26. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Alīna, Rūsiņš, Sandris
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Straujuma neuzticas zušu mazuļu iepirkuma rīkotājiem, bet atlaist nevar
Straujuma neuzticas zušu mazuļu iepirkuma rīkotājiem, bet atlaist nevar
Autors: Apollo.lv / 10. marts 2013, 21:44
Zemkopības ministre (ZM) Laimdota Straujuma (V) vairs neuzticas Valsts zinātniskā institūta «BIOR» direktoram Rafaelam Joffem. ZM audits apstiprinājis raidījuma «Nekā Personīga» pirms nedēļas teikto, ka Latvija pārmaksājusi par zušu mazuļiem, taču sadārdzinājums izrādījies nevis četras, bet piecas reizes lielāks.


Raidījums ziņo, ka Latvijai būs jāatmaksā Eiropai nepamatotais sadārdzinājums vairāku simti tūkstošu latu aomērā. Tikmēr «BIOR» vadība vairās atzīt savu vainu notikušajā un paši veiks pārbaudi.

ZM auditā noskaidrots, ka abās mūsu Baltijas kaimiņvalstīs, Igaunijā un Lietuvā, kurās ir mums līdzīgi klimatiskie apstākļi, zušu mazuļi divus gadus iepirkti  par piecas reizes mazāku cenu.  

Igaunijā 2011.gadā tos piegādāja Anglijas firma «UK Glass Eels». Tā atveda pie Anglijas un Francijas krastiem nozvejotos zivju mazuļus arī uz Latviju, taču pa vidu bija starpnieks -  čehu firma «Marten Business Group». Kā noskaidroja «Nekā personīga», tā nekādu saimniecisko darbību neveic, bet ir klasiska pastkastītes firma, kuras īpašnieks slēpjas aiz kāda ofšora Kiprā.

Čehu kompānija vienīgā atsaucās zinātniskā institūta «BIOR» izsludinātajam iepirkumam 2011.gadā. Pagājušajā gadā pretendenti bija divi, taču uzvarēja atkal čehu kompānija ar lētāko piedāvājumu. Sludinājums bija ievietots Eiropas Savienības (ES) vēstnesī angļu valodā. Taču čehu firma vienīgā zināja, kādu summu Latvija gatava tērēt.

Kā valsts galveno zivsaimniecības institūtu varēja apkrāpt čehu kompānija ar nulles apgrozījumu, Straujuma centās skaidrot, šonedēļ ierodoties vizītē «BIOR». Atbildīgās amatpersonas institūtā turpināja taisnoties, ka nekādu tirgus izpēti nav veikušas, bet paļāvušās uz saņemto piedāvājumu. Turklāt zivju mazuļi Latvijas upēs un ezeros ir nonākuši kā solīts.

Līgumus par 781 829 latiem no «BIOR» puses parakstījis tā direktors Rafaels Joffe. Iepirkuma procedūru vadīja viņa vietnieks Zigfrīds Rozentāls.

«Mani nepārliecina, ka kāda čehu firma, kas pati nav nodarbojusies ar zivsaimniecību,  zina,  ka šeit var pirkt zušus. Ja vien kāds tai nepačukst apmēram, par kādu summu var pieteikties, lai nepārsniegtu konkursa summu. Man nav pierādījumu, bet man ir pārliecība, ka kāds ir zinājis un kāds ir šo organizējis,» sacījusi Straujuma.

Joffe raidījumam, vaicāts, vai viņš izstrādāja konkursa nolikumu, atbildēja noraidoši. Uz iebildumu, ka uz tā ir viņa paraksts, Joffe sacīja: «Nu, tad es viņu laikam apstiprināju. Bet pie tā strādāja visi.»

Ministre bēdājās, ka lielāko daļu būs jāatmaksā Eiropas Savienībai, jo izrādījies, ka Eiropas zivsaimniecības fonda līdzekļi  izšķērdēti. Par «BIOR» sastrādāto maksās nodokļu maksātāji, jo tas  ir valsts institūts.

«Mutiski es jau to pateicu Joffes kunga klātbūtnē , ka neuzticos institūta izpildvarai, un lūdzu izvērtēt viņa darbību. Man palūdza laiku divas nedēļas,» sacīja Straujuma.

Valsts zinātniskajos institūtos vadību var iecelt un atcelt tikai padome. «BIOR» tie ir trīs zinātnieki, kuriem tagad jālemj, vai priekšnieks jāatbrīvo. Zinātnieki veiks paši savu auditu.

Šajā projektā uzraudzību veica Lauku atbalsta dienests. Tieši viņi saskaņoja dārgās zušu cenas. Arī šajā valsts institūcijā izvērtēs amatpersonu atbildību.

«Mums ir šoks, ka mums ir jāskatās uz valsts institūciju šādā veidā. Jo «BIOR» ir tā institūcija, uz kuru mēs esam paļāvušies, daudz padomu esam prasījuši strīdīgās situācijās vispār zivsaimniecības projektos,» sacīja Lauku atbalsta dienesta direktore Anna Vītola-Helviga.

«BIOR» institūts līgumus par zušu iegādi nav gatavojis pats - juridiskos padomus  devušas Latvijas firmas «Grauc Investments» un «Verdicus». Izmeklēšanu par notikušo sākusi Valsts policijas ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvalde.

Materiālus Lauku atbalsta dienests nodos arī Eiropas Krāpšanas apkarošanas birojam. Ministrija pārtraukusi nepilnu divu miljonu latu Eiropas fonda naudas piešķīrumu, ar kuru «BIOR» bija plānots izveidot par vadošo zivsaimniecības centru Baltijā, kamēr nebūs noskaidroti atbildīgie par sadārdzināto zušu iepirkumu.

Joffe, vaicāts, vai ar apliecināt, ka nav ņēmis dalību pie sadārdzinājuma, sacīja: «Šajā notikumā neesmu  ņēmis nekādu dalību .Man nav skaidrs, kā tas viss izveidojās un kas zem tā ir apakšā.»

Plānotais trīs gadu zušu mazuļu iepirkums sākās ministra Jāņa Dūklava laikā. Viņš maz atceras detaļas, taču «BIOR» tolaik esot izvēlēts par galveno zušu iepircēju savu zināšanu un pieredzes dēļ.

Eiropas projekts paredz, ka Latvijas upēs un ezeros vēl jānonāk vismaz miljonam zušu mazuļu. Ministrija plāno šoreiz iepirkumu izsludināt jau rudenī. Vai šoreiz atkal uzticēsies «BIOR», pagaidām amatpersonas izvairās atklāt.   




Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: BIOR, Laimdota Straujuma, Nekā Personīga, Rafaels Joffe, Zigfrīds Rozentāls, zušu mazuļu iepirkums

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats