03. maijs, Piektdiena
Vārda dienas: Gints, Uvis
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Gaismas pils būvdarbus kavējot Kultūras ministrija
Gaismas pils būvdarbus kavējot Kultūras ministrija
Autors: Jānis Lasmanis / NRA.LV / 9. janvāris 2012, 11:13
Kaut arī Kultūras ministrija paziņojusi, ka tās prioritāte šajā gadā būs Nacionālās bibliotēkas pabeigšana novembrī, būvnieki vaino ministriju jaunās ēkas iekšdarbu kavēšanā.


«2012. gada 18. novembrī būs bibliotēkas atklāšana. Darbi notiek ļoti strauji,» īsi pēc budžeta projekta pieņemšanas valdībā teica kultūras ministre Žanete Jaunzeme-Grende. Jaunās ēkas infrastruktūras darbus bija paredzēts pabeigt līdz martam, bet Nacionālās bibliotēkas būvēšanai šajā gadā ministrija iecerējusi tērēt 41 miljonu latu.

Tomēr realitāte nav tikpat spoža kā plāni. Gaismas pils būvnieki paziņoja, ka tiek kavēti bibliotēkas iekšdarbi, jo Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) būvdarbus pasūtījusī Kultūras ministrija nav spējusi nodrošināt inženierkomunikāciju, piemēram, apkures un elektrības, pieslēgšanu ēkai. Tieši apkures trūkums ir galvenais iemesls iekšdarbu kavēšanai, jo bez apkures nav iespējams samazināt iekštelpu gaisa mitrumu zem 50%, kā tas nepieciešams kvalitatīvu iekšdarbu veikšanai. Šobrīd pusceltās gaismas pils telpās valda gaiss ar 65% mitrumu.

«Līgumā, kas noslēgts ar Nacionālo būvkompāniju apvienību, nav paredzēts, ka apvienība nodrošina ārējās infrastruktūras pieslēgšanu, tāpat kā iekšējo informācijas tehnoloģiju un telekomunikāciju pieslēgšanu. Kultūras ministrijai ir jānodrošina šie pieslēgumi, lai būvnieki varētu turpināt darbu,» izrādot bibliotēkas ēku, teica bibliotēkas būvdarbu vadītājs, Nacionālo būvkompāniju apvienības pārstāvis Valdis Koks un norādīja, ka lietus ūdens kanalizācijas sistēmas pieslēgšanu ministrija kavējot par vairāk nekā trīs mēnešiem – saskaņā ar projektu tam bija jānotiek jau pērnā gada septembrī. Kavēšanās dēļ ēkas pagrabā uzkrājies ūdens, no kura būvnieki atbrīvojoties, izmantojot dažādus pagaidu risinājumus.

Norādot uz būvnieku apņemšanos pildīt līgumā paredzētos darbus maksimāli atbilstoši noteiktajiem termiņiem, V. Koks skaidroja, ka, neraugoties uz Kultūras ministrijas neizdarības dēļ esošajiem smagajiem apstākļiem, darbus veiks un gaisa mitrumu samazinās ar mitruma separatoru palīdzību.

Būvnieku pārstāvis gan pauda cerību, ka LNB tiešām tiks pabeigta laikā – līdz 18. novembrim, jo Kultūras ministrija esot uzsākusi ārējo inženierkomunikāciju pieslēgšanai nepieciešamo iepirkumu.

Būvnieku norātā Kultūras ministrija skaidro, ka darbi aizkavējušies ekonomikas krīzes un tās izraisīto budžeta konsolidāciju dēļ. Naudas trūkuma dēļ daži darbi uz laiku apturēti, tomēr arī Kultūras ministrija ir apņēmības pilna, lai Gaismas pils būvdarbi tiktu pabeigti uz Latvijas neatkarības proklamēšanas 94. gadadienu – 18. novembrī.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Kultūras ministrija, LNB

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats