15. maijs, Trešdiena
Vārda dienas: Airita, Arita, Sofija
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Nordea komentārs par būvniecību Latvijā 2012.gada 3.ceturksnī
Nordea komentārs par būvniecību Latvijā 2012.gada 3.ceturksnī
Autors: BNA / 15. novembris 2012, 16:23
Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati liecina, ka būvniecības apjoms pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem salīdzināmās cenās 2012.gada 3.ceturksnī, salīdzinājumā ar 2011.gada 3.ceturksni ir pieaudzis par 8,3%. Tai skaitā, ēku būvniecības apjoms par 6,2% un inženierbūvju par 9,6%. 


Nordea bankas Lielo uzņēmumu departamenta vadītāja vietnieks Jānis Zagorskis:

„Būvniecības nozares kopējais veikums 2012.gada deviņos mēnešos sastāda 715 miljonus latu un ir par 147 miljoniem vairāk nekā gadu iepriekš”.

„Dati liecina par būvniecības apjomu mērenu, bet stabilu pieaugumu, kas šobrīd sasniegts pamatā uz Eiropas fondu atbalsta un publiskiem pasūtījumiem no valsts un pašvaldības puses. To arī apliecina būvniecības apjoma sadalījums pa apakšnozarēm, kur absolūti lielāko īpatsvaru kopējā nozares apjomā nodrošina infrastruktūras objekti – ceļu būves nozare ar 192 miljoniem, kurai seko maģistrālo un vietējo cauruļvadu segmenti ar kopējo apjomu teju 90 miljoniem latu, kas sasniegts šī gada deviņos mēnešos. Projekti šajos segmentos tiek īstenoti ar būtisku Kohēzijas un ERAF fondu atbalstu, kas padara tos tieši atkarīgus no šo fondu līdzekļu pieejamības.”       

„Vērtējot būvniecības nozares attīstību 2012.gada 3.ceturksnī, attiecībā pret 2011.gada 3.ceturksni vislielākais pieaugums bija administratīvo ēku būvniecībā (+60,9%) un ceļu būvē (+21,8%). Savukārt, straujāko kritumu piedzīvo tiltu un tuneļu (-57,1%), vietējo cauruļvadu (-38,1%) un rūpniecības ražošanas ēkas un noliktavu (-27,5%) būvniecība. Pārējās apakšnozares šobrīd „dzīvojas” neitrālā zonā. Tomēr ievērojot Latvijas salīdzinoši nelielos apjomus, kur katrs atsevišķs projekts spēj ietekmēt izaugsmi vienā vai otrā segmenta, nākamos periodos atsevišķos segmentos iespējamas dinamikas izmaiņas, atkarībā no realizējamiem projektiem valstī.”        

„Būvniecības nozares izaugsme 2012.gada 3.ceturksnī par 8,3%, pretstatā straujajam pieaugumam šī gada pirmajos divos ceturkšņos, attiecīgi par 28,5% un 23,5% var sākotnēji viest zināmas bažas. Tomēr ar šādu secinājumu nevajadzētu steigties. Tieši gadu iepriekš, 2011.gada 3.ceturksnī, bija  pavērsiena punkts, no kura būvniecības nozare uzsāka izaugsmi pēc 3 gadu lejupslīdes. Tādejādi,  atskaites periods, jeb salīdzinošā bāze ir augstāka nekā gada pirmajos ceturkšņos”.    

„Nozares nākotnes perspektīvas periodā līdz 2013.gada beigām šobrīd vērtējamas kā pozitīvas un stabilas. Dažādās realizācijas stadijās ir atsevišķi lieli investīciju projekti, kas nodrošinās nozares kopējos rādītājus stabilus. Prognozes par 2014.gadu izdarīt būtu pāragri. Būtisku lomu atstās valdības sasniegtais Eiropas fondu apguves programmai jaunajam 2014-2020.gada periodam.”     



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: būvniecība, Jānis Zagorskis

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats