03. maijs, Piektdiena
Vārda dienas: Gints, Uvis
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Protestē pret siltumenerģijas tarifa paaugstināšanu
Protestē pret siltumenerģijas tarifa paaugstināšanu
Autors: NRA.lv / 28. maijs 2012, 18:52
Biedrība "Enerģija tautai" ar atklāto vēstuli vērsusies pie uzņēmuma "Rīgas Siltums", Ministru prezidenta, ekonomikas ministra, Rīgas mēra un citām amatpersonām, protestējot pret siltumenerģijas tarifa paaugstināšanu.


Biedrība norāda: saskaņā ar Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) padomes lēmumu Nr.110, sākot ar 2012.gada 1.jūniju par 1.5% tiek paaugtināti AS "Rīgas siltums" siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifi.

Savā paziņojumā SPRK informē, ka siltumenerģijas cenas pieaugums saistīts ar akcīzes nodokļa komponentes iekļaušanu siltumenerģijas tarifā un apstiprinātie "Rīgas siltuma" siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifi ir noteikti tādā apmērā, lai segtu uzņēmuma sniegto pakalpojumu izmaksas pie plānotā pakalpojumu apjoma.

Uzņēmums pagājušo finanšu gadu, kas ilga no 2010.gada oktobra līdz 2011.gada septembrim, noslēdzis ar 128,8 miljonu latu apgrozījumu un 5,57 miljonu latu peļņu. Salīdzinot ar iepriekšējo gadu, AS "Rīgas siltums" apgrozījums pieaudzis par 15%, savukārt, peļņa - par 33%.

Pēc Latvijas Pašvaldību savienības datiem, uz 2011.gada 1.maiju, iedzīvotāju parādi par siltumenerģiju pārsniedza 40 miljonus latu. Pētījumu aģentūras TNS 2012. gada aprīlī veiktais pētījums rāda ka 52% iedzīvotājiem arī šajā apkures sezonā ir bijušas grūtības apmaksāt komunālo pakalpojumu rēķinus, kas liecina ka kopējais iedzīvotāju parāds par siltumenerģiju, salīdzinot ar pagājušā gada datiem, ir pieaudzis. Tendences rāda, ka parādu nasta nākamajā apkures sezonā tikai palielināsies un vēl lielāka daļa siltuma patērētāju nespēs norēķināties par patērēto siltumenerģiju.

Sakarā ar visu augstāk minēto, SPRK lēmums, par siltuma tarifu paaugstināšanu, no 2012. gada 1.jūnija, mūsuprāt, nav pamatots un, ņemot vērā siltumenerģijas patērētāju intereses, nenoliedzami, ir apstrīdams.

49% AS "Rīgas siltums" akciju pieder Rīgas Domei, 48,995% akciju pieder VAS "Privatizācijas aģēntūra", kurā Ekonomikas ministrija ir valsts kapitāla daļu turētāja. Akciju kontrolpaketes turētājiem, ir iespēja pārvaldīt un kontrolēt augstāk minētās sabiedrības darbību un ietekmēt akcionāru sapulcē pieņemtos lēmumus.

Mūsuprāt, Jums kā AS "Rīgas siltums" lēmējinstancei ir iespēja veikt pasākumus, kas samazinātu siltuma zudumus un izmaksas izmantojot koģenerācijas staciju pieslēgšanu jau esošajiem siltuma tīkliem, kā arī pievērst pastiprinātu uzmanību AS "Rīgas Siltums" darbības efektivitātei, optimizējot tās darbību un resursus.

Kā augstākās izpildvaras pārstāvjus, lūdzam Jūs ierosināt dabas gāzes akcīzes nodokļa komponentes iekļaušanu siltumenerģijas tarifā atcelšanu un samazinātās 0% PVN likmes piemērošanu siltumenerģijai.

Augstāk minētās darbību kopums ļautu samazināt siltumenerģijas cenu gala patērētājiem, kas atvieglotu komunālo maksājumu slogu fiziskajām personām, uzlabojot labklājības līmeni visas Valsts mērogā.

Šāda Jūsu rīcība patiesi parādītu, ka Jums rūp mūsu Valsts saimnieciskā attīstība un sociāli ekonomiskā stabilitāte.


Diskusija par rakstu (0) , Enerģija tautai, Rīgas Siltums, siltumenerģija

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats