02. maijs, Ceturtdiena
Vārda dienas: Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds
Sākuma lapa » Finanšu tirgus » Augs interese par obligāciju finansējumu
Augs interese par obligāciju finansējumu
Autors: Mārtiņš Apinis / DB.LV / 1. oktobris 2012, 16:52
Uzraugu prasību pieaugums komercbanku sektoram un iespējamā kredītresursu sadārdzināšanās nākamajos gados var veicināt korporatīvo obligāciju izlaišanas bumu.


Ņemot vērā, ka banku piedāvātā finansējuma cena nākotnē, visticamāk, augs sakarā ar pieaugošām regulēšanas prasībām finanšu sektorā, pieaugs arī korporatīvo parāda vērtspapīru popularitāte Baltijas emitentu vidū, nākotni finansiālo līdzekļu piesaistes jomā ieskicē Swedbank vecākā finanšu produktu pārdošanas speciāliste Jekaterina Komkova.

Kā būtiskākās obligāciju priekšrocības no emitenta skatupunkta var minēt iespēju diversificēt finansējuma piesaistes avotus, kā arī iespēju aizņemties līdzekļus uz citiem nosacījumiem, kā, piemēram, bez ķīlas, nekā to būtu iespējams izdarīt, piesaistot finansējumu bankas kredīta veidā, skaidro Swedbank finanšu speciāliste.

Pēc NASDAQ OMX Riga biržas aplēsēm, finansējuma piesaisti ar obligāciju emisiju var izmantot apmēram 1000 Latvijas uzņēmumu – gan akciju sabiedrības, gan SIA, taču, lai obligāciju pārdošana izdotos, ne mazāk svarīgs par uzņēmuma lielumu ir pietiekami vērienīgs un pārliecinošs biznesa plāns un uzņēmuma un tā vadības reputācija, raksta DB.LV.

Šādi piesaistot finansējumu, uzņēmuma lielums nav tik svarīgs, par obligāciju emisiju var domāt arī pie pusmiljona latu apgrozījuma, uzskata NASDAQ OMX Baltijas tirgus Biržu daļas vadītāja Daiga Auziņa-Melalksne.

Viena no kompānijām, kas šogad ziņojusi par vēlmi piesaistīt līdzekļus ar obligāciju tirgus starpniecību, ir Latvenergo, tādējādi piesaistot līdzekļus 50 miljonu latu vai to ekvivalentu eiro valūtā apmērā.

Par vērtspapīru tirgu interesējas arī atkritumu apsaimniekotājs Eco Baltia, kurš labvēlīgas tirgus situācijas gadījumā plānojis līdzekļu piesaisti Varšavas fondu biržā. Vaicāts par iespējamību attīstībai nepieciešamos līdzekļus iegūt ar korporatīvo parāda vērtspapīru starpniecību uzņēmuma dibinātājs Viesturs Tamužs DB iepriekš izteica viedokli, ka finansējuma piesaistē tas varētu būt nākamais solis, taču pagaidām jārūpējas par atpazīstamību biržā.

Viņš izteica arī atzinību par Latvenergo plāniem attiecībā uz obligāciju emisiju, kas saistībā ar uzņēmuma finansiālajiem raksturlielumiem varētu būt veiksmīga, turklāt radītu lielākas līdzekļu manevrēšanas iespējas arī vietējiem investoriem.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: obligācijas

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats