26. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Alīna, Rūsiņš, Sandris
Sākuma lapa » Sabiedrība » Partijas biedri steidzinās Sprūdža aiziešanu
Partijas biedri steidzinās Sprūdža aiziešanu
Autors: Imants Vīksne / NRA.lv / 3. septembris 2013, 9:59
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Edmunda Sprūdža paziņojums par aiziešanu viesis vairāk jautājumu nekā atbilžu. Kāpēc jāgaida līdz decembrim? Kas notiks ar visām viņa neveiksmīgajām reformām?


Kurš un no kuras partijas būs nākamais ministrs? Pagaidām tas nav skaidrs pat Sprūdža partijas biedriem.

Esi izlēmis – tad ej

Vēl šā gada 25. janvārī pēc kārtējiem sociālo partneru aicinājumiem iet projām Edmunds Sprūdžs paziņoja, ka negrasās atkāpties no amata.

«Es turpināšu darīt iesākto. Ir iesākta virkne būtisku reformu, kas jāvirza uz priekšu, nevis jābēg. Negrasos pakļauties politiskajām spēlēm vai spiedienam – šis nav brīdis, kad būtu jāapstājas. Nenoliedzami, kādam tas būtu izdevīgi, un ir cilvēki, kas to vien gaida.» Tagad pastāvīgo krīzi politiskā darba dzīvē papildinājušas privātas problēmas – gan dzeltenajā presē plaši aprakstītās mīlas vētras, gan sarežģījumi privātajā biznesā, kas diskreditē partijas tēlu. Ministra kareivīgums ir krietni noplacis. Turklāt pat partijas biedru vidū sērotājus viņam neatrast. Gluži otrādi – Reformu partija mēģinās atbrīvoties no neveiksmīgā ministra pēc iespējas ātrāk.

Partijas valdes loceklis Romualds Ražuks vēsta, ka jautājums, ko pasākt ar Sprūdžu, tiks pārspriests gan trešdien Saeimas frakcijā, gan ceturtdien partijas valdē. Kolēģi nemēģinās atrunāt ministru no aiziešanas, bet skaidros, kādēļ viņš vēl tik ilgi pēc demisijas paziņojuma grasās palikt amatā. Sprūdža noliktais demisijas datums ir 1. decembris, turklāt tas ir Ziemassvētku mēnesis ar garām brīvdienām. «Gandrīz pusgads bez ministra! Kāpēc tas vajadzīgs?» vaicā Romualds Ražuks: «Ja esi izlēmis, pasaki un ej prom mēneša laikā. Es celšu šo jautājumu!» Kādus darbus Sprūdžs grasās pabeigt, Ražukam neesot zināms. «Viss ir jāizrunā, un jāuztaisa revīzija. Mums nebija pilnas saskaņas visos reformu jautājumos, un tās arī netika izskatītas no partijas politikas viedokļa. Arī viņš pats norāda, ka viedokļi atšķiras.»

Vilnītis vai bezpartejiskais?

Par Sprūdža gauso aiziešanu krietni interesantāka ir viņa pēcteča gaidāmā atnākšana. No partijas biedru puses līdz šim izskanējis tikai viens vārds. Tas ir Liepājas domnieks un reformistu valdes loceklis Jānis Vilnītis. Pieredze pašvaldības darbā ir, ekonomikā orientējas, arī sanīdies neesot ne ar vienu. Taču pats Vilnītis, šķiet, nemaz neraujas uz Rīgu. Vismaz sarunā ar Neatkarīgo viņš min vairākus pretargumentus: ģimene, viņa uzņēmums Liepājas papīrs, arī tas, ka bez viņa domes opozīcijā paliktu mazpieredzējuši deputāti. Viņaprāt, partijai pirmais darbs būtu saprast, ko tā vēlas no jaunā ministra, kas viņam jāprot un kas no Sprūdža iesāktā jāturpina.

Ventspils mēra Aivara Lemberga apkarošanas Reformu partijas prioritāšu sarakstā laikam vairs nebūs. Vismaz Saeimas Tautsaimniecības komisijas vadītājs Jānis Ozoliņš spriež, ka Vides ministrijai primāri jānodarbojas ar reģionālo attīstību. Tai jābūt par, nevis pret kaut ko. Partija saviem ministriem gan nediktējot darba kārtību un iejaucoties tikai tad, ja cilvēks netiek galā ar pienākumiem vai viņa darbi nesakrīt ar partijas programmu.

Jānis Vilnītis pieļauj, ka ar pēdējo «gadījumu» nemierā bijis partijas priekšsēdētājs Edmunds Demiters. Runa ir par dāsno prēmiju, ko Sprūdžs no ministrijas budžeta piešķīra savai jaunajai dzīvesbiedrei un ko tagad vērtē korupcijas apkarotāji.

Nacionāļi nepretendēs

Teorētiski pastāv iespēja, ka vakantais ministra amats pamodinās Nacionālās apvienības apetīti, tai valdībā ir vismazāk amatu. Romualds Ražuks spriež, ka tā vispirms būs Ministru prezidenta Valda Dombrovska izšķiršanās, vai viņš ievēros koalīcijas līgumu. Ar Sprūdžu premjers vēl nav ticies – plašāki komentāri par valdības uzbūvi gaidāmi tikai pēc tam. Jānis Ozoliņš apšauba, ka nacionāļi varētu pretendēt uz Reformu partijas atbildības jomu. Jānis Vilnītis arī – koalīcijas līguma pārskatīšana būtu bīstama koalīcijas stabilitātei: «Tad faktiski viss būtu jāsāk no nulles.» Šādā situācijā kompromiss būtu bezpartejisks profesionālis – ja koalīcija par to vienotos, un tādā gadījumā paša Vilnīša kandidatūra automātiski atkristu.

Nacionālās apvienības līderis Raivis Dzintars apstiprina, ka patiešām varētu piedāvāt bezpartejisku alternatīvu. Uzvārdu viņš gan nenosauc.

Taču partija, lai tikai pusgadu pasēdētu Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā, nepārkāpšot koalīcijas vienošanos.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: demisija, Edmunds Sprūdžs, vides aizsardzības un reģionālās attīstības minist

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats