27. aprīlis, Sestdiena
Vārda dienas: Raimonda, Raina, Tāle
Sākuma lapa » Sabiedrība » Eiropas Pilsoņu Gads: veicinās iedzīvotāju izpratni par ES pilsoņa tiesībām
Eiropas Pilsoņu Gads: veicinās iedzīvotāju izpratni par ES pilsoņa tiesībām
Autors: BNA / 24. oktobris 2012, 12:30
Otrdien Eiropas Parlaments nolēma 2013. gadu pasludināt par Eiropas Pilsoņu Gadu, kurā sabiedrību pastiprināti informēs par tiesībām, ko ietver ES pilsoņa statuss. Īpašu uzmanību pievērsīs tiesībām studēt, strādāt, veikt uzņēmējdarbību vai novirzīt pensijas uzkrājumus citā dalībvalstī. 


Nākamgad atzīmēs 20. gadadienu kopš iedibināta Eiropas savienības pilsonība. Katram Savienības pilsonim, atbilstoši ES līgumiem, ir noteiktas tiesības, tai skaitā tiesības uz brīvu pārvietošanos un dzīvi citā dalībvalstī, tiesības vēlēt un kandidēt Eiropas Parlamenta vai pašvaldību velēšanās. Pilsoņiem ir arī tiesības vērsties ar petīciju Eiropas Parlamentā.

Bieži vien pilsoņi nav informēti par šīm tiesībām. Tāpēc Eiropas Pilsoņu Gada mērķis ir izglītot cilvēkus par Eiropas pilsonības priekšrocībām.  

“Ekonomiskās, politiskās un sociālās krīzes laikā, vien 20 mēnešus pirms nākamajām ES vēlēšanām, ir būtiski politisko dienas kārtību vērst uz Savienības pilsonību un līdzdalības demokrātiju,” — lēmumu komentē deputāte Antigoni Papadopoulou (S&D, Kipra), kas atbildīga par ierosinājuma virzību Parlamentā. Viņas ziņojumu par Eiropas Pilsoņu Gadu atbalstīja 518 deputāti, 63 balsoja pret, bet  19 atturējās.

Eiropas Pilsoņu Gada laikā rīkos konferences, seminārus un īstenos izglītojošas programmas par pilsoņa tiesībām ES, dalībvalstu, reģionu un vietējā līmenī, kā arī veicinās ES iestāžu, valsts un nevalstisko organizāciju pārstāvju diskusiju un pieredzes apmaiņu.

Pasākumos skaidros tiesības, kas saistītas ar pārcelšanos uz dzīvi citā dalībvalstī, piemēram, akadēmiskās vai profesionālās kvalifikācijas atzīšana, pasažieru un patērētāju tiesības, pārrobežu veselības aprūpe un sociālais nodrošinājums, vai Erasmus programma, kas ļauj jauniem cilvēkiem studēt ārzemēs. Pat tiesību aktu deputāti jau vienojušies ar ES dalībvalstu ministriem.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Eiropas Pilsoņu Gads, Eiropas Savienība, ES

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats