27. aprīlis, Sestdiena
Vārda dienas: Raimonda, Raina, Tāle
Sākuma lapa » Sabiedrība » Pastāv sakarība starp būvnieku ziedojumiem partijām un pasūtījumu saņemšanu
Pastāv sakarība starp būvnieku ziedojumiem partijām un pasūtījumu saņemšanu
Autors: Apollo.lv / 5. decembris 2013, 17:28
Pētījums liecina par būvnieku veikto ziedojumu apjomu partijām un pasūtījumu saņemšanu, un arī ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts (RP) piekrīt, ka kopsakarība ir manāma.


Latvijas Televīzijas raidījumā «Sastrēgumstunda» minēti Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra «Re:Baltica» pētījuma dati, ka partijām ziedo trīs procentus būvnieku, kas iegūst 35% no visiem valsts un pašvaldības pasūtījumiem. Pētījums arī vēsta, ka pēdējās divās Saeimas būvnieku pārstāvji ziedoja partijām pusmiljonu latu, kas ir 1/10 no visiem ziedojumiem, raksta Apollo.lv.

Raidījuma viesis, būvkompānijas «Re&Re» valdes priekšsēdētājs Ainārs Pauniņš atzina, ka saistība starp ziedojumiem un pasūtījumu saņemšanu ir, taču «tā nepastāv mūsu gadījumā».

«Mums palīdz uzvarēt konkursos darbu kvalitāte,» uzsvēra Pauniņš, piebilstot, ka vēl nesen lielākā daļa pasūtījumu «Re&Re» bija no privātām kompānijām, bet pašlaik - no valsts un pašvaldībām, jo tāda ir tirgus struktūra.

Savukārt ekonomikas ministrs pauda pārliecību, ka saistība starp ziedojumiem un pasūtījumiem ir.

«Man jūsu pieminētais piemērs pārliecina, ka kopsakarība ir. Es gan nestrādāju iestādē ar četru burtu nosaukumu [KNAB],» teica ministrs, piekrītot, ka būvniecībā ir augsts korupcijas risks.

«Jo lielāka līdzekļu koncentrācija, jo šaurāks lēmuma pieņēmēju loks par lieliem resursiem un pasūtījumiem, jo loģiski, ka korupcijas riski ir ārkārtīgi lieli,» secināja Pavļuts.

Saeimas deputāts Ivars Zariņš («Saskaņas centrs») apliecināja, ka parlamentā interešu lobiju izjūt bieži ne tikai no būvniekiem, bet arī no bankām. Pēc viņa domām, ja šāds lobijs ir, šis process ir jāpadara pēc iespējas atklātāks, lai varētu iesaistīties arī citu pušu lobijs, un deputāti varētu pieņemt objektīvāku lēmumu.




Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Ainārs Pauniņš, Daniels Pavļuts, Ivars Zariņš, KNAB, Re&Re, Re:Baltica

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats