24. aprīlis, Trešdiena
Vārda dienas: Nameda, Visvaldis
Sākuma lapa » Makroekonomika » ZZS rosina siltumenerģijas piegādēm piemērot PVN likmi 5% apmērā
ZZS rosina siltumenerģijas piegādēm piemērot PVN likmi 5% apmērā
Autors: Apollo.lv / 26. oktobris 2012, 13:49
Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) frakcijas deputāti iesnieguši Saeimas Prezidijam grozījumus likumā «Par pievienotās vērtības nodokli».


Grozījumi paredz papildināt likumu ar jaunu pantu, kas paredz siltumenerģijas piegādēm iedzīvotājiem piemērot Pievienotās vērtības nodokļa (PVN) samazināto likmi 5% apmērā, portālam «Apollo» pavēstīja ZZS pārstāve Ilona Jurševska.

Saskaņā ar Lielo pilsētu asociācijas sniegto informāciju par kopējo parādu par piegādāto siltumenerģiju līdz šī gada septembra sākumam 23,91 miljons latu apmērā, prognozējamo parādu sloga palielināšanos, kā arī nesamērīgi augstajām un svārstīgajām siltumenerģijas cenām, ZZS rosina jau šobrīd samazināto 12% likmi samazināt vēl līdz 5%.

«Krīzes laikā šis slogs tika uzlikts iedzīvotājiem. Tagad, kad valdība apgalvo, ka krīze beigusies, tai jānāk pretim iedzīvotājiem un pašvaldībām, atvieglojot iespējamo parādu slogu,» norāda Liepājas domes priekšsēdētājs Uldis Sesks.

ZZS atgādina, ka, iestājoties ekonomiskajai krīzei, samazinātā PVN likme 5% apmērā siltumenerģijas centralizētām piegādēm mājsaimniecībām pakāpeniski pieauga līdz šobrīd spēkā esošajai likmei 12% apmērā.

Pieņemot lēmumu par samazinātās PVN likmes piemērošanu siltumenerģijas piegādēm, valsts iedzīvotāju pārmaksātā nauda par siltumenerģiju aizvirzītos citu ne mazāk svarīgu pakalpojumu un preču apmaksai, kas valsts budžetā atgrieztos ar 21% PVN likmes piemērošanu. Tāpat samazinātos kopējie parādi siltumapgādes uzņēmumiem, kuri ietaupītos finanšu līdzekļus varētu novirzīt siltumapgādes politikas efektivizēšanā.

ZZS norāda, ka atbilstoši Eiropas Padomes 2006.gada 28.novembra direktīvai 2006/112/EC, ir pieļaujams ieviest otro samazināto PVN likmi, un šādu iespēju savos normatīvajos regulējumos ir noteikušas tādas Eiropas Savienības dalībvalstis kā Lietuva, Igaunija, Beļģija, Francija, Polija, Zviedrija, Somija, Lielbritānija un citas. PVN likmi siltumenerģijas piegādei 5% apmērā jau šobrīd ir noteikusi, piemēram, arī Ungārija.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: apkure, pvn, PVN likme, PVN samazināšana, siltumenerģija, ZZS

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats