27. aprīlis, Sestdiena
Vārda dienas: Raimonda, Raina, Tāle
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Jaunie telefoni tirgū ienāk ar pārpratumiem un kļūdām
Jaunie telefoni tirgū ienāk ar pārpratumiem un kļūdām
Autors: Ilze Šteinfelde / NRA.lv / 20. septembris 2012, 11:54
Tuvāko mēnešu laikā Latvijā pārdošanā nonāks trīs jauni skārienjutīgi viedtelefoni – iPhone 5, Nokia Lumia 920 un Samsung Galaxy Note II. Tehnoloģiju gardēži šo telefonu parādīšanos atklātībā gaidīja ar nepacietību.


Daļa ekspertu uzskata, ka jaunie telefoni pārspējuši cerības, citi jaunajās ierīcēs nesaskata neko īpaši revolucionāru – vien nedaudz uzlabotu iepriekšējo modeli, raksta NRA.LV.

ASV tehnoloģiju kompānija Apple, Somijas kompānija Nokia un Korejas kompānija Samsung savus jaunos telefonu modeļus uzskata par perfektiem, taču par to ienākšanu tirgū gan to nevar teikt.

Apple Inc. pagājušās nedēļas vidū, iepazīstinot ar nu jau paaudzes iPhone, uzsvēra, ka tas ir ne tikai plānākais iPhone, kādu kompānija ir radījusi, bet plānākais viedtālrunis pasaulē. Analītiķi prognozē, ka tuvāko mēnešu laikā Apple pārdos desmitiem miljonu jauno iPhone modeļu. ASV un vēl sešās valstīs – Kanādā, Lielbritānijā, Francijā, Vācijā, Austrālijā un Japānā – iPhone 5 tirdzniecībā būs pieejams no 21. septembra. Tā sākotnējā subsidētā cena būs 199 ASV dolāri un 399 ASV dolāri. Vēl citās 22 valstīs šis tālrunis pārdošanā nonāks 28. septembrī. Taču šajā otrā viļņa sarakstā, ko izplatīja Apple, Latvijas nav. Par to bija nepatīkami pārsteigti ne tikai jaunā telefona kārotāji, bet arī iPhone oficiālais izplatītājs Latvijā – SIA Latvijas Mobilais telefons (LMT), jo, kā Neatkarīgajai atzina LMT Sabiedrisko attiecību daļas vadītājs Valdis Jalinskis, «iPhone lietotāju skaits LMT tīklā ir lielāks nekā Lietuvā un Igaunijā kopā». Viņš pieļauj, ka, visticamāk, tā ir Apple kļūda, līdzīga situācija bijusi iPhone 4S ieviešanā, kad tādā pašā veidā bija pazudusi Lietuva. «Šobrīd LMT operatīvi skaidro situāciju, lai iPhone 5 LMT klientiem būtu pieejams pēc iespējas ātrāk,» sacīja V. Jalinskis. Uzņēmums neplāno būtiski mainīt esošo tirdzniecības un cenu veidošanas modeli, tāpēc jaunie iPhone 5 tiks pārdoti kopā ar pieslēgumiem iStyle, Pirmais vai Brīvība.

Pēc jaunā Apple, Inc. telefona iPhone 5 oficiālās tirdzniecības sākšanas ASV un vēl dažās valstīs 21. septembrī analītiķi prognozē, ka nedēļas nogalē vien var tikt pasūtīti astoņi miljoni iPhone viedtelefonu, pārspējot visus iepriekšējos rekordus, raksta informācijas tehnoloģiju (IT) portāls The Register. Portāls atsaucas uz investīciju pārvaldības kompānijas Piper Jaffray analītiķiem, kas uzskata, ka seši miljoni pasūtītu vai pārdotu telefonu būtu zemākais prognozējamais skaits. Šajās dienās jau pirms tirdzniecības sākšanas pasūtīti vairāk nekā divi miljoni jauno viedtelefonu, kas spiedis Apple brīdināt, ka ne visi interesenti varēs saņemt savus telefonus 21. septembrī – būs jāgaida piegāde oktobrī.

Divi miljoni iepriekš pasūtīto iPhone 5 divreiz pārsniedz iepriekšējo pasūtījumu iPhone 4s modelim, kas bija tikai miljons un kuru prezentēja un sāka tirgot pērn rudenī. Arī tad saistībā ar telefona tirdzniecības sākšanu bija nepieredzēta ažiotāža.

Tikpat gaidīti kā iPhone 5 bija arī jaunie Nokia Lumia 920 un 820 ar Windows Phone 8, ko veidoja Microsoft. Nokia, prezentējot savus jaunākos Lumia modeļus, uzsvēra, ka tā ir daļa no kompānijas stratēģijas piedāvāt «alternatīvu bezpersoniskajiem melnajiem un pelēkajiem monoblokiem, kas šobrīd pieejami pircējiem». Lai gan daļa analītiķu uzskata, ka jaunie Nokia Lumia šobrīd ir novatoriskākie viedtālruņi pasaulē, Ņujorkas biržā Nokia akcijas cenas uzreiz pēc jauno telefonu prezentācijas nokritās par 13%, savukārt pēc skandāla ar jauno telefonu reklāmu – vēl par 6%. Par to, uz ko īsti ir spējīgas Nokia Lumia 920 un 820, Latvijas patērētāji varēs pārliecināties nākamā gada sākumā. To cena pagaidām nav zināma, taču, kā skaidroja Nokia Latvija sabiedrisko attiecību konsultante Zane Leite, orientējoši tā būs esošā Nokia Lumia 900 tālruņa cenu kategorijā.

Savukārt jaunais Samsung Galaxy Note II Latvijā būs pieejams oktobra otrajā pusē, un tā cena veikalos būs aptuveni 499 lati. «Pirmo deviņu mēnešu laikā pēc pirmā Galaxy Note iznākšanas pērnā gada rudenī visā pasaulē pārdoti jau vairāk nekā 10 miljoni šo viedtālruņu, tāpēc, ticamākais, arī jaunai Galaxy Note II būs populārs. Šis viedtālrunis lietotājiem paver jaunas iespējas ne tikai satura pārlūkošanai un izmantošanai, bet arī radīšanai. Šim viedtālrunim ir vairākas inovatīvas funkcijas, vairākuzdevumu režīms, ērtas koplietošanas, kā arī failu un multivides apmaiņas iespējas,» jaunā telefona priekšrocības skaidroja Samsung Electronics Baltics tehnoloģiju eksperts Artis Mēness.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: IPhone, mobilie telefoni, Samsung, viedtālruņi

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats