27. aprīlis, Sestdiena
Vārda dienas: Raimonda, Raina, Tāle
Sākuma lapa » Ziņas pasaulē » ASV prezidenta vēlēšanas: Tramps soli no prezidenta krēsla
ASV prezidenta vēlēšanas: Tramps soli no prezidenta krēsla
Autors: BNA / 9. novembris 2016, 9:49
ASV prezidenta vēlēšanās patlaban vadībā atrodas republikāņu kandidāts Donalds Tramps, kurš izvirzījies vadībā ar 247 elektoru balsīm, viņam seko demokrātu kandidāte Hilarija Klintone ar 215 balsīm. Laikraksts “New York Times” prognozē Trampa uzvaru ar 95% iespējamību.


Sākoties balsu skaitīšanai, Klintone bija vadībā ar nelielu pārsvaru, taču Trampam izdevās viņu apsteigt ar uzvarām Ohaio un Floridas štatos, kas uzskatāmi par lielākajiem ieguvumiem no svārstīgajiem štatiem. Lai arī eksperti lielākoties bija pārliecināti par bijušās ASV pirmās lēdijas uzvaru, situācija ir mainījusies par labu Trampam.

Tramps līdz šim izcīnījis uzvaru Indiānā, Kentuki, Dienvidkarolīnā, Rietumvirdžīnijā, Misisipi, Oklahomā, Tenesī, Alabamā, Teksasā, Kanzasā, Vaiomingā, Dienviddakotā, Ziemeļdakotā, Nebraskā, Arkanzasā, Luiziānā, Motānā, Misūri, Ohaio, Aidaho, Ziemeļkarolīnā, Jūtā, Floridā, Aiovā un Džordžijā.

Klintone savukārt ir uzvarējusi Vērmontā, Konektikutā, Delavērā, Merilendā, Masačūsetsā, Ilinoisā, Ņūdžersijā, Rodailendā, Ņujorkā, Ņūmeksikā, Virdžīnijā, Kolorādo, Kalifornijā, Havajās, Oregonā un Vašingtonas štatā, kā arī Kolumbijas apgabalā.

Pēc balsu skaita valsts mērogā Tramps ir vadībā ar 48% balsu, bet Klintone atpaliek ar 47% balsu.

Vairākos štatos vēlēšanu rezultāti vēl nav skaidri, tostarp Ņūhempšīrā, Pensilvānijā, Mičiganā un Arizonā. Uzvarai vēlēšanās nepieciešamas 270 elektoru balsis.

“Tramps spēlējis uz ļaužu rūgtuma, nepiepildītām cerībām un sāpēm. Tagad radusies nopietna situācija, jāgaida, kas notiks – Tramps vai nu radikāli mainīs iekšpolitiku un ārpolitiku, vai vienkārši nebūs spējīgs pildīt savus solījumus, un es nezinu, kurš no šiem variantiem būtu sliktāks,” par rezultātu saka Latvijas bijusī prezidente Vaira Vīķe-Freiberga.

Kamēr balsu skaitīšana vēl turpinās, daudzu valstu amatpersonas jau apsveic Trampu ar uzvaru, tai skaitā Francijas galēji labējās Nacionālās frontes līdere Marina Lepena.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats