07. maijs, Otrdiena
Vārda dienas: Henriete, Henrijs, Jete
Sākuma lapa » Sabiedrība » Cer apvienot latviskās partijas startam Rīgas domes vēlēšanās
Cer apvienot latviskās partijas startam Rīgas domes vēlēšanās
Autors: IR.lv / 20. aprīlis 2012, 9:44
Vienotība tuvākajā laikā varētu uzrunāt latviskās partijas, lai aicinātu kopā sākt gatavot saturisku piedāvājumu nākamā gada vasarā gaidāmajām pašvaldību vēlēšanām Rīgā, piektdien ziņo laikraksts "Diena".


Par vairāku politisko spēku iespējamo startēšanu kopā ar vienotu sarakstu kā alternatīvu Saskaņas centram (SC) pagaidām vēl esot pāragri runāt, atzīst "Vienotības" ģenerālsekretārs Artis Kampars. Aicinājumam pirmā varētu atsaukties Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK), kas šādu varbūtību jau apsvēra pagājušās nedēļas nogalē apvienības konferencē, raksta IR.LV.

"Vienotības" pārstāvis uzsvēra, ka partijām kopā jāstrādā pie piedāvājuma, lai rīdzinieki redzētu, ka tagad Rīgā pie varas esošajam SC ir nopietna alternatīva. "Vienotība" plāno uzrunāt abas koalīcijas partijas - VL-TB/LNNK un Zatlera Reformu partiju, kā arī Latvijas Zemnieku savienību un Latvijas Zaļo partiju (LZP), lai gan to nodomi, paziņojot par startēšanu atsevišķi, neizmantojot pašvaldību vēlēšanās Zaļo un zemnieku savienības karogu, pašlaik esot neskaidrāki, Kampara teikto atreferē LETA.

Latvijas Zaļās partijas līdzpriekšsēdētājs Viesturs Silenieks "Dienai" apstiprināja, ka LZP plāni nemainās - tā jau kongresā paziņoja, ka Rīgas domes vēlēšanās kandidēs ar savu sarakstu un, ļoti iespējams, mēra kandidāts būs Saeimas deputāts Raimonds Vējonis.

Silenieks atzina, ka piedāvājums latviskajiem spēkiem tuvināties pirms pašvaldību vēlēšanām no polittehnoloģijas viedokļa varētu būt saprotams, zinot, cik daudzas partijas iepriekš neiekļuva Rīgas domē. 2009.gada jūnijā piecu procentu barjeru Rīgā pārvarēja tikai četri politiskie spēki. Saskaņas centrs ieguva 26 mandātus, Pilsoniskā savienība- 14, LPP/LC - 12, "Jaunais laiks" - 8. Aiz svītras palika "Sabiedrība citai politikai", kuru atbalstīja 3,83%, TB/LNNK - 3,3%, Zaļo un Zemnieku savienība - 1,98%, Tautas partija - 1,96%, "Visu Latvijai!" - 1,87%, LSDSP - 1,24%. Tomēr nebūtu labi sadalīt sabiedrību latviešos un krievos, uzskata Silenieks.

Latvijas Zemnieku savienības (LZS) valde nākamnedēļ izvērtēs vairākas iespējas - iet ar savu komandu, pieņemt piedāvājumu veidot kopīgu sarakstu ar esošajām varas partijām vai arī - ar kādu jaunu politisko spēku, kurš vēl sevi nav pieteicis, - teica LZS priekšsēdis Augusts Brigmanis, neatklājot, kas varētu būt vēl nezināmie partneri.

"Tas ir diskusiju jautājums," uzskata ZRP priekšsēdis Valdis Zatlers, atgādinot, ka Rīgas domes vēlēšanas ir mēra kandidātu cīņa. Tāpēc jāsaprot, vai iespējams atrast spēcīgu saraksta līderi, ap kuru visi var vienoties.

VL-TB/LNNK līdzpriekšsēdētājam Raivim Dzintaram personīgi ideja par latvisko partiju tuvināšanos Rīgā šķiet simpātiska, bet partijā vēl notiekot diskusijas arī par iespēju kandidēt ar atsevišķu sarakstu. Nacionālajā apvienībā ir cilvēki, kas domā, ka mēra kandidāts varētu būt Jānis Birks, kurš jau ir vadījis Rīgas domi. Jūras medicīnas centra valdes priekšsēdis Birks "Dienai" atklāja, ka, visticamāk, uz šo posteni vairs nepretendēs. Neviena cita partija vēl nevarēja nosaukt varbūtējos kandidātus domes priekšsēža amatam.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: latviskās partijas, Rīgas dome, vēlēšanas

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats