02. maijs, Ceturtdiena
Vārda dienas: Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Gaismas pils piebūve: uzcēla, nojauc, iztērē 50 tūkstošus
Gaismas pils piebūve: uzcēla, nojauc, iztērē 50 tūkstošus
Autors: Antra Gabre / NRA.lv / 10. aprīlis 2013, 12:36
Trijos gados nelielā ēka pie Gaismas pils sāna ir kļuvusi uz pusi dārgāka. Šajās dienās ir sākta šā maketa jeb Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) ēkas fragmenta moduļa nojaukšana.



Tā jāpabeidz līdz šā gada maijam. Maketa būvniecība, tajā izmantotie materiāli un nojaukšana izmaksās apmēram 50 000 latu, bet pirms trim gadiem Neatkarīgā no Kultūras ministrijas (KM) saņēma citu informāciju – ka ēkas fragmenta modeļa izbūves izmaksas ir 25 000 latu.

KM Latvijas Nacionālās bibliotēkas projekta īstenošanas nodaļas vadītājs Indriķis Builis tagad informē: «Maketa izveidošana un pēc tam nojaukšana tika paredzēta LNB ēkas tehniskā projekta dokumentācijā, un šis darba apjoms tika iekļauts jau sākotnējā LNB ēkas būvdarbu līguma apjomā un izmaksās.» Ja tas ir tā, tad jau 2008. gada 15. maijā, kad tika noslēgts būvdarbu līgums, moduļēkas turpmākajam liktenim un kopējām izmaksām vajadzēja būt zināmiem. Taču 2010. gada janvārī KM sabiedrisko attiecību darbiniece Neatkarīgajai sacīja: «Ēkas fragmenta modeļa izbūves izmaksas ir 25 000 latu, un tās ir iekļautas bibliotēkas ēkas būvniecības kopējās izmaksās, kas ir 114,6 miljoni latu.» Viņa tolaik izteicās, ka neesot zināms, kas ar ēkas moduli notiks pēc Gaismas pils uzbūvēšanas. Lēmumu pieņemšot, izvērtējot LNB kopējās infrastruktūras izveides kontekstu.

Savukārt nu KM skaidrojumā teikts, ka ēkas tehniskajā projektā makets ir definēts kā pagaidu būve, kas jānojauc pirms ēkas nodošanas ekspluatācijā. Saskaņā ar projektu šajā vietā ir paredzēta labiekārtota teritorija un pazemes autostāvvieta. Spriežot pēc hronoloģijas, tehniskais projekts tika sagatavots jau 2007. gada vasarā, un KM tas bija zināms.

I. Builis skaidro, ka maketa kopējās izmaksas saskaņā ar tāmi ir 0,04 procenti no būvdarbu izmaksām. Tik liela mēroga būvēs maketi tiek veidoti, lai dabiskā mērogā pārbaudītu būvējamās ēkas konstruktīvos, ārējās apdares un interjera elementus un materiālus, lai tos pēc apstiprināšanas noteiktu kā pielietojamu standartu jaunbūvējamajai ēkai. Piemēram, LNB ēkā ir izmantoti nestandarta konstruktīvie risinājumi, bez kuru pārbaudes uz maketa nav iespējams apstiprināt konstrukciju visai ēkai. Testēti tikuši gan stikla bloki, gan interjera materiāli.

Neatkarīgā uzklausīja zvanu no kādas būvdarbos iesaistītas personas, kas sacīja, ka moduli nojauc ar visām Kanādas kļavas koka grīdām. KM informē, ka atsevišķas demontētās detaļas, piemēram, fasādes žalūzijas, gaismekļi, nerūsējošā tērauda jumta plāksnes un karnīzes, tiek saglabātas kā rezerves daļas turpmākai izmantošanai. Latvijā līdzīga prakse ar ēkas sienas fragmenta izbūvi lietota arī, būvējot Latvijas Bankas naudas glabātavas ēku.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: bibliotēka, gaismas pils, Kultūras ministrija, LNB, piebūve

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats