuši 36% darba devēju Latvijā, kas, salīdzinot ar pagājušā gada aptaujas rezultātiem, ir par 20% mazāk. Savukārt 34% darba devēju plāno atalgojumu saglabāt līdzšinējā līmenī, bet 5% atzina, ka dažus darbiniekus gaida algas pieaugums, bet dažiem tā tiks samazināta. Aptuveni 1% darba devēju atzina, ka nākamajā gadā viņu darbinieku atalgojums tiks samazināts. 23% darba devēju lēmumu par darbinieku atalgojumu vēl nebija pieņēmuši.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: darbinieki

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats