23. aprīlis, Otrdiena
Vārda dienas: Georgs, Jurģis, Juris
Sākuma lapa » Sabiedrība » Uz migrantu naudas rēķina sildīs būvniecību
Uz migrantu naudas rēķina sildīs būvniecību
Autors: Imants Vīksne / NRA.lv / 2. februāris 2016, 9:23
Valdības akceptētajā migrantu aprūpes plānā grandioza summa ir atvēlēta būvniecībai, turklāt lielākā daļa naudas tiks tērēta no Latvijas budžeta, nevis Eiropas fondiem. Pagājušajā nedēļā Iekšlietu ministrijai piešķīra 3,1 miljonu eiro, bet kopējā plānā iezīmētā summa pārsniedz pat 5,6 miljonus eiro. Tātad nauda plūdīs vēl, jāatrod tikai iemesls, ziņo NRA.lv


Sākotnēji par šādu izšķērdību neviens nerunāja. Iekšlietu ministrija skaidroja, ka patvēruma meklētāji ieradīsies nevis visi uzreiz, bet pa porcijām. Pārdesmit cilvēki atbrauc, Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde izskata viņu lietas, nolemj, kam būs palikt Latvijā, kam jādodas citur laimi meklēt, Muceniekos atbrīvojas vietas, un tikai tad ierodas nākamie migranti. Šāda rotācijas kārtība lielus papildu izdevumus būvniecībai neradītu. Nodrošinājuma valsts aģentūra izskatīja arī citas alternatīvas, lai izvairītos no lieliem būvdarbiem. Valstī, piemēram, ik pa brīdim tiek slēgta kāda mācību iestāde, jo trūkst bērnu. Aģentūras pārstāve Ieva Rekšņa stāsta, ka Iekšlietu ministrijai tika iesniegti priekšlikumi par vairāku slēgtu internātskolu un profesionālo skolu pielāgošanu migrantu izmitināšanai, taču visas tika izbrāķētas drošības apsvērumu dēļ. Arī ideja par moduļu ēku izmantošanu noraidīta.

Tagad sāksies varena būvniecība vienlaikus trijos objektos.

Esošajā patvēruma meklētāju centrā tiks veikts remonts – robežsardzes vajadzībām iekārtotas vēl divas līdzās esošas ēkas. Jānodala tie migranti, kas jau paguvuši pateikt maģisko vārdu «patvērums», no tiem, kuri to nav izdarījuši un tātad ir nelegālie migranti. Pirmie drīkst staigāt, kur un kad vēlas, kamēr otrie jātur aiz restēm līdz izraidīšanai.

Otra būvdarbu fronte notiks Mucenieku katlumājā – tā tiks pārbūvēta, un saskaņā ar valdības rīcības plānu (Rīcības plāns personu, kurām nepieciešama starptautiskā aizsardzība, pārvietošanai un uzņemšanai Latvijā) abi šie objekti izmaksās 4 287 710 eiro. Tikai nepilns miljons nāks no Eiropas fondiem. Pārējā nauda tiek ņemta no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem.

Būs vēl trešais objekts, kas taps faktiski no nulles – tā ir nepabeigta jaunbūve Bundulīši, ko valsts pašlaik pērk par 75 000 eiro. Darījums šķiet gana labs, jo pie dažādiem nekustamā īpašuma tirgoņiem šā īpašuma cena ir krietni augstāka. Piemēram, Oberhaus noteiktā pārdošanas cena bija 130 000 eiro.

2007. gadā tā iecerēta kā daudzdzīvokļu ēka no divām sekcijām. Pieci stāvi. 24 dzīvokļi platībā no 55 līdz 140 kvadrātmetriem. Taču tālāk par ārsienām, starpsienām un skārda jumtu īpašuma attīstītāji nav tikuši. Krīze iestājās. Tagad šo ieceri turpinās īstenot valsts. Pirmajā stāvā būšot mācību klases, darba telpas migrantu padomdevējiem – mentoriem un arī aktu zāle, ko it kā varēšot izmantot arī Mucenieku iedzīvotāji. Rīcības plānā Bundulīšu iegādei un rekonstrukcijai iezīmēti 1 344 100 eiro. Ne centa no Eiropas fondiem.

Pagaidām gan Ministru kabinets konkrētajiem nolūkiem atvēlējis mazākas summas, nekā iepriekš plānots. Iekšlietu ministrija vēsta, ka tās rīcībā šim gadam ir 3 118 499 eiro, bet 2017. gadam papildus iezīmēti 1 013 684 eiro.

Sākotnēji bija vēl versija par moduļu tipa ēku izmantošanu, bet tā atmesta. Ieva Rekšņa stāsta, ka būvniecību plānots pabeigt jau šajā gadā, lai gan pagaidām pat nav nekā, ko uz papīra parādīt, kur nu vēl dabā. Projekti varētu tapt februārī.

Šobrīd konkrēti zināmi vienīgi būvnieki un viņu nosauktās izmaksas. Mucenieku centra papildu divu korpusu un katlumājas pārbūvi par 1 840 000 veiks uzņēmums Skonto būve, savukārt nekustamā īpašuma Bundulīši pārbūvi par 1 575 027 veiks uzņēmums Arčers.




Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: būvniecība, Iekšlietu ministrija, migrācija

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats