16. aprīlis, Otrdiena
Vārda dienas: Alfs, Mintauts
Sākuma lapa » Ziņas pasaulē » ANO: ES un Turcijas vienošanās būtu pretrunā ar starptautiskajiem tiesību aktiem
ANO: ES un Turcijas vienošanās būtu pretrunā ar starptautiskajiem tiesību aktiem
Autors: BNA / 9. marts 2016, 13:11
Eiropas Savienības (ES) priekšlikums masveidā no Grieķijas uz Turciju atgriezt desmitiem tūkstošu migrantu pārkāpj starptautiskās tiesības, otrdien paziņoja ANO.


Angelas Merkeles vienošanās ar Ankaru, lai izbeigtu migrantu plūsmu, saskaras ar nopietnu kritiku no viņas sabiedrotajiem, kuri protestē pret bezvīzu ceļošanas piedāvājumu Turcijas pilsoņiem.

Saskaņā ar provizorisko vienošanos, visi nelegālie imigranti, kas ierodas Grieķijā no Turcijas, tiks atgriezti Turcijā. Par katru atgriezto sīrieti no Grieķijas, Turcija vēlas, lai ES pieņemtu citu, atzītu Sīrijas bēgli, un piedāvātu lielāku finansējumu un progresu ES integrācijai, Turcijas pilsoņiem nodrošinot bezvīzu režīmu ar ES.

Šāds plāns gan izraisīja vairāku juridisko ekspertu kritiku, kuri brīdināja, ka tas atduras pret vairākām ES un starptautiskajām tiesībām, tostarp, ka patvēruma meklētājiem viņu lietas ir jāizskata kā indivīdiem.

Vēl viena problēma ir tā, ka Turcija ir parakstījusi deportāciju līgumus ar dažādām valstīm, tostarp Afganistānu, kas ir vāja cilvēktiesību jomā. Tas varētu pārkāpt likumus, kas aizliedz bēgļiem tikt nosūtītiem atpakaļ uz kara zonām.

“Kolektīvā ārzemnieku izraidīšana, saskaņā ar Eiropas Cilvēktiesību konvenciju, ir aizliegta,” atklāja Vincents Kočetels, ANO Komisariāta bēgļu jautājumos vecākā amatpersona. “Vienošanās, kas ļautu jebkuru ārzemnieku atgriezt uz trešo valsti, nav saskaņā ar Eiropas tiesību aktiem, nav saskaņā ar starptautiskajām tiesībām”.

Kā norādīja eksperti, jaunās vienošanās pieņemšanas gadījumā, migranti shēmu varētu apstrīdēt Eiropas tiesā Strasbūrā un Luksemburgā.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: ES, migranti, Turcija

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats