29. marts, Piektdiena
Vārda dienas: Agija, Aldonis
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Saldumu imports no Ukrainas pieckāršojies
Saldumu imports no Ukrainas pieckāršojies
Autors: BNA / 18. maijs 2015, 16:59
Lai arī cepumu imports no Ukrainas gada laikā seškāršojies, savukārt šokolādes – četrkāršojies, veikalnieki pagaidām nesaskata draudus vietējo saldumu izspiešanai no tirgus.


Šā gada pirmajos trīs mēnešos Latvijā no Ukrainas ievesta 521 tonna cepumu, kas ir sešas reizes vairāk nekā pērn pirmajā ceturksnī. Savukārt šokolādes un šokolādes konfekšu apjoms gada laikā četrkāršojies – pagājušajā gadā no Ukrainas tika importētas aptuveni 52 tonnas šokolādes, bet šogad jau 190 tonnas. Naudas izteiksmē cepumu imports pieaudzis piecas reizes, bet šokolādes – aptuveni četras reizes. No Ukrainas ievestās šokolādes cena gada laikā kāpusi aptuveni par 17 procentiem, savukārt cepumu cena samazinājusies par aptuveni 19 procentiem. Vietējie cepumu ražotāji ir noraizējušies, ka Ukrainas lētā produkcija izspiež no tirgus viņu ražojumus.

Portāla NRA.lv aptaujātie tirgotāji gan pagaidām draudus vietējo cepumu un šokolādes izstumšanai no tirgus nesaskata.

SIA ELVI Latvija komercdirektore Laila Vārtukapteine medijam atzina, ka šobrīd Latvijas tirgū patiešām ir liels saldumu un konditorejas izstrādājumu piedāvājums no Ukrainas, kas cenas ziņā konkurē ar pašmāju ražojumiem. «Tomēr veikalu ELVI plauktos neatkarīgi no tirgus tendencēm ir un būs nopērkamas Latvijā gatavotas konfektes, cepumi un citi saldumi. Tas attiecināms arī uz citām produktu grupām. Protams, piedāvājuma klāstu ietekmē sezonalitāte (īpaši augļiem un dārzeņiem), pircēju pieprasījums un citi faktori, tomēr saviem pircējiem iespēju robežās vienmēr nodrošināsim pašmāju produkciju,» solīja L. Vārtukapteine.

SIA Maxima Latvija komunikācijas vadītājs Jānis Beseris portālam atklāja, ka pastāvīgajā sortimentā cepumi no Ukrainas ir aptuveni tikai 2,6% no kopējā cepumu piedāvājuma. Savukārt dažādu akciju laikā šo cepumu īpatsvars kopējā cepumu piedāvājumā var sasniegt 5,8%. «Klienta izvēle mums ir noteicošā, tāpēc piedāvājam dažādu ražotāju izstrādājumus, lai klients varētu atrast savai gaumei un maciņam atbilstošāko. Ukrainā ražotos saldumus un cepumus saviem klientiem piedāvājam jau vairākus gadus. Kopš pērnā gada beigām Ukrainā ražotie cepumi un saldumi ir kļuvuši populārāki mūsu klientu vidū, taču šā iemesla dēļ vietējie ražotāji nav izslēgti no veikalu tīkla. Redzam, ka apzīmējumam Ražots Latvijā ir diezgan liela nozīme, visspilgtāk tas iezīmējas vietējo dārzeņu un augļu tirdzniecībā, kad klienti augstu novērtē iespēju nopirkt vietējos jaunās ražas dārzeņus,» stāstīja J. Beseris.

Arī Rimi un Supernetto veikalos cepumi no Ukrainas nav izkonkurējuši vietējos. «Mēs saviem pircējiem joprojām vairāk piedāvājam tieši Latvijas vietējo ražotāju produkciju – gan konfektes, gan arī cepumus un tamlīdzīgi. Veikalu plauktos ir arī produkcija no Ukrainas, kuru lielākoties piedāvājam dažādās mārketinga akcijās, taču mēs nekādā gadījumā neredzam apdraudējumu Latvijas ražotajiem produktiem un priekšroku joprojām dodam sadarbībai ar jau ilggadējiem sadarbības partneriem,» portālam uzsvēra SIA Rimi Latvia vecākā sabiedrisko attiecību speciāliste Laura Podskočija.




Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: ELVI, Maxima, RIMI, saldumi, Ukraina

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats