26. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Alīna, Rūsiņš, Sandris
Sākuma lapa » Sabiedrība » Zolitūdes traģēdija: cilvēki gaida izmeklēšanas rezultātus
Zolitūdes traģēdija: cilvēki gaida izmeklēšanas rezultātus
Autors: Antra Gabre / NRA.lv / 22. aprīlis 2014, 12:37
Lieldienu brīvdienās Zolitūdē veikala Maxima traģēdijas vietā nekas neliecina par būtiskām izmaiņām. Veikala grausts stāv kā stāvējis, tam apkārt saliktas būvkonstrukcijas un gruveši un gaidīšanas režīmā redzamas pāris policijas mašīnas iežogotajā teritorijā.


Cilvēki noliek svecītes, bet nu jau to ir ļoti, ļoti maz. Nezinātājam nekas neliecina par to, ka nesen noticis izmeklēšanas eksperiments un tā laikā pārlūzušas jumta būvkonstrukcijas. Vienīgi – cilvēki ir neizpratnē, vai rezultātus tiešām nevarēja iegūt laboratorijas apstākļos. Un, protams, gaida izmeklēšanas rezultātus, raksta NRA.lv.

Rezultātus pagaidām nesola agrāk par rudeni. Pat vēl vēlāk, kā noprotams. Tie varētu būt zināmi tuvāk ziemai. Tikmēr no Kriminālpolicijas priekšnieka Andreja Grišina teiktā ir paķerti vārdi, kas nu jau tiek citēti un citēti: «Nāves ēna virs cilvēku galvām bija ilgu laiku.» Par to liecina izmeklēšanas eksperimenta rezultāti – jumta būvkonstrukciju deformācija un visbeidzot pārlūšana. Iespējams, jumts sācis deformēties apmēram gadu pirms 2013. gada 21. novembra, kad tas pārgāzās pāri pircēju un pārdevēju galvām. Vēl jāveic darbi trešā nogruvuma vietā, no kurienes jāpaņem paraugi, un jāizraisa kontrolēts ugunsgrēks. Un arī tas nenotiks laboratorijā, bet gan traģēdijas vietā. Par ugunsgrēka laiku precīzu ziņu pagaidām nav, jo tas varētu kaitēt līdzās esošajai daudzdzīvokļu mājai. Viena, nepabeigtā ēka, atrodas veikala aizmugurē un bija savienota ar veikala konstrukcijām, bet otrā mājā tieši līdzās Maxima drupām Aleksandra Bieziņa ielā turpina dzīvot cilvēki.

Martā valdība piešķīra papildu 625 030 eiro Zolitūdes traģēdijas izmeklēšanai. No šīs naudas 613 293 eiro paredzēti Valsts policijai, lai «segtu izdevumus neatliekamu pierādījumu iegūšanai un nostiprināšanai», kā arī izmeklēšanas interesēs nodrošinātu notikuma vietas norobežošanu un apsardzi Zolitūdes traģēdijas vietā līdz šā gada 31. maijam. Pēc tam pussabrukušo ēku varēs nojaukt, bet Rīgas domei un attīstītājiem būs jālemj, ko iesākt ar daudzdzīvokļu ēku, kas bija projektēta un uzbūvēta Maxima galā – vai tā ir dzīvošanai droša un vai tai pēc notikušā būtu jāpaliek šajā vietā. «Kas tur dzīvos?» jautā vietējie iedzīvotāji.

Aizvadītajā nedēļā Zolitūdes traģēdijā cietušie un bojāgājušo tuvinieki tikās ar Ministru prezidenti Laimdotu Straujumu. Viņi nolēma dibināt biedrību Zolitūde 21.11., kura pārstāvēs cietušo tiesības. Cilvēki bija apvienojušies jau īsi pēc traģēdijas, bet ne reģistrētā biedrībā. Šī traģēdija atklāja dzīves īstenību – cilvēki ne vienmēr ir sakārtojuši savas attiecības juridiski, tāpēc ne visos gadījumos bija iespējams operatīvi palīdzēt. Bija tādi, kam nebija oficiāli noslēgta laulība, bija tādi, kuriem bija citas attiecības, bet iepriekšējā laulība nebija šķirta... Šī biedrība sola pārstāvēt un aizstāvēt cietušo intereses un rūpēties par tiem, kuriem formāli valsts nevar palīdzēt. Kā jau iepriekš minētajos gadījumos.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Maxima, zolitūde

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats