26. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Alīna, Rūsiņš, Sandris
Sākuma lapa » Ziņas pasaulē » Brexit sarunas atliktas; jātiek galā ar pensiju jautājumu
Brexit sarunas atliktas; jātiek galā ar pensiju jautājumu
Autors: Anete Jansone, BIZNESS.LV / 19. septembris 2017, 16:22
Lai gan ceturtajam “Brexit” sarunu raundam starp Lielbritāniju un Eiropas Savienību (ES) vajadzēja notikt nedēļas sākumā, tas atlikts vismaz līdz 25.septembrim, jo primāri britu politiķi centīsies atrisināt vairākus jautājumus, un viens no tiem skar ES pilsoņus, kuri saņem pensijas no Lielbritānijas, to skaitā britu pensionāri, kuri dzīvo kādā no ES dalībvalstīm.


Šobrīd Lielbritānijas Valsts kases komitejas priekšsēdētāja un Britu apdrošināšanas asociācija satraucas, kas notiks ar pensijām pēc Lielbritānijas izstāšanās no ES.

Britu valdībai jāsāk izskatīt pārrobežas pensijas izmaksas pēc izstāšanās no ES, jo gala datums ir diezgan tuvu.

Lielbritānija plāno pamest ES 2019.gada martā, bet Lielbritānijas apdrošinātāji paziņoja, ka pensiju jautājumu sakārtošana prasa laiku, tāpēc viņiem vēlākais līdz novembrim ir jābūt skaidrībai par to, vai apdrošinātājiem pensiju izmaksas ES klientiem uz apdrošināšanas līguma pamata ir jāpārvieto uz kādu no ES dalībvalstīm.

„Tas ir pavisam reāli, ka pēc izstāšanās varētu netikt izmaksātas pensijas ES dzīvojošajiem pilsoņiem, to skaitā britu pensionāriem, kuri emigrējuši uz kādu no dalībvalstīm. Iemesls tam ir pavisam vienkāršs, jo nebūs likumiska pamata veikt šādus maksājumus. Tas skartu arī Eiropas Ekonomiskajā zonā dzīvojošos pensiju saņēmējus,” pauda britu Valsts kases komitejas vadītāja Nikija Morgana.

Apdrošinātāji vēlas, lai jau tagad tiktu sākts darbs pie tiesiskā regulējuma un mehānisma izstrādes, kas atļautu arī pēc Lielbritānijas izstāšanās no ES apdrošinātājiem saglabāt tiesības izmaksāt pensijas klientiem ārpus Lielbritānijas. Ja šo jautājumu neizdosies atrisināt, tad apdrošinātājiem nāksies izveidot jaunu filiāli kādā no bloka valstīm, taču tas varētu aizkavēt pensiju un apdrošināšanas izmaksas, jo filiāles atvēršanai ir nepieciešami vismaz 24 mēneši.

Ņemot vērā vēl virkni neskaidros jautājumus, Brisele ir devusi Londonai laiku līdz vismaz 25.septembrim, jo nepieciešams, lai ceturtais sarunu raunds būtu saturīgāks un ar konkrētiem mērķiem un plāniem.

Kā zināms, Lielbritānijas pilsoņu vairākums šā gada 23.jūnijā notikušajā vēsturiskajā referendumā izšķīrās par Apvienotās Karalistes izstāšanos no ES. “Brexit” atbalstīja 51,9%, pret bija 48,1% balsstiesīgo iedzīvotāju.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats