09. maijs, Ceturtdiena
Vārda dienas: Einārs, Ervīns, Klāvs
Sākuma lapa » Sabiedrība » LLKC: Kartupeļu šogad pietiks
LLKC: Kartupeļu šogad pietiks
Autors: Apollo.lv / 4. jūlijs 2013, 13:07
Kartupeļu statistiskā raža šogad varētu būt pērnā gada līmenī - vidēji 17 līdz 19 tonnas no hektāra (t/ha), liecina Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) augkopības speciālistu veiktās pirmās provizoriskās ražas prognozes.


Patlaban kartupeļu stādījumi izskatās labi un prognozēto ražu var uzskatīt par labu. Šā gada vidējā statistiskā raža ir atbilstoša pēdējo piecu gadu vidējiem rādītājiem.

LLKC augkopības nodaļas speciāliste Laura Ludevika norāda: «Šobrīd ir kartupeļu ziedēšanas laiks, un no tā vai stādījumi saņems pietiekami daudz mitruma, atkarīgs bumbuļu augšanas process. Šobrīd LLKC speciālistu apsekotie kartupeļu stādījumi izskatās labi. Saimniecībās, kur ar kartupeļu audzēšanu nodarbojas profesionāli - ievēro agrotehniku un lieto augu aizsardzības līdzekļus - nav arī būtisku problēmu ar slimībām un kaitēkļiem. Vidējā raža šādās saimniecībās šobrīd tiek prognozēta ap 40 t/ha.»

Kartupeļu lapgrauzis jeb Kolorādo vabole patlaban vairāk kaitē piemājas saimniecību stādījumiem, kā arī kartupeļu laukiem bioloģiskajās saimniecībās, kur pastāv ierobežotas kaitēkļu apkarošanas iespējas.

Jūnija pirmajās dienās sākusies agro kartupeļu ražas vākšana. To raža šogad ir nedaudz mazāka nekā pērn, jo vēlais pavasaris aizkavēja stādīšanas laiku un agro kartupeļu bumbuļu veidošanās laikā bija maz nokrišņu. Rezultātā bumbuļi ir mazāki kā ierasts, skaidro centrā.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: kartupeļi, kartupeļu raža, kolorādo vabole, Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats