03. maijs, Piektdiena
Vārda dienas: Gints, Uvis
Sākuma lapa » Sabiedrība » Partijas atsijājušas pelavas un dod iespēju aktīvajiem
Partijas atsijājušas pelavas un dod iespēju aktīvajiem
Autors: Jānis Lasmanis / NRA.LV / 10. jūlijs 2014, 12:05
Gatavojot Saeimas deputātu kandidātu sarakstus vēlēšanu apgabaliem, partijas atbrīvojušās no kādreiz augstu popularitāti baudījušajiem biedriem, bet 11. Saeimas vēlētāju uzticību tā arī neguvušām lokomotīvēm, aizstājot tās ar jauniem, pēdējos trīs gados publiskajā telpā biežāk redzētiem kadriem. Sāpīgākais šis process bijis Vienotībai.


Pēc pēdējiem pieejamajiem aptauju datiem, Saeimā iekļūtu četras partijas, bet lielāko atbalstu nākamajās vēlēšanās baudītu Saskaņas centrs. Šīs partiju apvienības kodols ­Saskaņa šogad gan startēs atsevišķi no līdzšinējiem partneriem, piesaistot 20 Gods kalpot Rīgai biedrus, taču eksperti lēš, ka partijas reitingus vai vēlēšanu rezultātus šis apstāklis būtiski neietekmēs, raksta NRA.lv.

Novadu rokāde

Saskaņa ir arī pēdējā partija, kas no potenciāli veiksmīgākā četrinieka oficiāli atklājusi savus vilcējus nākamajām vēlēšanām. Nav pārsteigums, ka Rīgas vēlēšanu apgabalā līderību saglabā Jānis Urbanovičs, kurš 11. Saeimas vēlēšanās ieguva vislielāko vēlētāju atbalstu. Arī Kurzemes apgabala lokomotīve Valērijs Agešins, kas veiksmīgi startēja arī pagājušajās vēlēšanās, ir saglabājis savu pirmo pozīciju.

Iepriekšējo Vidzemes vēlēšanu apgabala līderi Sergeju Dolgopolovu, kas guva arī lielāko atbalstu, šajās vēlēšanās nomainījis Ivars Zariņš, kas iepriekš bija pirmais numurs Zemgales vēlēšanu apgabalā. Tur viņu ar nepilniem 2,5 tūkstošiem balsu apsteidza saraksta otrais numurs Vitālijs Orlovs.

Arī Latgales vēlēšanu apgabals Saskaņas interpretācijā piedzīvojis novadu rokādi. Iepriekšējās vēlēšanās tajā pirmais Saskaņas centra numurs bija Jānis Tutins, kuru ar lielāku balsu skaitu apsteidza Ivans Ribakovs, bet šajās vēlēšanās līderību pārņem Andrejs Elksniņš, kurš pirms trim gadiem bija otrais numurs valsts otrā galā – Kurzemē. Zemgalē Saskaņas sejas lomu priekšvēlēšanu laikā uzņemsies ilggadējais Rīgas domes darbinieks Krišjānis Peters.

Jāmeklē jauni

Otrā partiju reitingu topā ir Vienotība, kurai pagājušajās Saeimas vēlēšanās bija jāpārdzīvo vislielākais šoks par netālredzīgi izraudzītām lokomotīvēm. Proti, Rīgas un Zemgales vēlēšanu apgabala pirmie numuri – Ģirts Valdis Kristovskis un Aigars Štokenbergs – katrs savā apgabalā saņēma vislielāko mīnusu skaitu un parlamentā ievēlēti netika.

Tagad rīdzinieku sirdis atkausēt centīsies nule kā iegūtā Vienotības trofeja no saplosītās kādreizējās Zatlera Reformu partijas – ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs. Savukārt Zemgalē A. Štokenberga antirekordu centīsies labot Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētājs Jānis Reirs, kurš iepriekš sarakstā bija iekļauts ar piekto numuru.

Arī Latgalē Vienotība zaudējusi līderi. 11. Saeimas vēlēšanās no pirmās pozīcijas tur lieliskus rezultātus sniedza Jānis Lāčplēsis, kurš pērnajās pašvaldību vēlēšanās pameta Vienotību, lai no partijas Latgales laiks kļūtu par Daugavpils mēru.

Nesāpīga rokāde Vienotībai izdevusies Vidzemē, kur iepriekš līdera pozīcijas baudīja nu jau Eiropas Parlamentā ievēlētais ekspremjers Valdis Dombrovskis. Tagad viņa vietā stājusies valdības vadītāja Laimdota Straujuma. Savukārt Kurzemē stabilu un paredzamu dzīvi vēlētājiem no plakātiem atkal solīs Solvita Āboltiņa.

Vienkārša izvēle

Trešo perspektīvāko politisko spēku – Zaļo un zemnieku savienību – Zemgalē, Vidzemē un Kurzemē cīņā vadīs jau pagājušajās vēlēšanās sevi pierādījuši kadri: Augusts Brigmanis, Jānis Dūklavs un Dana Reizniece-Ozola.

Iepriekšējais Rīgas apgabala pirmais numurs, aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis, kas galvaspilsētā no sava saraksta bija visatbalstītākais, šogad centīsies panākt līdzvērtīgus rezultātus Latgalē, kur 11. Saeimas vēlēšanu saraksta pirmo numuru Staņislavu Šķesteri nemaz neievēlēja. Bet Rīgā atkārtot partijas biedra veiksmi centīsies Kārlis Seržants, kas iepriekš sarakstā bija ar otro numuru.

Arī reitingu pastarīšiem, Nacionālajai apvienībai, nav licies, ka sarakstu lokomotīvēs vajag ieviest būtiskas izmaiņas. Vidzemes, Kurzemes un Latgales apgabalos sarakstu līderi būs Raivis Dzintars, Gaidis Bērziņš un Inese Laizāne, kas savu apgabalu sarakstus veiksmīgi vadīja arī iepriekšējās vēlēšanās. No savām pozīcijām atteicies Einārs Cilinskis un Imants Parādnieks, kas iepriekš vadīja Rīgas un Zemgales sarakstus. Viņu vietā stāsies Dace Melnbārde un Edvīns Šnore, kas respektējamus rezultātus sasniedza Eiropas Parlamenta vēlēšanās.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: partijas, politika

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats