28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Sabiedrība » Pavēsta jaunāko informāciju par piesārņojumu Ičas upē
Pavēsta jaunāko informāciju par piesārņojumu Ičas upē
Autors: Apollo.lv / 30. oktobris 2013, 14:40
Visticamāk zivju bojāeju izraisīja viela, kas ļoti ātri bioloģiski noārdās vai neuzkrājas zivs organismā, uzskata Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskais institūta «BIOR» speciālisti.


Kā informē direktora vietniece laboratoriju jautājumos Olga Valciņa, šādā gadījumā īpaši svarīgi ir sākt visu vides un bioloģisko paraugu analīzes pēc iespējas ātrāk, tagad «BIOR«1 darbu būtiski apgrūtina fakts, ka institūts nekavējoties netika iesaistīts diagnosticēšanā, raksta Apollo.lv.

Valciņa informē, ka «BIOR» jau veicis vairākas analīzes. Veiktās analīzes apliecina, ka neturpinās upes ūdeņu piesārņojums un nav apdraudēta zivju populācija. Pirmās analīžu sērijas mērķis bija noskaidrot, vai zivis nav gājušas bojā slimības vai elektrotraumas dēļ. Ekspertīzē šīs versijas neapstiprinājās. Paralēli veiktās patoloģiskās analīzes norādīja uz kairinošo vai toksisko vielu ietekmi uz zivju organismu.

Viņa skaidro, ka veikto ķīmisko analīžu mērķis bija noskaidrot, vai zivīs un ūdenī ir aktīvās vielas, kas ietilpst lauksaimniecībā izmantojamajos pesticīdos un vai esošie vides objekti joprojām rada bīstamību cilvēkiem un apkārtējās vides objektiem. Veiktās analīzes apliecina, ka pārbaudot iespējamo 201 pesticīdu klātbūtni, analīžu rezultāti uzrāda šo vielu neesamību beigtajās zivīs.

Lai nodrošinātu datu kvalitātes augstāku pakāpi, papildus vēl tika pielietota īpaši komplicēta pārbaudes metode – gāzu-hromatogrāfija masspektrometrija, ar kuru ir veikta bīstamo vielu identifikācija zivju aknās. Rezultātā analīze neuzrādīja kaitīgo vielu klātbūtni. Ar induktīvi saistītas plazmas-masspektrometrijas metodi, konstatēts, ka toksisko elementu saturs (kadmijs, svins, dzīvsudrabs, arsēns, varš) arī nepārsniedz pieļaujamo daudzumu, norāda Valciņa.

Viņa paskaidroja, ka no notikuma vietas paņemto ūdens paraugu analīzes uzrādīja nelielu virsmaktīvo vielu klātbūtni. Virsmaktīvās vielas ļoti ātri noārdās un parasti neuzkrājas dzīvos organismos. Tas ļauj secināt, ka virsmaktīvo vielu kaitīgā ietekme bijusi ļoti īslaicīga un šobrīd ūdens piesārņojuma faktiski nav, un arī zivis nav apdraudētas. «Diemžēl institūts «BIOR» izmeklēšanai saņēma jau bojā gājušas zivis, tas bija vairākas dienas pēc tam, kad zivis bija reāli bojā gājušas, tas arī nopietni apgrūtina analīžu veikšanu un saindēšanas iemeslu noskaidrošanu,» skaidro «BIOR» pārstāve.




Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: BIOR, Ičas upe, Olga Valciņa, zivis

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats