30. aprīlis, Otrdiena
Vārda dienas: Liāna, Lilija
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » LIC brīdina: šogad gripa izraisa smagas komplikācijas
LIC brīdina: šogad gripa izraisa smagas komplikācijas
Autors: Apollo.lv / 16. janvāris 2012, 19:03
Pagājušajā nedēļā stacionēti septiņi pacienti, kuriem pneimonija (plaušu karsonis) attīstījusies pēc inficēšanās ar gripas vīrusu. Vēl trīs cilvēki ievietoti slimnīcā ar aizdomām par saslimšanu ar gripu, liecina Latvijas Infektoloģijas centra (LIC) speciālistu apkopotie dati.


«Arī janvāra pirmajā nedēļā slimnīcā tika ievietoti divi pacienti, kuri saslimuši ar gripu. Gripas izraisītu pneimoniju mediķi konstatējuši vienam no viņiem» pastāstīja epidemioloģe Raina Nikiforova.

Infektologi brīdina, ka gripa ir ne vien lipīga infekcija – tā var noritēt ļoti smagi jau pašā saslimšanas sākumā, savlaicīgi neārstēta gripa var radīt lielas problēmas cilvēka veselībai un dzīvībai.

«Gripa var smagi noritēt izraisīt pat jauniem un spēcīgiem cilvēkiem. Taču it īpaši uzmanība jāpievērš cilvēkiem pēc 65 gadiem un maziem bērniem. Turklāt jāņem vērā, ka liels risks saslimt ar gripu un iegūt komplikācijas ir cilvēkiem, kuriem ir hroniskas vai neārstētas slimības – tostarp - cukura diabēts, hroniskas sirds vai nieru slimības, hroniskas elpošanas ceļu un plaušu slimības, pazemināta imunitāte», uzskata LIC direktora vietniece Velga Ķūse.

Viņasprāt, nedrīkst pret šo sezonālo infekciju izturēties vieglprātīgi, jo gripa un tās izraisītās komplikācijas var būt bīstamas cilvēka dzīvībai.

Biežākās komplikācijas, kas var attīstīties gripas laikā:

- bronhīts;
- bakteriāla pneimonija jeb plaušu karsonis (tā ir viena no biežākajām un smagākajām gripas komplikācijām);
- sinusīts (akūts deguna blakusdobumu iekaisums);
- encefalīts;
- ar sirds veselību saistītas komplikācijas: (sirds muskuļa iekaisums, sirds somiņas iekaisums);
- smaga komplikācija ir tā dēvētais Reja sindroms, kas ir retāk vērojams, taču izpaužas smagi - ar nervu sistēmas un aknu bojājumu. Biežāk attīstās nepareizi ārstējot gripu.

Ja gripa norit vieglā vai vidēji smagā formā, tā parasti 5-7 dienu laikā pāriet. Ja slimības simptomi nemazinās vai pat pastiprinās, tas liecina, ka pievienojušās komplikācijas. Ja nekrītas paaugstinātā temperatūra, klepus nemazinās vai pat kļūst spēcīgāks, ir stipras galvas sāpes, izteiktas iesnas, liels nespēks, elpas trūkums u.c. pazīmes, noteikti jāmeklē ārsta palīdzība.

LIC direktora vietniece uzskata, ka ir ļoti svarīgi pievērst uzmanību gan gripas proflikasei, gan tās savlaicīgai konstatēšanai un ārstēšanai. Tādēļ, sajūtot pirmās saslimšanas pazīmes, svarīgi neuzsākt pašārstēšanos, bet pēc iespējas ātrāk vērsties pie ģimenes ārsta, smagākajos gadījumos izsaukt ātro palīdzību. Gripas sezonas laikā cilvēkam atbildīgāk jāizturas pret saviem ikdienas ieradumiem un dzīvesveidu, tādējādi saudzējot ne tikai savu veselību. Jāapzinās, ka gripa ir ļoti lipīga, tāpēc dodoties jau ar slimības pazīmēm uz darbu, skolu vai dažādiem pasākumiem tiek apdraudēta arī apkārtējo veselība.

LIC speciālisti atgādina, ka no saslimšanas ar gripu un citām augšējo elpceļu infekcijām pasargā:

- regulāra telpu vēdināšana, izvairoties no caurvēja;
- ģērbšanās atbilstoši laika apstākļiem;
- regulāra roku mazgāšana, īpaši tad, ja ir bijusi saskare ar slimiem cilvēkiem vai priekšmetiem, ko lietojis slimnieks.

Tāpat arī ieteicams pēc iespējas vairāk uzturā lietot šķidrumu - zāļu tējas, svaigas augļu un dārzeņu sulas, arī skābpiena produktus (kefīru, paniņas, biezpienu), jo tie satur mikroorganismus, kas stimulē cilvēka imūnsistēmu, jācenšas lietot vitamīniem bagāts uzturs, arī pastaigas svaigā gaisā palīdzēs uzturēt stiprāku imunitāti.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: LIC, Raina Nikiforova, Velga Ķūse

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats