28. aprīlis,
Vārda dienas: Gundega, Terēze
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Ģimenes ārsti: protests ir galējs solis
Ģimenes ārsti: protests ir galējs solis
Autors: Inga Paparde / NRA.lv / 20. decembris 2012, 11:48
Lai arī visi Neatkarīgās aptaujātie ģimenes ārsti un ģimenes ārstu prakses atbalsta Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas organizēto protesta akciju pret Veselības ministrijas virzītajiem un valdības otrdien apstiprinātajiem grozījumiem veselības aprūpes finansēšanas kārtībā, par reālu protestu – nedošanos uz darbu un pacientu nepieņemšanu – izlēmuši tikai daži.


«Mēs atbalstām šo ideju, tomēr pacientus nevaram nepieņemt, tikai viens ārsts nebūs šodien, bet viņa pacientus pieņems cits ārsts,» Neatkarīgajai saka ģimenes ārstu praksē Rīgā. Asociācijas vadītājs Pauls Princis, kura ģimenes ārsta prakse trešdien pacientiem bija slēgta, atzina, ka protesta akcija ir izmisuma solis, taču vienīgā iespēja pievērst valsts augstāko amatpersonu uzmanību problēmām veselības aprūpē.

Rīgā ģimenes ārstu prakses strādā, lai gan protesta mērķus atbalsta – domas dalās par to, kā protestēt un vai tas dos rezultātu. Ģimenes ārsti nevēlas būt «tie sliktie», kas nepieņem pacientus. Vairāki ģimenes ārsti atzina, ka viņi vēlētos, lai vairāk sabiedrībai tiktu skaidrots ģimenes ārsta darbs, principi, pienākumi un tas, ko uzliek darīt valsts un prasa no ģimenes ārstiem.

Asociācijas vadītāja P. Prinča ģimenes ārsta prakses vieta Ventspilī bija slēgta, uz durvīm uzlikts informējošs uzraksts, ka līdz piektdienai ārsts nestrādā, un norāde, ka tuvākā dežūrārsta pieņemšana atrodas Ventspils slimnīcā. To pētīja kāda paciente. Ārijas kundze atklāj, ka atnākusi pēc receptes un nav zinājusi, ka notiek tāda protesta akcija. Viņa gan par to īpaši neuztraucas, jo recepti nevajag steidzami. Atnākšot nākamnedēļ.

Telefonsarunā Neatkarīgajai P. Princis stāsta, ka asociācijas rīcībā nav informācijas, cik ģimenes ārstu Latvijā brīdinājuma akcijai atsaukušies. «Mēs nevienu nekontrolēsim un viņu rīcību nevērtēsim,» akcentē asociācijas vadītājs. Tā ir brīvprātīga akcija, un katrs pats izvērtē, vai piedalīties. P. Princis ir pārliecināts, ka atbalsts šai aktivitātei no mediķu puses ir ļoti liels, lai arī ne visi tajā piedalās ar aktīvu rīcību. «Iespējams, akcijas rīkošanai varbūt arī nav pats labākais laiks, jo priekšā ir Ziemassvētku brīvdienas. Tajā pašā laikā janvāris būtu vēl sliktāks, jo tad sāksies gripas laiks,» situāciju vērtē ģimenes ārsts. Viņš aicina ārstus, kas akcijā nepiedalījās vakar, to darīt šodien vai tikai vienu dienu – rīt. Tikmēr Ventspils ārsti sava novadnieka vadītās asociācijas brīdinājuma akcijai atsaukušies nelabprāt. Tajā pašā doktorātā, kur praktizē P. Princis, divas citas ģimenes ārstes vakar pacientus pieņēma. Ģimenes ārste Olga Blūma skaidro: akcija izsludināta pārāk vēlu. Cilvēki jau bija uz vizītēm pierakstījušies, turklāt priekšā ir arī garās brīvdienas, tāpēc šādā periodā trīs dienas nestrādāt būtu neapdomīgi.

Paskaidrojumā par ārstu publisko protestu asociācija raksta: veselības ministre Ingrīda Circene vārdos izsaka atbalstu primārās veselības aprūpes stiprināšanai, bet stūrgalvīgi pieturas pie saviem uzstādījumiem – sasniegt Eiropas rādītājus veselības aprūpē uz ģimenes ārstu un pacientu rēķina. Ar šiem aktu grozījumiem un tik mazu veselības aprūpes finansējumu nav iespējams attīstīt primāro veselības aprūpi un uzlabot sabiedrības veselību. Asociācija min vairākus piemērus, skaidrojot, kāpēc tie nebūs ieviešami. Viens no ministres un ārstu nesaprašanās iemesliem ir dažādais skaidrojums par finansējumu. I. Circene norāda, ka «nākamgad ir palielināts finansējums primārajai veselības aprūpei par 3,7 miljoniem latu, sasniedzot 6,74 procentus no ārstniecības budžeta (pašlaik 6,55 procenti)», taču asociācija saka: ministre, manipulējot ar skaitļiem, rada maldinošu priekšstatu par kapitācijas naudas palielināšanu, patiesībā šajos procentos bez kapitācijas naudas ir iekļauta otrās māsas vai ārsta palīga darba samaksa, kas jau šogad tiek apmaksāta. «Kāpēc, ja valdība atrod naudu 50 miljonus slimnīcai, arī parādu norakstīšanai, primārajai aprūpei finansējums paliek krīzes līmenī?» ģimenes ārstu vārdā jautā P. Princis.

I. Circene ģimenes ārstu protesta akciju novērtēja kā bezatbildīgu, jo pacientiem diemžēl nav dota izvēle šodien slimot vai neslimot.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: ģimenes ārsti, Ingrīda Circene, Pauls Princis, protests

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats